Legenda o Bogu i Luciferu (III) - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

Ljubav prema mudrosti

Legenda o Bogu i Luciferu (III)

Oceni ovaj blog
To se može dati na primeru govora i mišljenja. Govor predstavlja manifestaciju koja sama po sebi nije svesna, ali koja je neophodna da bi smisaona nemanifestovanost mišljenja i osećanja bila u stanju da se izrazi ili realizuje te da kroz takvu realizaciju ostvari svrsishodnu promenu i razvoj.

Iako ekspanzija kreativne aktivnosti kroz svoju totalnu rasplinutost uzrokuje nastanak haosa, nesvesnosti, besmisla, izdvojenosti ili individualizaciju u vidu različitih čestica ili atoma, svi oni imaju smisao pošto su odraz smisaone suštine postojanja ili svesti. Što znači da svaki atom, oblik ili pojava u fizičkoj egzistenciji nastaje kao rezultat svesne ili nefizičke aktivnosti mišljenja. Zato je Parmenid i tvrdio da nešto jeste zato što je mišljeno ili što se misli, odnosno da ono što nije mišljeno ili što se ne može misliti ne može ni postojati.

Oblici ili pojave fizičke egzistencije nisu ništa drugo nego projekcije ili odrazi bezoblične ili suštinske (svesne) sfere postojanja. Ideja kao suštinska, pasivna celina se raspline u aktivnost misli. Svaka misao vibrira svoju informaciju koja se manifestuje kao energija zvuka i sveslosti čija koncentracija stvara specifičnu materijalnu česticu ili atom, dok atomi međusobnom interakcijom formiraju materijalni oblik ili telo te time manifestuju ili objavljuju ideju tog oblika.

Mada je za atome i njihovu interakciju karakteristična pojavna nesvesnost ili uslovljenost i nužnost, ona je uvek smisaona ili planska pošto je, da tako kažemo, programirana od svesti. Svaki atom svojom energijom prenosi specifičnu svesnu informaciju koja mu omogućava njegovu potrebnu interakciju sa sebi odgovarajućim atomima koji takođe nose svoje karakteristčne informacije.

Zato se stalnom interakcijom materijalnih čestica ili atoma stvaraju sve kompleksniji sastavi ( oblici i pojave) ili različita tela u kojima se sve više akumuliraju ili sažimaju različite informacije što rezultira nastankom telesne svesti, samim tim i organske materije. Time materija zadobija karakteristike života ili aktivnog razvoja i promene. Primeri takve egzistencije mogu se naći u nižim oblicima živih bića kao mikroorganizmi, biljke itd.

Sve individualne svesti u raznim i različitim oblicima u fizičkom postojanju su ekspanzija jedne iste svesti. Međutim, dok je za njenu nefizičku dimenziju karakterističan smisao, jedinstvo i zajedništvo kroz njenu rasplinutost, individualizaciju i izdvojenost u različitim telesnim oblicima uslovljava se njena ograničenost. Tako da ona postaje telesna svest svakog živog bića koja je prisutna u njihovim telima od samog njihovog nastanka u fizičkoj egzistenciji. Zato je prelazak Lucifera iz nefizičke u fizičku dimenziju ili njegova kreacija fizičke dimenzije postojanja predstavljena kao promena njegove svesnosti.

Kao što je već ranije napomenuto energija je nesvesna aktivnost neorganske materije koja podleže mehaničkim ili fizičkim zakonitostima razvoja. Telesna svest je ograničena svesna aktivnost telesnog oblika organske materije te ima i kompleksniji razvoj. Međutim, najizraženija kompleksnost razvoja uočava se kod živih bića s inteligencijom preko koje im se omogućava interakcija s dušom ili samom idejom (suštinom iz koje nastaju sve te različite manifestacije.

