Krsta grad - Dosije Kiks 1 - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

dobra predskazanja

Krsta grad - Dosije Kiks 1

Oceni ovaj blog
Dani Skali je dugo zvonila pre nego sto joj je Boris Moldar otvorio.. Nije ni stigla da ga pozdravi, a on je hitro nestao iz hodnika. Zatvorila je vrata i posla za njim put dnevne sobe. Usavsi, nije ostala zatecena onim sto je videla, vec je to vidjala, samo je prokljucala, u sebi. Boki se igrao sa papagajem koji je pre izvesnog vremena sleteo na sims prozora. Dani je volela zivotinje, ptice narocito, medjutim taj crni papagj ju je, iz nekog razloga, loseg predosecaja, iritirao. “Kada bi meni i slucajevim posvetio delic paznje koji posvecuje toj pticurini”, pomislila je rezignirano, “Ali, ne! Otkako se ta pticurina pojavila, on je kao opcinjen. Cak je sa sobom vodi i u Biro. Moracu da porazgovaram sa Diviocem Skinerom da mu stavi zabranu na unosenje tog….”, misao joj prekidose reci “Dani, Dani, pogledaj, hoce da se ljubi”. Moldar je prilepio svoje usne na papigin kljun. Da po prirodi nije bila stalozena i sa zavidnim nivoom samokontrole najverovatnije bi ga gadjala dokumentima koje je donela, a koja su vezana za najnoviji slucaj, i izletela iz stana. Umesto toga suvo je odgovorila “Vidim.” i vratila se svojim mislima - “I kakvo je to uopste ime za pticu? Kakvo je to uopste ime za bilo koga?”. “ Pile moje voljeno”, cula je kako Moldar tepa papigi. “Pile njegovo…..dacu ja njemu piletova krilca na zaru”. “Sta si rekla, Dani?”
“Sta, sta sam rekla?”, nije bila svesna da je pocela naglas da razmislja.
“Pomenula si krilca na zaru.”
“Nista, ogladnela sam, pa sam pomislila da bismo mogli da svratimo negde i prezalogajimo nesto. Recimo krilca na zaru.”, snasla se u trenutku. Ptica ju je pogledala i kao da joj se nasmesila.
“Idemo” odgovori Moldar oblaceci jaknu. Krenuli su ka vratima. Dani Skali je bila zadovoljna, napokon ce mirno i bez prisustva ptice razgovarati o oba slucaja. A onda se Boki Moldar okrenuo i pozvao pticu: “Ides li sa nama, Zlozi?”. Dani je sada bila sigurna, ptica ne samo sto se smesila, vec kao da su joj i oci postale sjajno zute. Shvatila je da nema svrhe da bilo sta kaze Bokiju. On, ocigledno, zuti sjaj nije primetio, a i opet bi je napao kako mrzi njegovu voljenu pticu.


Krenuli su ka restoranu Jedemo, dakle gladni smo, jedinom restoranu u Krsta gradu u
kome je bilo dozvoljeno uvodjenje kucnih ljubimaca. Dani nije imala nista protiv. Vlasnica restorana, Borka, je bila vrsni poznavalac zivotinja. Pre nego sto se skrasila u Krsta gradu, otvorila restoran i pocela da pise, obisla je svet proucavajuci zivotinje i boreci se za njihova prava. Saradjivali su sa njom u nekoliko prethodnih slucajeva, a njena pomoc im je bila potrebna i u slucaju bizarnih zaba koje su padale sa neba. Ili barem pomoc njoj, posto je Boki, po svemu sudeci, izgubio interesovanje za oba slucaja na kojima su radili. Na njeno pitanje da li je proverio da nekome nije pobegao crni papagaj odgovorio je da jeste, ali da je crni papagaj bez vlasnika. U njenoj glavi je odjeknula rec ”Laze!”. Pitanje je bilo zasto.
U restoranu ih je docekao ljubazni kelner. Nije bilo potrebe da zloupotrebljavaju svoje
KBI legitimacije (Krsta Bureau of Investigation), da bi nasli slobodno mesto, iz jednog ugla mahao im je Divilac Skiner. Sedeo je u drustvu Borke. Iako Skiner nije gajio kucnog ljubimca, gajio zanimljiva osecanja prema Borki, zbog cega je bio redovan gost restorana na Trgu Filozofa bb. Borka ga je uvek dvosmisleno odbijala i time podgrevala njegove nade. Borkin muz, Kojot, je bio prilicno tolerantan prema nasrtljivom Diviocu, samo zato sto je bio ponosan na svoju zenu, i godila mu je paznja drugih muskaraca prema njoj. Pozdravili su se, seli i narucili.
“Da li smo vas prekinuli?”, upita Dani.
“Mozda malcice.”, odgovori saljivo Divilac, “Borka me je upravo ubedjivala da usvojim jednu napustenu kucu. A ja bih najradije usvojio jednu veliku macku, samo kada bi vlasnik hteo da je napusti.”, zavrsi Divilac gledajuci u Borku.
Dani se zamisli nad psima i seti se profajlerke Nedodiri, koja se vec par dana nije pojavljivala u Birou. Od Skinera je dobila odgovor da je Neda uzela odmor i otputovala. Tada je to Dani bilo cudno, s obzirom da je prilikom Nedinih odsustvovanja cesto cuvala njenog psa mesanca. Sada je ozbiljno posumnjala u istinitost Skinerovih reci.
“Nista”, pomisli, “ svraticu veceras do Nedinog stana da proverim.”
Neobavezno su cavrljali, sve dok, do tada namerno neprimetna, Zlozi nije mahnula krilima sa vrha naslona Bokijeve stolice. Skiner odjednom zaneseno promrmlja “ Voljeno pile”. Zlozi nije obratila paznju na njega, predmet njenog interesovanja bila je Borka. Pogledala ju je u oci i nasmesila se. Dani je ponovo primetila zuti sjaj u Zlozinim ocima.
“Medena je.”, rece Borka “Kako se zoves voljeno pile?”
Ptica se tada po prvi put oglasi, pred Dani. Fiksirajuci Borku u oci, slatkim glasom joj odgovori “Zlozi.”
Dani pogleda Borku, zatim Divioca i na kraju Bokija. Svi troje su posmatrali papigu kao da su zaljubljeni u nju i nezainteresovani za bilo sta drugo. Uzdahnula je. Tako bi joj prijala jedna supa od papagaja.


Te veceri svratila je do Nedinog stana, u koji je usla pomocu rezervnog kljuca, dobijenog od Nede. Sve je ukazivalo da Neda nije otisla svojom voljom. Pas je lezao polumrtav, prljavi sudovi su bili u sudoperi, ostaci starog dorucka su stajali na kuhinjskom stolu, nenamesten krevet…… Cak i da je zurila prethodno bi zbrinula psa ili bi joj se barem javila da ga preuzme. Pokupila je psa i odnela ga do prve veterinarske ambulante, gde ga je i ostavila radi oporavka.
Po povratku u svoj stan, u mailu, je nasla poruku “ Budi sutra oko devet slobodna, za jednu prijateljsku kafu, u Taverni. Ja castim. Pasivni Pusac”.
Iscrpljena Dani pozele da Pusacu pripise ceo slucaj, sa sve ubistvima i Nedinim nestankom. Sa druge strane nije bila sigurna da li je Pusac umesan ili samo zeli da joj nesto poruci. Desavalo se da Bokiju i njoj Pusac pomogne i uputi ih na prave trgove, pod uslovom da on ima koristi od toga. “Da li je upozorenje koje je na parkingu uputio Nezainteresovanom, Bokiju i meni bilo upozorenje ili ipak pretnja?”. Kratko se pozabavila tom mislju i odlucila da ode, iako je postojala mogucnost da je u pitanju zamka ili da poruka mozda i nije od Pusaca . Smatrala je da nema nista da izgubi i da je potebno samo da bude oprezna. Troje ljudi od kojih je ocekivala pomoc, delovali su joj izgubljeno. A Neda je bila bukvalno izgubljena….
”Papagaji ne mogu da menjaju boju ociju.”, pomisli kroz san.

Pošalji "Krsta grad - Dosije Kiks 1" na Facebook Pošalji "Krsta grad - Dosije Kiks 1" na Google Pošalji "Krsta grad - Dosije Kiks 1" na My Yahoo! Pošalji "Krsta grad - Dosije Kiks 1" na Live Pošalji "Krsta grad - Dosije Kiks 1" na MySpace Pošalji "Krsta grad - Dosije Kiks 1" na Twitter Pošalji "Krsta grad - Dosije Kiks 1" na Digg Pošalji "Krsta grad - Dosije Kiks 1" na del.icio.us

Ažurirano 27.08.2013. u 18:53, autor: dobra predskazanja

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari