МИСЛИ О ДОБРУ И ЗЛУ - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

aleksandar v

МИСЛИ О ДОБРУ И ЗЛУ

Oceni ovaj blog
VLADIKA NIKOLAJ VELIMIROVIC


ДУША ПРЕТЕЖНИЈА ОД ТЕЛА

Време је тица, која те кити шареним перјем, но, која ће доћи и да почупа своје. Ако будеш сувише везао душу своју за перје, време ће ти с перјем и душу очупати. Ах, како ће тада ружна бити нагота твоја!

БОГ НАЈВЕЋИ ТОЧАК
Велики точак спорије се окреће но стиже мали точак који се брже окреће.
Што већи точак то спорије окретање и мање ларме; што мањи точак то брже окретање и више ларме. Ово важи како за ствари тако и за људе.
Највећи точак у души човечијој јесте Бог. Његов се обим не види, нити се Његов ход чује од множине и ларме малих точкова.
Но, кад се сви мали точкови у души утишају, душа се тек онда види у неизмерном божанском точку, којим је обухваћено небо и земља. И при тој изненадној и реткој визији душа осећа неисказану радост.

БЕЗБОЖНИК ЈЕ СЕБИ ЏЕЛАТ
Кад се човек окрене лицем к Богу, сви путеви воде Богу. Кад се човек окрене лицем од Бога, сви путеви воде у пропаст.
Ко се одсутно одрече Бога, и речју и срцем, тај не може ништа у животу учинити, што не би водило његовом потпуном разорењу и телесном и душевном.
Зато се не жури да тражиш џелата безбожнику. Он га је нашао сам у себи, поузданијег него што му га сав свет може дати.

ЈАКИ ДУХОВИ
Није довољна само јачина воље, нити само јачина осећања, нити само јачина ума. Нити је све ово укупно довољно без светлог циља.
Шта вреди атлету брзина ногу и јачина плућа, ако се свак у страху склања од њега и ако нико не жели помоћ његову?
Све силне и бурне стихије природне, обучене у мрак ноћни, испуњавају путника страхом. Но, кад их јутарње Сунце осветли, путник се пријатељи с њима.
Такви су и такозвани јаки духови. Обучени у таму егоизма и сујете они су страшило и људима и природи око себе. Но, када се осветле божанском светлошћу, они постају источник радости за све око себе.
Јачи је град од кише, али зато ипак град нема пријатеља на земљи.

ДОБРОТА ЈЕ ДАЉНОВИДА
Доброта је даљновида и види најдаље узроке. Злоба је кратковида и види најближе узроке.
Злоба и тица виде, да је потребан облак, да би пала киша. Доброта види, да је потребан Бог, да би пала киша.
Злоба и магарац виде, да је потребно ђубре, да би растао кукуруз. Доброта види, да је потребан Бог, да би растао кукуруз.

ЦЕЛИНА ОЧИГЛЕДНИЈА ОД ДЕЛА
Увек је очигледнија целина него део целине. Ово свакако због смислености и целисходности целине.
Очигледнији је храст него жир на храсту. Очигледнија су кола него осовина кола. Очигледнији је човек него рука човека. Целина природе очигледнија је него ма која ствар у природи.
Бог је очигледнији од природе и од свега у природи. Но кад се човек загледа у жир на храсту, жир му постаје очигледнији од храста. Кад се загледа у точак, точак му постаје очигледнији од кола. Кад се загледа у руку, рука му постаје очигледнија од човека. Кад се загледа ма у коју ствар у природи, та ствар му постаје очигледнија од природе. Кад се загледа у природу, природа му постаје очигледнија од Бога.
Но ова очигледност дела јесте тренутна, док је очигледност целине трајна.
Отуда Бог је највећа и најтрајнија очигледност.

ЋУТАЊЕ
О три предмета не жури да говориш: о Богу - док не утврдиш веру у Њега, о туђем греху - док се не сетиш свога, и о сутрашњем дану - док не сване.

ВЕЛИКИ ЧОВЕК
Не можеш бити велики човек докле год себе сматраш умрлим.
Не можеш бити велики човек ни на једном месту на свету и ни у једном положају у друштву; -
прво, докле год имаш страх ма од чега мањег од Бога;
друго, докле год имаш љубав према чему мањем од Бога, и
треће, докле се год не привикнеш сматрати своју смрт нечим бившим, а не нечим будућим.

СЛАБИЋ
Злочин је слабост, а не снага. Злочинац је слабић, а не јунак.
Зато сматрај свога злотвора увек као слабијег од себе, па као што се не светиш слабом детету, не свети се ни злотвору. Јер он није злотвор по снази, него по слабости.
Тим начином гомилаћеш снагу у себе и бићеш као море, које се не излива да потопи свакога дерана, што се у њ баца каменом.

БРИЉАНТНА ШИМЕРА
Око није сито гледања, нити је ухо сито слушања. Свет је овај у целини као једна бриљантна шимера, но он је сама жалост у појединостима; исполинска храброст у целини, а мишији страх у појединостима; непобедни замах живота у целини, а очајно умирање у појединостима.
И сва ова бриљантна шимера не може заситити ниједно око, нити и једно ухо, још мање може загасити жеђ телесних жеља, а најмање може она заситити жеђ духовну. Јер као што једна кап воде падне на врео језик ожеднелог путника и напоји га, тако и цела ова васиона - једна врела кап - пада на жедни дух и не само не напаја га, но управо та једна врела кап - васиона - и ствара жеђ и разгорева жеђ до безумља.
Заиста, свет је и постао да створи жеђ код човека, но не и да је угаси.

ДУША ВИДИ
Наше очи, саме по себи, виде онолико колико и наше наочари. Наше уши, саме по себи, чују онолико колико и метална слушалица на њима. Наш језик, сам по себи, говори онолико колико и клатно у звону.
Но, зато што наша душа види, очи наше виде. И зато што душа чује, уши чују. И зато што душа носи смисао, језик говори смислено.
Да су очи наше као језеро, без душе оне би виделе као и језеро што види. Да су уши наше као пећине, без душе би оне чуле колико и пећине чују. Да је језик наш звучан као клатно у звона, без душе он би говорио колико и клатно говори.

ИНТЕРВЈУ
Једини искрен интервју научника с природом јесте:
- Природо, кажи ми ко си ти, да бих знао ко сам ја? Једини искрен интервју историка са историјом јесте:
- Историјо, кажи ми ко си ти, да бих знао ко сам ја? Једини искрен интервју светитеља с Богом јесте:
- Боже, кажи ми ко си ти, да бих знао ко сам ја? Непогрешан одговор у сва три случаја јесте:
- Човече, нађи мене у себи!

ДОБИТАК И ГУБИТАК
Кад се добитак гледа изблиза, види се као добитак. Кад се добитак гледа издалека, види се као губитак.
Кад се губитак гледа изблиза, види се као губитак. Кад се губитак гледа издалека, види се као добитак.
Добијање Бога једини је добитак, који је добитак и изблиза и издалека.

ИШЧЕЗНУЋЕ
Највећи ћеш бити онда, када себе мишљу претвориш у ништа;
када се духом уздигнеш до Духа бескрајнога и безданога и посматраш себе из висине, из даљине, као један објекат, исто онако објективно као што сада, из тела посматраш све остале објекте око себе;
када из те висине, даљине, погледаш на себе као на умрла, као у прах развејана ишчезла и осетиш сва остала тела - сва и свачија - као и своја;
када се уживиш у Бесмртност и Живот, те сагледаш ништавни и узалудни посао смрти и сагледаш саму смрт у прошлости, велим у прошлости, но без садашњости и будућности.
Тада ће ти смрт, што непрестано прети да ти однесе тело, бити не више страшна од ветра, што прети да ти однесе шешир.
Јер ћеш тада знати, да душа твоја може бити без тела као и глава без шешира.

ОПЕТ ТО МАЛО ДРУКЧИЈЕ
Свака врлина проузрокује самозаборав. Свака врлина у пуној мери својој проузрокује самоишчезнуће. Врховна врлина, љубав, означава најпотпунији самозаборав и најпотпуније самоишчезнуће.
Самозаборав прелази у самоишчезнуће, самоишчезнуће прелази у вечни живот.
Кроз оно што је дуго ми познајемо оно што је кратко, а кроз оно што је кратко ми познајемо оно што је дуго. Кроз дуге године труда, досаде и самољубља, ми познајемо ову кратку временост, а кроз кратке тренутке врлине ми познајемо неизмерну вечност.

ПЕХАР СЛАСТИ
Кад би ти понудили златан пехар са најбољим вином у свету и рекли: Пиј, но знај, да је на дну скорпија - да ли би пио?
У сваком пехару сласти земаљске налази се на дну скорпија. И уз то, нажалост, пехари су ови тако плитки, да је скорпија увек близу усана.

Pošalji "МИСЛИ О ДОБРУ И ЗЛУ" na Facebook Pošalji "МИСЛИ О ДОБРУ И ЗЛУ" na Google Pošalji "МИСЛИ О ДОБРУ И ЗЛУ" na My Yahoo! Pošalji "МИСЛИ О ДОБРУ И ЗЛУ" na Live Pošalji "МИСЛИ О ДОБРУ И ЗЛУ" na MySpace Pošalji "МИСЛИ О ДОБРУ И ЗЛУ" na Twitter Pošalji "МИСЛИ О ДОБРУ И ЗЛУ" na Digg Pošalji "МИСЛИ О ДОБРУ И ЗЛУ" na del.icio.us

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari

  1. aleksandar v (avatar)