No comment - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

Venski sunovrat

No comment

Oceni ovaj blog
SRAMOTAN ODNOS DRŽAVE PREMA POZNATOM TV REDITELJU

Bajford bez penzije i ikakvih prava

BEOGRAD - Timoti Džon Bajford, legendarni televizijski reditelj, u pola veka dugoj karijeri stigao je da bude profesor, prevodilac, pisac, glumac, fotograf... Našu kulturu svojevremeno je zadužio izvanrednim televizijskim serijama za decu: „Neven”, „Babino unuče”, „Poletarac”, „Nedeljni zabavnik”, „Metla bez drške”. Ni pre ni kasnije nije bilo sličnog sadržaja u produkciji naših televizija. Danas je Timoti u sedamdesetoj godini života. Zdravlje mu je ozbiljno narušeno, ali je prinuđen da radi kako bi preživeo. Sa suprugom živi na Zvezdari s osećanjem da nije zaslužio tako surovo ignorisanje društva čiju je kulturu mnogo zadužio.


- Pre nekoliko nedelja službenici opštine Vračar u Beogradu doveli su u pitanje moje pravo na zdravstvenu zaštitu u Srbiji jer nisu dobro poznavali Konvenciju između Engleske i Srbije o zbrinjavanju pacijenata. Uostalom, već pet godina sam državljanin Srbije, a i to se dogodilo jer je lično predsednik Tadić intervenisao - počinje priču za „Blic” Timoti Džon Bajford.

Razočaran je odnosom države prema njemu.
- Zbir administrativnih zavrzlama me je ostavio bez mogućnosti da kao slobodan umetnik uplaćujem sebi staž i time jednog dana steknem pravo na penziju. Kada sam počeo da snimam televizijske serije za decu u Beogradu, predao sam zahtev da postanem član Udruženja dramskih umetnika SFRJ. Rekli su mi da je to nemoguće jer sam strani državljanin. Bez članstva u Udruženju, kao slobodan umetnik nisam mogao za sebe da uplaćujem staž i tako sam ostao bez penzije. Do pre šest godina nisam imao državljanstvo Republike Srbije. Čim sam ga stekao otišao sam u Penzioni fond gde su mi objasnili da bih pravo na redovnu penziju stekao tek ako bih svakog meseca narednih petnaest godina uplaćivao staž. Sve do svoje 80. godine života, što je potpuno neizvesna stvar. Ko mi garantuje da ću živeti do tada. Imam ozbiljne probleme sa zdravljem i sav novac koji supruga i ja zaradimo ide na moje lečenje. Neki siguran novac bi mi dobrodošao jer mislim da sam svojim autorskim radom u Srbiji zaslužio da dostojanstveno proživim koliko mi je još ostalo - objašnjava Bajford.

Mnoge ugledne ličnosti sa javne scene u Srbiji među kojima je najviše umetnika i televizijskih profesionalaca predlagale su dva puta Timotija Džona Bajforda za nacionalno priznanje koji mnogi krste nacionalnom penzijom.
- Džabe kada nemam redovnu penziju, a to je prvi uslov za dobijanje nacionalnog priznanja. Nemaju ni sportisti redovnu penziju, pa ostvarivanjem značajnih rezultata na velikim takmičenjima stiču pravo na nacionalno priznanje. Neka serija „Neven” bude moj najveći sportski uspeh u životu. Nisam siguran da je administracija u Srbiji spremna da u mom slučaju napravi presedan. Bio bih unikatan jer nijedan stranac nije toliko dugo radio i živeo u Beogradu poput mene a ostao bez radnog staža i penzije i tek u 65. godini života stekao pravo na državljanstvo - zabrinut je Bajford.

U poslednjih nekoliko godina izdavačka kuća PGP-RTS prodavala je kompletnu seriju „Neven” na DVD formatu. Nekoliko puta je doštampavan tiraž, ali Timoti Džon Bajford nije dobio ni jedan jedini dinar autorskog honorara.

- Oni čekaju da ih tužim pa da mi plate, a znaju da ja to neću nikad uraditi, nemam živaca za to, više volim da radim nego da idem po sudovima - kaže Bajford, i napominje da ima spremljen scenario za snimanje televizijske serije za decu.

- Nekoliko puta sam pokušavao preko različitih službi u RTS da se najavim za razgovor sa Aleksandrom Tijanićem, generalnim direktorom, ali nisam imao uspeha u toj nameri.
forza
Nedelja, 30. 01. 2011. 20:53h

Bitno je da je Miroslav Ilic (zet Dragana Sutanovca) dobio drzavnu penziju. Ne znam samo iz koga razloga? Zbog bancenja po kafanama i satrama ceo zivot. Koja je kulturna vrednost Miroslava Ilica (ili Merime Njegomir) u odnosu na jednog Timotija Bajforda koji nas je prekticno obrazovao dok smo bili deca. Njegovi skolski programi su bili prakticno dopuna redovnom skolskom programu. Sta i koliko je znacio rad Timotija Bajforda na obrazovnom programu za decu vidi se po novim generacijama koje nemaju Timotija Bajforda i njegove emisije,pa slobodno vreme provode na ulici vrebajuci ko im se ne svidja da ga prebiju na mrtvo ime. I onda, kao mladji,gledajuci odjavne sipice svih Bajfordovih emisija i videvsi svaki put njegovo ime (nisam znao da je je Britanac ili Amerikanac),cudio sam se,sta li ovaj covek uopste radi u ovom raspadu od zemlje i cemu li se nada sutra. Zasto ne zivi kao covek u svojoj zemlji. Da je sve ovo uradio u Britaniji ziveo bi uz kraljicu Elizabetu,tik uz Bakingemsku palat,a ne kao sada da nema pravo na zdravstvenu zastitu,koja je,KAZU,u Srbiji bespaltna,pa se trudnice poradjaju na trotoaru jer nemaju overenu knjizicu. Ali eto...covek kao covek,nesto te zadrzi na nekom mestu,pa i ne razmisljas da nesto strasno moze da ti se desi,jer radis jedan vrlo normalan i plemenit posao. Nazalost,Timoti Bajfordu,ako ovo cita,mogu samo da posaljem reci podrske i ohrabrenja i da se nadamo da ce ovaj tekst u novinama nekoga pokrenuti na akciju. Zivi bili gospodine Bajford.

Pošalji "No comment" na Facebook Pošalji "No comment" na Google Pošalji "No comment" na My Yahoo! Pošalji "No comment" na Live Pošalji "No comment" na MySpace Pošalji "No comment" na Twitter Pošalji "No comment" na Digg Pošalji "No comment" na del.icio.us

Kategorije
Nekategorizovano