Pavle M. Dzeletović Ivanov - Poreklo Arbanasa (10) - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

osveta 1912

Pavle M. Dzeletović Ivanov - Poreklo Arbanasa (10)

Oceni ovaj blog
Poreklo Arbanasa (10)

Turci kumovali ArnautimaJoš se ne zna odakle su u srednjem veku Albani došli u Italiju
Mihailo Atalait, vizantijski istoričar iz 11. veka, opisao je pokušaj vizantijskog vojvode sa Sicilije Đorđa Manijaka da zauzme vizantijski presto s vojskom koju je prikupio na Siciliji i južnoj Italiji Rome i Albane i iskrcao se u Drač. Odatle je krenuo ka Carigradu i kod Ostrovskog jezera pobedio vizantijskog cara, ali je u toj borbi izgubio život pa mu je pokušaj propao. Iako je njegova vojska pobedila, nije mogla da se vrati u Italiju i na Siciliju, jer brodovi koji su ih dovezli vratili su se natrag čim su se vojnici iskrcali. Albani su se naselili u predelu Rabane, blizu Kroje, koja im je postala centar. Tako da oni 1078. godine učestvuju u pobuni vizantijskog vojvode od Drača, Nikifora Vailiaka, protiv vizantijskog cara.


Uobičajeno ime

U opisu ove pobune Atalait i drugi njegovi savremenici kažu da su Albani sa Rabana, danas Fande, po kome su dobili ime Arbanite jer su vizantijski pisci deformisali Raban u Arvanon, osim Ane Komnine, koja ga u svojim zapisima o odnosima Vizantije sa Srbima, pravilnije naziva Raban.

Taj grčki naziv Arbanite i Arvaniti Turci su izokrenuli u Arnauti i tako stalno nazivali Arbanase, kao i svi hrišćani pod Turskom, pa i Srbi do osnivanja arbanaške države 1913. godine, a od tada njene stanovnike Albanci, a one van njenih teritorija Arnauti ili Arbanasi. Od 15. veka uporedo sa Arvaniti, Arbanite javlja se novo ime Šćiptar, od albanske reči šćip, što znači sloviti, govoriti, jer Turke nisu razumeli.

U srednjem veku, bilo je manjih grupa Albana, rasutih po raznim mestima Italije, ali su se do danas održale samo manje oaze na Kalabriji, a naročito na Siciliji i južnoj Italiji. Tako da su se mnogi asimilizovali u Italijane. Ime Alban dolazi od latinske reči albus - beo, bela, belo što je bio samo latinski prevod starih toponima. Po starom keltskom nazivu britanskih ostrva albion, sačuvalo se i danas po britanskim kolonijama ime grada Albani, a poneka i veoma malih mesta. Tako u Sjedinjenim američkim državama Albani je prestonica države Njujork, pa u zapadnoj Australiji grad Albani *Albanu i drugde.

Još se ne zna odakle su se Albani u srednjem veku doselili u Italiju. Ali su neke grupe Albana u južnoj Italiji i na Siciliji, čiji je deo ratnika došao na Balkansko poluostrvo, do 1043. godine bile duži period tamo. Albanci su se tokom srednjeg veka nazivali: arben, arber, arberase, a da su ih susedi nazivali arbanitae, arbanasi itd.

Pored istoričara Atalaita i vizantijski pisci Jovan Skilica i Ana Komnina spominju "arbanitai" kao stanovnike predela "arbanon Rabana" u novom Epiru prilikom tamošnjih mesnih događaja i najezde Normana 1077. i 1084. godine.


Mlađi od Ilira

Ovo navodi na zaključak da današnji Arbanasi nisu potomci starih Ilira ili Tračana, pa samim tim ni starosedelaca na Balkanskom poluostrvu, već došljaci sa Sicilije, iz Apulije i Kalabrije, južne Italije. Pored ostalih, ovo potvrđuje i konzul za južnu Grčku Johan Georg Hajn u delu "albanische studica", Jena 1854. gde on tvrdi na osnovu njihovih ustanova, običaja i jezika, da su Albanci mlađi od starih Ilira.

Zna se za jednu oazu kod Zadra, a drugu kod Krka 1726. do 1733. godine u ataru današnjeg Zadra, gde je iz današnje Albanije doselio Arbanase zadarski katolički nadbiskup Vicko Zmajević. Svakako da je i one na Krku naselila katolička crkva. Obe grupe su se stopile sa okolnim stanovništvom, iste vere i skoro sasvim zaboravile svoj jezik, osim novopridošlica posle Drugog svetskog rata sa Kosova i Metohije, koji su nešto sačuvali od svojih običaja do čega je došlo podsticanjem od strane Beča i Rima preko katoličke crkve.

Ovi Arbanasi su katoličke vere kojih sada na Kosovu i Metohiji ima u malom broju. U selu Erici, predgrađu Zadra u Dalmaciji ima preko 1.500 duša arnautskih. Oni su 1726. godine pobegli od zuluma Mahmuda Begovića i naselili se najpre u Perast kod Risna u Boki Kotorskoj. Ima pet duša u Peroji selo u Istri. Njih je ovde poveljom naselila Mletačka republika 1657. godine. Tada je bio njihov vođa Miko Dračković, oni su zadržali arnautski jezik, ali su svi pravoslavne vere. "Neki pisci tvrde da Arnauta ima i van turske carevine.


Tri naseobine

Tako u Austrougarskoj imaju tri naseobine u selima. Nikinci, Rtkovo kod Sremske Mitrovice u Sremu. Oni su iz fisa Klementi. Ovde su se 1737. godine preselili. Dalje iznose da su najveće arnautske naseobine u Italiji u oblasti Puljskoji Abruckoj. Italijani su ih primili pod zaštitu zbog usluga koje je Ferdinandu prvom, kralju napuljskom učinio Skenderbeg.

Njih je ovde doveo Jovan, sin Đorđa Kastriotovića po smrti Skenderbegovoj 1468. godine. Predak istorijske ličnosti Skenderbega, beše po narodnosti Srbin i zvaše se Branilo Kastriota. Jedan od vlasnika kapetan Aleksandra Đorića, koji življaše u Kanini 1268. godine kao vlastelin Dušanov a kao despot valonski tako se potpisivao.

U Kraljevini Grčkoj naselili su se koncem 15. veka mnogi Arnauti i tu imaju svoje velike naseobine ima ih preko 180.000 i svi su vere pravoslavne. Po tradiciji i istorijskom pravu Kraljevina Srbija polaže pravo svojine na Staru Srbiju i Maćedoniju, a naročito na taj predeo koji je Arnautima naseljen.

Pošalji "Pavle M. Dzeletović Ivanov - Poreklo Arbanasa (10)" na Facebook Pošalji "Pavle M. Dzeletović Ivanov - Poreklo Arbanasa (10)" na Google Pošalji "Pavle M. Dzeletović Ivanov - Poreklo Arbanasa (10)" na My Yahoo! Pošalji "Pavle M. Dzeletović Ivanov - Poreklo Arbanasa (10)" na Live Pošalji "Pavle M. Dzeletović Ivanov - Poreklo Arbanasa (10)" na MySpace Pošalji "Pavle M. Dzeletović Ivanov - Poreklo Arbanasa (10)" na Twitter Pošalji "Pavle M. Dzeletović Ivanov - Poreklo Arbanasa (10)" na Digg Pošalji "Pavle M. Dzeletović Ivanov - Poreklo Arbanasa (10)" na del.icio.us

Ažurirano 04.12.2010. u 14:07, autor: osveta 1912

Kategorije
Poreklo Arbanasa

Komentari