Novi Sad i Subotica najpoželjniji za život

Novi Sad i Subotica, po mišljenju Vojvođana, ubedljivo su najbolji gradovi za život u pokraini, dok su Pančevo i Kikinda prvi na list najgorih gradova - pokazalo je istraživanje studenata Ekonomskog fakulteta koji su ispitivali više od 1.000 Vojvođana o kvalitetu života u njihovim gradovima. Prema ovom istraživanju, Novi Sad je san većine Vojvođana i čak 70 odsto bi se preselilo u njega.

Kad bi se ovako nešto ostvarilo, Novi Sad bi postao duplo veći jer bi u njega došlo 229.000 ljudi za stalno, a još 114.000 da radi.
- To znači da će Novi Sad biti izložen velikom demografskom pritisku što može da stvori velike urbane, socijalne i ekonomske probleme. Ovi problemi bi pogodili ne samo Novi Sad nego i gradove iz kojih bi došlo do odlivanja stanovništva. Ne treba gubiti iz vida da se u istraživanju radi samo o Vojvodini, a da stanovništvo još nekoliko okolnih regiona gravitira ka Novom Sadu - konstatuje dr Mirko Savić, docent fakulteta i rukovodilac istraživanja.
Ovakvoj popularnosti Novog Sada doprinelo je shvatanje Vojvođana da će u njemu mnogo lakše naći posao (26 odsto ispitanika), da će im biti viši standard (23 odsto), da ih čekaju veće zarade (19 odsto) i bolje poslovne mogućnosti (16 odsto). A 17 odsto pretežno mladih smatra da je mogućnost za zabavu u Novom Sadu daleko veća, nego u manjim gradovima.
Koliko su u pravu dokazuje i statistika, jer čak 37 odsto ponuđenih poslova u Vojvodini nude se u Novom Sadu, a sa prosečnom novosadskom platom mogu da se mere samo plate u Apatinu, Beočinu, Pančevu, Vršcu i Kanjiži.
- Novosađani teško da bi ikada otišli iz svog grada. Dok su popunjavali anketu, govorili su da imaju primedbe na buku, zagađenje i bezbednost, ali smatraju da ih treba rešavati, a ne zbog toga napuštati grad. Vidi se da su veoma ponosni na svoj grad i ne bi ga menjali ni za jedan drugi u Srbiji, pa ni za Beograd. Napustili bi ga samo ako bi išli u inostranstvo - kaže Milica Žikić, koja je sa kolegama Aleksandrom Pejak, Aleksandrom Rupar i Filipom Perićem sprovela istraživanje.
Odmah za Novim Sadom po popularnosti sledi Subotica, dok Zrenjanin i Sombor, koji su se našli i na listi popularnih gradova, zauzimaju jednake pozicije i na „crnoj listi“ - treće i četvrto mesto. Sa njima, po dobrim ocenama, korak bi mogli da drže još samo Vrbas i Inđija.
- Na prvi pogled bi se mogao izvesti zaključak da što je grad veći to je on bolji za život. Međutim, samo kod prva tri grada veličina i broju stanovnika podudaraju se sa pozicijom na listi. Četvrti grad po broju stanovnika u Vojvodini je Pančevo sa 77.000 stanovnika ali ga nema među najboljim gradovima zbog izuzetno loše ekološke situacije. Ako se zanemari Pančevo, opet su neki manji gradovi bolje plasirani u odnosu na veće. Na primer Vršac (36.600 stanovnika) i Inđija (26.000) koji su bolje plasirani od Kikinde (42.000) i Sremske Mitrovice (39.000) - kaže Mirko Savić.
Pančevo i Kikinda, sa 12,9 i 10,2 odsto, proglašena su ubedljivo najlošijim mestima za život. Visoko su rangirani i Vrbas i Kula. Dok je Pančevo na lošem glasu zbog ekologije, sa Kikindom je situacija nešto drugačija.
- Uslovi za život su glavna zamerka. Nema dovoljno obrazovnih ustanova, male su šanse za posao, a kulturni život zamire - objašnjava studenkinja Biljana Rađenović.
Jedino Vrščani, ističe student Aleksandar Zavišin, ne bi nikuda išli iz mesta. Oni su prilično zadovoljni svojim životom i u Novi Sad dolaze samo zbog studija.

Stariji bi u manje gradove
Stariji stanovnici vojvođanskih mesta, ipak bi dali prednost svom gradu nad Novim Sadom i to, kako kažu, zbog toga što vide niz prednosti u svom mestu: manju gužvu (23,9 odsto), bezbednost (17 odsto), niže troškove života (16,5 odsto) i manju zagađenost (12,8 odsto). Ipak, čak 83 odsto ispitanika smatra da će u Novom Sadu pre dobiti posao, a 77 odsto smatra da su plate u njihovom mestu daleko manje od onih koje primaju Novosađani.
 

Back
Top