Legenda o Bogu i Luciferu (IV) - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

Ljubav prema mudrosti

Legenda o Bogu i Luciferu (IV)

Oceni ovaj blog
Duhovna svest kao savršena neograničena bezobličnost ili ideja predstavlja komplementarnu suprotnost ograničenoj telesnoj aktivnosti ili svesti oblika. Dok je u hrišćanskoj legendi takav odnos predstvaljen kao transformacija Lucifera, u Hindu religiji nastanak živih bića se interpretira kao interkcija više, "duhovne energije" (duhovne svesti) s nizom, "materijalnom energijom" (telesnom svešću).

A. C. Baktivedanta Svami Prahupada u knjizi "Odricanje kroz mudrost" piše:
"Prema tome sve pojave u ovom materijalnom svetu su jednostavno interkcija više, duhovne energije vrhovnog Boga s njegovom nižom, materijalnom energijom. Materijalna energija je poznata kao ksetra ili polje aktivnosti, a duhovna energija je poznata kao ksetra-jna ili znanje polja aktivnosti. Sve različite vrste živih bića s njihivim različitim karakteristikama su proizvedene interakcijom ksetra i ksetra-jna. Energetski princip, kontrolor obe ove energije je Supreme Personality of Godhead, Krsna. On mora biti priznat kao krajnji uzrok kreacije, održivač i rušilac ove kosmicke manifestacije".

U Bhagavad-gita (7.6-7) takođe piše:
"Sva kreirana bića imaju izvor u ove dve prirode (niža i viša Božija energija). Od svega materijalnog i svega duhovnog u ovom svetu, znaj sigurno da sam ja oboje i stvaralac i rušilac. O pobedniče bogatstva, nema više istine od Mene. Sve se oslanja na Mene kao biseri na koncu."

Za razmnožavanje inteligentnih živih bića u fizičkoj dimenziji je neophodna interakcija komplementarnih suprotnosti u vidu muškog i ženskog pola ili komplementarno suprotnih telesnih svesti materijalnih oblika. Interakcija komplementarno suprotnih telesnih svesti (muški i ženski pol) u fizičkoj egzistenciji formira specifičan materijalni oblik ili odgovarajuću aktivnost telesne svesti koja stupa u interakciju s nefizičkom dimenzijom, tj. odgovarajućom idejom (dušom ili duhovnom svešću) uzrokujući njeno izdvajanje iz nemanifestovanog jedinstva (Boga). Takva interakcija se u fizičkoj egzistenciji manifestuje kao oživljavanje fetusa ili nastanak inteligencije živog bica.

Naime, interakcija duhovne svesti s telesnom svešću stvara novi kvalitet svesti i to subjektivnu svest koja se ispoljava kao svesnost ili inteligencija. Inteligencija se razlikuje i od duhovne i od telesne svesti međutim, ona omogućava delovanje zakonitosti obe ove svesti kroz sebe što ljudi doživljavaju kao suprotna osećanja ili nagone i to: kreativnosti (smisla suštine ili zajedništva) i destrukcije (ograničenosti ili otuđene individualnosti).

Pošalji "Legenda o Bogu i Luciferu (IV)" na Facebook Pošalji "Legenda o Bogu i Luciferu (IV)" na Google Pošalji "Legenda o Bogu i Luciferu (IV)" na My Yahoo! Pošalji "Legenda o Bogu i Luciferu (IV)" na Live Pošalji "Legenda o Bogu i Luciferu (IV)" na MySpace Pošalji "Legenda o Bogu i Luciferu (IV)" na Twitter Pošalji "Legenda o Bogu i Luciferu (IV)" na Digg Pošalji "Legenda o Bogu i Luciferu (IV)" na del.icio.us

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari