Распоред неких предмета у кући без крова - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

Misli

Распоред неких предмета у кући без крова

Oceni ovaj blog
''...У нашем дому постоје два главна огледала: Западно и Северно. Оба се налазе у соби за окупљање, окачена на зидове према одговарајућим странама света.

Западно огледало служи за посматрање лажи и истине. У њему се лаж и истина раздвајају, показујући се свака за себе, непомешане и јасне за гледање. На левој страни се кристалише лаж онога што је испред огледала, а на десној страни истина. Тако, већ и по овоме мора бити одмах разумљиво: процес огледања у Западном огледалу врло је болан. Неживи објекти се ломе, крцкају и шкрипе; живи се зноје, час им је хладно, час веома топло, тешко дишу и добијају стравичне главобоље.

Захваљујући свему томе, Западно огледало је у својој историји често мењало господаре, па му се порекло у тим силним наборима промена нетрагом изгубило. Легенде кажу да је за неке од својих власника оно било чак и смртоносно – људи најчешће нису у стању да преживе раздвајање лажи и истине. Релативно безазленије последице (трајне и пролазне облике лудила, фрасове, ишчашења вилице услед изненађености, сталну разрогаченост очију, повремене губитке смисла за живот) беспредметно је бројати. Стога и није за чуђење што се ово огледало најдуже задржавало у рукама људи сатканих од чисте лажи или чисте истине. Природно, за њих огледање није представљало нарочиту муку. Пошто су се видели само са леве или са десне стране Западног огледала, ти и такви нису ни преживљавали болна раздвајања свог лика.

Извесне проблеме, изазаване поседовањем овако незгодне стварчице, ми смо решили учесталим огледањем у Западном огледалу – не дозвољавајући да се лаж и истина у нама преплићу до оне мере због које би њихово раздвајање било отежано и болно. Временом је огледање у овом огледалу постало ствар хигијене – као што се зуби морају редовно прати, тако се ваља редовно упознавати и са тренутним односом лажи и истине у свакоме од нас понаособ. А ко ни због чега другог, то треба чинити како се не би догодило да се неко случајно огледање, без намере, у пролазу, оконча кобно по власника лика...''

Горан Петровић

Атлас описан небом

Pošalji "Распоред неких предмета у кући без крова" na Facebook Pošalji "Распоред неких предмета у кући без крова" na Google Pošalji "Распоред неких предмета у кући без крова" na My Yahoo! Pošalji "Распоред неких предмета у кући без крова" na Live Pošalji "Распоред неких предмета у кући без крова" na MySpace Pošalji "Распоред неких предмета у кући без крова" na Twitter Pošalji "Распоред неких предмета у кући без крова" na Digg Pošalji "Распоред неких предмета у кући без крова" na del.icio.us

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari

 1. Almsivi (avatar)
  Sve sto percepciramo, a ako nije potpuno onda je to samo verovanje.
  Znanje je samo kada je nesto absolutno.

  Sve je stvar uverenja..

  ""Vei Vu Vei: Zasto ste nesrecni? Zato shto 99,9 procenata svega shto mislite, i svega shto cinite, jeste za sopstvo - a njega nema.""

  ...
 2. Almsivi (avatar)
  Ko ne laze, taj je i imun na tudje lazi.
  (npr ja)
 3. Vuk sa Hisara (avatar)
  Eh! Kad bi to bilo moguće (odvojiti laž i istinu), bilo bi lepo, ali ...
 4. ristob (avatar)
  Da li si sigurna da si odvojila laž od istine, znanje od zablude... ? Pa, to još nikome nije pošlo za rukom.

  Jesi li ti na avataru?
 5. ukupno (avatar)
  Ah Kojice, kad sam video avatar sad sam još ponosniji što smo prijatelji
 6. antoniusss (avatar)
  Ako si nekad postavila dva ogledala jedno naspram drugog tada si u njima videla beskonačnost. Ta slika ogledalo u ogledalu u ogledalu u ogledalu....To je ujedno i način kako je nastao svemir. Duh se ogledao u samom sebi,pa je taj odraz ponovo odrazio svoj odraz u sebi itd...Da bi sve to prestalo potrebno je razbiti ogledalo i celokupno stvaranje (koje je iluzija) će nestati i ostaće samo duh,iako nikad ništa nije ni postojalo osim njega. To je ujedno i suština Zen-a.:cool: