Pojam Boga i svesna sažetost (III) - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

Ljubav prema mudrosti

Pojam Boga i svesna sažetost (III)

Oceni ovaj blog
Većina religija tvrdi da apsolutna sažetost svih razlika u jedinstvu predstavlja nemanifestovanu ali suštinsku nefizičku (svesnu ili duhovnu) dimenziju postojanja, dok fizička ili pojavna dimenzija postojanja predstavlja ekspanziju ili individualizaciju tih razlika. Takve suprotnosti imaju karakteristike pasivnog i aktivnog stanja života ili postojanja. Hindu religija stanje manifestovanosti (ekspanzije) i nemanifestovanosti (sažimanja) poredi s udisajem i izdisajem dok ih Bohm naziva impicitnom i eksplicitnom uređenošću.

U ovom slučaju i nauka i filozofija kao i religija su u potpunoj saglasnosti. To takođe znači da je intutivna ljudska spoznaja našla potvrdu u racionalnoj spoznaji čime je ostvarena sveobuhvatnost ljudske svesnosti ili razumevanja što se ne sme zanemariti. U ovakvoj spoznaji nalazi se značajna smernica za buduća naučna istraživanja koja mogu rezultirati radikalnim otkrićima.

Aristotel je prauzrok, "prvi pokret" ili Boga okarakterisao kao nešto samo po sebi nepokretno ali koje daje pokret. Dovoljan je samo jedan početni pokret ili aktivnost da uzrokuje nastanak svih razlika i suprotnosti s njihovim specifičnim zakonitostima i interakcijama.

Jednim početnim pokretom se akumuliraju promene što se sve više razlikuju od početnog stanja. Promeme se odvijaju po određenim zakonitostima gde je svaka promena uzrokovana ili uslovljena prethodnom, a u isto vreme uslovljava i promenu koja sledi posle nje.

To se dešava sve do jedne određene promene ili razlike gde novonastala promena ili razlika predstavlja potpuni kontrast ili suprotnost početnom stanju što dalje uslovi iluziju izdvojenosti te novonastale razlike od prethodne celine pošto se ona (novonastala razlika) dalje razvija po svojim specifičnim zakonitostima i time stvara svoju celinu.

Te dve celine daju privid nečeg apsolutno drugačijeg i suprotnog, tj. uzrok njihovog nastanka izgleda drugačiji iako su obe potekle od jednog ili istog pokreta koji je neophodan uslov za oba nastanka i taj početni pokret se nalazi i u jednoj i u drugoj celini samo u svojoj sopstvenoj razlici ili specifičnom razvoju.

Te dve celine ili suprotnosti stupajući u interakciju, stvaraju ili uzrokuju nastanak nove celine ili razlike, a ta celina svojom interakcijom takođe stvara novu celinu itd. To je jedan večan i beskonačan proces stvaranja novih kvaliteta i razlika, a takođe i uslovljenosti i zavisnosti gde sve jedno drugo stvara i uslovljava međusobnom interakcijom.

Smisaoni ili kreativni "prvi pokret" u fizičkoj dimenziji je svest. Aktivnost svih živih tela je uzrokovana svešću. Kao primer se može uzeti telo ljudi. Intenzitet osećanja sam po sebi nepokretan i nevidljiv uslovljava aktivnost misli koje utiču na promene u pojavnom ili materijalnom obliku (telu) stavljajući ga u pokret. Što znači da svest preko pojavnog oblika ili materije/energije uvek predstavlja suštinu smisaone aktivnosti u postojanju. Ovakvom konstanatacijom nameću se i sledeća pitanja:

Zbog čega je neophodno da svest u fizičkoj egzistenciji ostvaruje svoju aktivnost samo kroz telo ili materiju/energiju? Da li to ipak znači da telo ili materija/energija stvaraju svest?

Telo ili materija i energija ne stvaraju svest već omogućavaju njenu objavu ili kreativnu aktivnost. S obzirom da je interakcija razlika ili suprotnosti osnovni uslov aktivnosti zbog toga je za svest kao apsolutno bezobličnu, ali smisaonu sažetost koja je ostvarila bezvremensku i besprostornu sveobuhvatnost ili neograničenost neophodna interakcija s ograničenim, individualnim vremensko-prostornim rasprostiranjem u vidu materije i energije ili oblika da bi se objavila ili realizovala svoju kreativnost. Takva realizacija ili kreativna aktivnost svesti je u isto vreme uzrok i uslov njenog daljnjeg sažimanja ili smisaonog produbljivanja kojim ona ostvaruje samorazvoj.

Deril Rini piše: “The anthropic principle says that all these ’coincidences’ create the special kind of cosmic conditions needed to produce us. To puzzle that this presents dissolves, however, if consciousness interacts with matter by means of quantum events in the brain because the spacetime loop can then only maintain its self-consistency by creating and preserving just those conditions which permit consciousness to flourish. This idea has many similarities with the ’bootstrap’ principle formulated by physicist Geoffrey Chew (which defines all basic constituents of the real world in terms of their mutually self-consistent relationships0 and the concept of ’implicate order formulated by physicist David Bohm. The cosmos then emerges as the ultimate feedback loop, and consciousness is a created product of its own antecedent activity.”

Pošalji "Pojam Boga i svesna sažetost (III)" na Facebook Pošalji "Pojam Boga i svesna sažetost (III)" na Google Pošalji "Pojam Boga i svesna sažetost (III)" na My Yahoo! Pošalji "Pojam Boga i svesna sažetost (III)" na Live Pošalji "Pojam Boga i svesna sažetost (III)" na MySpace Pošalji "Pojam Boga i svesna sažetost (III)" na Twitter Pošalji "Pojam Boga i svesna sažetost (III)" na Digg Pošalji "Pojam Boga i svesna sažetost (III)" na del.icio.us

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari

 1. coviax (avatar)
  Sto se mene tice ja prihvatam da interakcije zivog tek treba douciti,a dijalektika je odradila dobar deo posla i moze joj se zahvaliti-uz pozdrav.Dedukcije takodje...
  Logika jezika je neprimenjljiva u egzaktnim naukama-ti metodi i sredstva se napustaju,a novi usvajaju...Od jezika jos samo metaforicnost vise za ilustracije...
  Inace:religija i nauka se sve vise udaljavaju iako neke religije "potkradaju"nauke te pokusavaju da zadrze postojece distnce...Malo sam skratio-nije mi opsirnost najmilija...A i sve ovo ne tvrdim strogo decidno jer su to ipak samo reci...
 2. sofija06 (avatar)
  U svakom slucaju tvoje reci nisu obicne vec imaju bombastican karakter. Samo se salim. Jos uvek su reci osnovno sredstvo komunikacije medju ljudima. Kroz formule se mozda mogu izneti neka pravila, ali je nemoguce kroz njih izraziti osecanja. Ljudi ipak nisu roboti i ne daj boze da to postanu!
 3. coviax (avatar)
  Cak ni matematika vise nije dovoljna...Traze se i od nje bolja sredstva i metode...Priblizno:algoritmi prostornih vektora...Ali ne na vazeci nacin shvatanja vektora veci njih u superpozicijama...Matematika bi ostala za objasnjenja eksperimenata...
  Ipak,u pravu si za emocije i emotivnu inteligenciju.Big problem...
  I pored saznanja novih sredstava i metoda Also sprsche Yaratustra mi jos uvek predivna literatura.Iako bih s lakocom lingvisticki analizirajuci pokazao i Niceu promasaje te inace lepe poezije...Ponekad se igram njegovim recima kao lepim igrackama...