Duhovna svest je ideja ili zamisao koja "izranja" iz nemanifestovanog jedinstva svesti ili Boga. Kao što zraci sunca dolaze iz istog izvora isto je i s našim dušama. Iako smo u fizičkoj dimenziji odvojeni oblikom ili telom suština naših svesti ima jedan, apsolutno isti izvor. Zato smo preko duša ili suštinskog nadsvesnog nivoa svi povezani.

Očigledan dokaz za to je ljubav, telepatija, saosećanje, razumevanje itd. Mada su mnogi naučnici i filozofi uočili svesno jedinstvo, najiscrpnije obrazloženje takve pojave dao je švajcarski psihijatar Karl G. Jung kroz njegove teorije kolektivnog nesvesnog i sinhronizaciju.

Pošalji "Legenda o Bogu i Luciferu (III)" na Facebook Pošalji "Legenda o Bogu i Luciferu (III)" na Google Pošalji "Legenda o Bogu i Luciferu (III)" na My Yahoo! Pošalji "Legenda o Bogu i Luciferu (III)" na Live Pošalji "Legenda o Bogu i Luciferu (III)" na MySpace Pošalji "Legenda o Bogu i Luciferu (III)" na Twitter Pošalji "Legenda o Bogu i Luciferu (III)" na Digg Pošalji "Legenda o Bogu i Luciferu (III)" na del.icio.us

Ažurirano 04.03.2011. u 07:49, autor: sofija06

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari

 1. zxy (avatar)
  Lepa umetnička interpretacija jedne vizije koja se ne može dokazati ali se može iznedriti iz sebe kao pesma što je autoru i pošlo za rukom.Ko je pročita pamtiće je.
 2. coviax (avatar)
  Volim i ja "Arhetipove" K.G.Junga...Ali,nije li Djavo,Shejtan,Lucifer u stvari arhetip naseg pretka homoneandertalikusa?
  Ko nije kao dete sanjao arhetipski san,da ga proganja "onaj Strasni"da ga pojede,a on bezi,a nikako da pobegne...Pa i nije pobegao taj genetski predak(na srecu geni ne putuju bas pravolinijski!!!)ga je smazao!Naravno,rodjeni otac,neandertalcina kom je to bila obicna lovina...Kao macku macici...Fredi Kruger je nevinasce za tog pretka koji je eto nasao mesto i u recima Zaratustre(pravog-refermatora),a kasnije i u svim religijama -imitacijama falsifikata te prve s podrucja Persije...
  Ko se izbori s neandrtalcem u sebi-pobedjuje Sotonu,ni manje ni vise od Isusa...S tim da danasnjem fondusu znanja mogu zahvaliti sto je moja borba s "necastivim"trajala ni 15 minuta u 17.godini mojoj i to bas posle citanja K.G.Junga.
  Autoegzorcizam,ha! No,ne zavaravam se,taj gen i dalje postoji o meni...
  A reci???Bavim se pomalo etimologijom...i tamo ima arhetipova...Jezicka analiza je mocna!Od tvog i ovog mog teksta ni slovo ne bi ostalo celo da ga analiticki malo pretresemo...
 3. sofija06 (avatar)
  Hvala zxy. Iznedriti se moze samo ono sto je duboko skriveno u nama. Ukoliko se takva iznedrednost podudara s vizijama drugih ljudi onda ona sama po sebi predstavlja dokaz univerzalnosti ili pritajene istine.
 4. sofija06 (avatar)
  Mi smo izuzetno kompleksni posto predstavljamo interakciju dve razlicite dimenzije fizickog (telesnog) i nefizickog (duhovnog). Svaka od tih dimenzija ima svoje zakonitosti koje mozemo osetiti kroz inteligenciju ili svesnost, sto je obrazlozeno u daljnjim tekstovima.
  Jezicka analiza je mocna!
  Slazem se. Reci su manifestacija svesti. Zato one i predstavljaju polaznu osnovu za otkrivanje dubljeg znacenja pojmova.