Порез за богате??? Борис Тадић, српски Робин Худ! - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

do_balcaka

Порез за богате??? Борис Тадић, српски Робин Худ!

Oceni ovaj blog
Прво Борис Тадић а сада и министарка финансија најављују доношење нових закона којима ће се додатно опорезивати имућнији грађани и предузећа са седиштем у иностранству. То за предузећа разумем и одобравам, али ово друго ми није јасно. Да ли они заиста не знају за термин "алокативна неефикасност" или су спремни да га просто занемаре ради политичких поена???
Одавно је покренута расправа да ли богатима треба узимати или давати. Јер богати нису богати тек тако. Они су то богатство стекли јер знају да послују (причам о легалном богатству а не о криминалцима). Сиромашни очигледно не могу да се прилагоде па зато и немају. Они су окренути само потрошњи. Ако би узели богатима да би дали сиромашнима, то је изгубљен капитал, јер ће богати изгубити шансу да га увећају, а сиромашни ће га потрошити на краткорочне потребе и неће променити своју ситуацију.
То у пракси значи да пуњење буџета новцем богатих може довести до тотално супротног ефекта. Целокупно друштвено благостање ће бити умањено. Јер богати инвестирају, а ако морају новац да дају за порез, мање ће им остати за инвестиције. Познато је да се свако прилагођава. Ако му подигнеш порезе и повећаш његове трошкове, он ће се трудити да их смањи некако другачије (нпр. тако што ће отпустити неколико радника).
Да ли и о овом размишљају председник и министарка, или им је једино стало до гласова (шта зна обичан грађанин шта је алокативна неефикасност). Јер увек лепо звучи чути како неко узима богатима да би дао сиромашнима. Хеј, па није Робин Худ ушао у легенду случајно!!!

Pošalji "Порез за богате??? Борис Тадић, српски Робин Худ!" na Facebook Pošalji "Порез за богате??? Борис Тадић, српски Робин Худ!" na Google Pošalji "Порез за богате??? Борис Тадић, српски Робин Худ!" na My Yahoo! Pošalji "Порез за богате??? Борис Тадић, српски Робин Худ!" na Live Pošalji "Порез за богате??? Борис Тадић, српски Робин Худ!" na MySpace Pošalji "Порез за богате??? Борис Тадић, српски Робин Худ!" na Twitter Pošalji "Порез за богате??? Борис Тадић, српски Робин Худ!" na Digg Pošalji "Порез за богате??? Борис Тадић, српски Робин Худ!" na del.icio.us

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari

 1. 123loncar (avatar)
  ....neznam zašto si zabrinut za političke kriminalce , ratne zločince i profitere ....
  ...nema svrhe da se brineš za njih ; ovo je država kriminalaca ...
  ...kad je predsednik rekao bogate , mislio je na ove već po ko zna koji put opljačkane -
  oni su bagati neizmernom glupošću ---paće zato kožu daim odere .... a ministaraka je
  mislila na one što nemaju šta da jedu ; njima će dušu da uzme ......tako stoje stvari -- neuzbuđuj se...
  ...ako si časno i pošteno krvavim rukama zaradio kapital u zadnjih dve decenije , ne brigaj ....tebe će
  da čuva predsednik i cela vlada....možeš da gaziš , ubijaš , otimaš , pucaš --- možeš da radiš šata
  hoćeš i da orgijaš kao drakula ....još ako se prezivaš buha , njuha , drca , koljar - tisi na konju ...
  Ažurirano 27.11.2010. u 19:06, autor: 123loncar