Neki novi klinci?! - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

NOVINARSKO PISKARALO

Neki novi klinci?!

Oceni ovaj blog
Pre neki dan čitam u novinama - nekoliko osnovaca snimali kako se dvojica njihovih drugova tuku! I ne samo da su sve snimili, već su postavili na internet! Zašto? Valjda da svet vidi kako nasilje postoji i u osnovnim školama... Na žalost, takvo nasilje postoji već neko vreme, ali niko ne priča mnogo o tome... Zašto? Postoji nekoliko razloga, bar iz berspektive nekoga ko nije ni psiholog, ni doktor, ni policajac; iz perspektive nekoga ko je roditelj, ko ima brata ili sestru.
Prvo, deca su nezadovoljna! Budimo iskreni i pogledajmo se u oči! Bogata ili siromašna, crna ili bela, visoka ili niska, srpska ili bilo koje druge nacionalnosti - deca nisu zadovoljna životom u Srbiji! Roditelji, natmureni sa posla - u stalnoj potrazi za hlebom - nemaju više vremena da razgovaraju sa svojim klincima! Čini se da je onaj zdrav razgovor nestao... Nema se vremena - mora se preživeti!
Drugo, osvrnimo se na društvenu klimu u kojoj nam deca odrastaju. Bombardovanje, secesija Kosova, navijači, dojave o bombama... Kako deci objasniti da bi trebalo da gledaju obrazovni program kad su nam udarne vesti, bar svakog trećeg dana, iz crne hronike?!?
Treće, sistem vrednosti nam je propao! Možda nije ni propao, koliko ne postoji! Deca gledaju uzore - od vrha države pa do građana - struji jedna misao: Nasiljem se sve može! Počev od bombardovanja, preko secesije Kosova, međusobnih prepucavanja političara o tome ko je kriminalac, pa do pretnji o budućoj izolaciji, švercu, kriminalnim obračunima...
Dakle, moramo shvatiti, naša deca nisu glupa! Katkad, čuju mnogo više od nas, a ponekad i znaju mnogo više od nas! Sad, problem je u tome kako da to znanje iskoriste na pravi način! Naš zadatak je, ne da pogledamo vest i malo zavrtimo glavom: Strašno je to što se desilo; nego decu pod ruku, pa razgovor!!!

Pošalji "Neki novi klinci?!" na Facebook Pošalji "Neki novi klinci?!" na Google Pošalji "Neki novi klinci?!" na My Yahoo! Pošalji "Neki novi klinci?!" na Live Pošalji "Neki novi klinci?!" na MySpace Pošalji "Neki novi klinci?!" na Twitter Pošalji "Neki novi klinci?!" na Digg Pošalji "Neki novi klinci?!" na del.icio.us

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari

 1. jojke (avatar)
  ovako:1.mi smo krivi za to
  2.Pogledaj on kecere na FOX-u i sta kazes?Kako da se deca ne biju?
  3.Stisnite na ovo http://s3.ba.bitefight.org/c.php?uid=100719
 2. Almsivi (avatar)
  Po meni, roditelji igraju najvisu ulogu u tome, kakva ce im biti deca.

  Kada su roditelji mirni i nenasilni, onda su im i deca takva.
 3. Sentinel wolf (avatar)
  А шта ће деца без родитеља?
 4. nemus@021 (avatar)
  Odkud ja znam sta ce oni?