Život u fizičkoj egzistenciji (I) - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

Ljubav prema mudrosti

Život u fizičkoj egzistenciji (I)

Oceni ovaj blog
Jedna veoma interesantna suprotnost u ovoj dimenziji, tacnije na planeti Zemlji, su živa i neživa bica. Njihova razlika se ogleda u njihovom karakterističnom postojanju ili svesti. Neživa bića imaju različite oblike i pojave, kao i različite materijalne sastave. Međutim, i pored svih međusobnih razlika za njih je karakteristična ista pasivnost koja se manifestuje kao bezživotnost.

Za živa bića je karakteristična aktivnost u vidu nastanka, razvoja i nestanka iz fizičke dimenzije. Unutar živih bića, takođe, postoje razlike u materijalnom sastavu i obliku, ali isto tako i u svesnoj aktivnosti u njihovim telima. Tako na primer, iako biljke imaju sposobnost promene ili razvoja, one nemaju inteligenciju kao ljudi i životinje. Njihova svest nema inteligentnu interakciju s okolinom, već se bazira samo na ograničenom instinktu samoodržanja. Za biljke je takođe karakteristična nepokretljivost, dok je za ljude i životinje karakteristična pokretljivost.

Ovo je najuopštenija podela živih bića, pošto unutar biljaka i životinja postoji čitavo bogatstvo različitih vrsta i ponašanja, kao i prelaznih oblika iz jedne u drugu vrstu. Zbog toga, takođe, postoje i izuzeci u pogledu pokretljivosti i ponašanja. Međutim, oni su zanemarljivi a, takođe i irelevantni za samo izlaganje. Ovim se samo nastojala skrenuti paznja na sledeca pitanja:

Zašto su jedna bića živa i aktivna, a druga neživa i pasivna kada su i jedna i druga materijalna?
Ako materija ima svojstvo smisaone aktivnosti i razvoja, zašto ga nemaju svi materijalni oblici?
Zašto samo oni materijalni oblici koji imaju svest poseduju to svojstvo?

Mislim da odgovori jasno ukazuje na to da je suština života, smisaone aktivnosti ili razvoja svest, a ne materija. Da je svest, pored materije i energije, treci entitet koji se mora ukljuciti u analizu ili razmatranje ukoliko se nastoji prodreti dublje u misteriju postojanja.

Duhovnost i filozofija vekovima ukazuje na to da fizicka dimenzija nije jedina vec, da uporedo s njom egzistira bezoblicna, duhovna dimenzija smisla, tj. svesti. Da je takva dimenzija nevidljiva ali, da je sustinska posto iz nje proizilazi vidljivost ili pojava u vidu razlicitih materijalno-energetskih oblika.

Dok se nauka koncentrise na oblik i pojavu, odnosno materiju i energiju, dotle filozofija i duhovnost razmatraju apstraktnu i intuitivnu sferu svesti. Iz tog razloga oba stanovista su korisna i potrebna. Njima se omogucava izvesna sveobuhvatnost ili izbegava zamka jednostranosti. Ostrim antagonizmom materijalizma i idealizma ili njihovim medjusobnim odbacivanjem, podcenjivanjem i omalovazavanjem se nece mnogo postici. Mnogo vise ce se postici otvorenoscu u kojoj se mogu medjusobno dopuniti i inspirisati.

Francuski filozof, matematičar i fizičar Rene Dekart je još u 17 veku uočio mehanički (nesvesni) karakter funkcionisanja energetske aktivnosti koja uzrokuje promenu materijalnog oblika, dok je Njutn mehanički model funkcionisanja univerzuma postavio kao temelj nauci. Medjutim, kvantnom fizikom je uočeno da uzročno posledične ili mehaničke zakonitosti funkcionisanja pojavnih oblika materije i energije nisu jedine, već da takodje postoje drugačije, suptilne zakonitosti koje ostaju izvan domena istaživanja i razumevanja.

To je veoma značajno otkriće pošto se njime potvrdjuje postojanje bezoblične ili nefizičke (svesne) dimenzije koja egzistira uporedo s materijom i energijom ili pojavnom, fizičkom dimenzijom, a koju mnoge religije definišu kao suštinsku duhovnu dimenziju.

Tako na primer, u Gnosticizmu je fizička dimenzija postojanja shvaćena kao simulacrum višeg nivoa svesti ili stvarnosti. Simulacrum je latinska reč koja označava sličnost. Ta reč se prvi put pojavila u Engleskom jeziku u 16 veku da bi se njome predstavila imitacija nekog originala. Krajem 19 veka simulacrum dobija značenje inferiornosti ili kopije bez sadržaja ili kvaliteta originala.

Pošalji "Život u fizičkoj egzistenciji (I)" na Facebook Pošalji "Život u fizičkoj egzistenciji (I)" na Google Pošalji "Život u fizičkoj egzistenciji (I)" na My Yahoo! Pošalji "Život u fizičkoj egzistenciji (I)" na Live Pošalji "Život u fizičkoj egzistenciji (I)" na MySpace Pošalji "Život u fizičkoj egzistenciji (I)" na Twitter Pošalji "Život u fizičkoj egzistenciji (I)" na Digg Pošalji "Život u fizičkoj egzistenciji (I)" na del.icio.us

Ažurirano 18.09.2016. u 13:43, autor: sofija06

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari

  1. samospoznja (avatar)
    Divan tekst, hvala za ovaj post.
  2. sofija06 (avatar)
    Hvala i tebi sto si mi dala do znanja da ti se svidja tekst.