TATE BALKANCI - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

Vuk sa Hisara

TATE BALKANCI

Oceni ovaj blog
Zoranu sam spustio na tlo tek kad smo ušli u park i prošli kraj devojke i laneta. Blistala je od sreće, jer se grupa dece njenog uzrasta igrala na pravougaonoj poljani ispred spomenika Narodnom heroju. Mahnula im je stežući mi drugom šakom prste.
-Šta je sad, Zorana?- upitah primetivši nervozu kod nje.
-Pitaće zašto me nije dovela mama,- reče dete ozbiljno.
-Reci im da mama sprema večeru, čisti sobu...
-Ali, Miko, njihove mame to ne rade!
-Pa ko onda radi?!
-Tate.
Pošašoljio sam je po kosi i poslao kod drugarica i drugova.
-Ah, te tate balkanci!- promumlah razgledajući po okolnim klupama.
Sve same, mlade, zgodne i negovane mame! Mahnuo sam nekima od njih i one meni, prišao slobodnoj klupi, seo i pripalio cigaretu.
Poznavao sam nekoliko tata balkanaca i divio im se. Zapravo, divio sam se njihovim ženama a njima zavideo na toj sreći. Nije mala stvar, u današnje vreme, naći ženu koja dolazi s posla kad i Vi i, dok Vi prelistate novinu, pripremi ručak, nahrani i presvuče decu i još Vas tokom ručka dvori. A kad u nijedno vreme s društvom svratite, ona ustaje, na sto stavlja posluženje, kuva kafu i dvori pijanu bratiju s osmehom na licu.
Jednog dana me muka natera da nenajavljen svratim kod jednog od tate balakanaca. Zatekao sam ga sa zasukanim rukavima i opasanog keceljom kako pere sudove i priprema večeru.
-Šta ćeš, prijatelju, ženi nije dobro pa je morala kod lekara i tako...- promuca crven u licu.
Rekao sam mu da ne brine, uzeo ono što mi je trebalo i krenuo svojim poslom. Na izlasku iz njihove ulice sretoh njegovu ženu s decom. Reče mi da je s decom išla u park i na sladoled. Nasmešio sam se i produžio.
Ne, nema ničeg lošeg u tome što tate balkanci usisavaju prašinu, peru sudove, sredjuju veš, spremaju ručak... I ja radim sve te poslove, ali se ne ponašam kao oni, ne glumim Balkanca, jer nisam iz stare garde, jer je sada drugo vreme, jer i moja žena radi i zaradjuje za nas, naš dom, naš zajednički život.
Ne, zaista, nema ničeg lošeg u tome sem njihove dvoličnosti koja mi je mrska, mrskija od svih kućnih poslova!

(objavljeno 10. 09. 1999. Naša Reč, Leskovac)

Pošalji "TATE BALKANCI" na Facebook Pošalji "TATE BALKANCI" na Google Pošalji "TATE BALKANCI" na My Yahoo! Pošalji "TATE BALKANCI" na Live Pošalji "TATE BALKANCI" na MySpace Pošalji "TATE BALKANCI" na Twitter Pošalji "TATE BALKANCI" na Digg Pošalji "TATE BALKANCI" na del.icio.us

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari