Наставак Христос и Кришна-Култ - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

Duhovno blago,kojim se nebo kupuje

Наставак Христос и Кришна-Култ

Oceni ovaj blog
Као што су се у дуготрајној историји Индије мењала божанства тако се мењао и култ посвећен појединим боговима. У доба ведантизма култ се обављао у слободној природи. У доба хиндуизма култ је везан за величанствене храмове и сложени церемонијал. Облик култа зависи од тога коме је култ посвећен, да ли богу Сиви или Кришни или Сивиној жени Сакти.
У једном сиваистичком спису говори се о свештеним обредима да се они не састоје само из жртвоприношења, молитава и свечаних литија него и из смеха, певања, играња, и чак и хркања, дрхтања, љуљања и безумних покрета тела, брбљања бесмислених речи, и у свим могућим изразима болесне екстазе – као што видимо код присталица рок музике на телевизији.
Друга карактеристика хиндуистичког култа јесте окултизам. Сав је испуњен магијом и магијским формулама. Тантре и мантре су главни текст. Тај магизам и окултизам нарочито је примењен у култу Сивиној жени божици Сакти (Парвати). То је култ који се обавља тајно, такозвани култ леве руке у којем достиже врхунац сексуална распусност и гадости примитивних култова. Тај култ нас подсећа на средњевековне црне мисе тадашњих сатаниста. У светлости ноћне ватре поштује се женски принцип у виду наге жене. Њој се приноси на жртву вино и месо и дели се присутнима ради угошћења. Цело празновање се завршава дивљим развратом. Тај култ је често спојен и са приношењем људских жртава. Постоје сведочанства да је тога било, иако су некадашње енглеске власти то законски забрањивале и спречавале.
Додуше, као што покрај развијеног многобоштва има у хиндуизму и трагова монотеизма, тако и у понеким култовима има и узвишених молитава. Постоји и оваква молитва у стотрама: “Ти Господе, нека си увек хваљен. Сав живот је у Теби. Ти си мој родитељ, ја сам Твоје дете. Сва срећа излази из Твог милосрђа. Нико Ти краја не зна. Највиши Господару, Ти управљаш свим што постоји, и све што има почетак послушно је вољи Твојој.”
А мало пре споменути песник Тулзи Дас, писац Рамајане, има и овакву личну молитву: “Господе, погледај на мене с висине Твоје. Ја сам од себе не могу ништа учинити. И коме бих пошао? Коме ја могу поверити своје бриге?... Ти, источниче милосрђа не одвраћај лица свога од мене.”
Таквој молитви не би могао ни један хришћанин ништа замерити. Да, али Тулзи Дас је живео у шеснаестом веку хришћанске ере кад је Индија већ у великој мери могла бити упозната са Еванђељем!
Из досадашњег излагања могло се јасно приметити да постоје трагови монотеизма у религији Индије. Али тај монотеизам се утопио у мору политеизма, који боговима приписују све људске особине и мане. Од тога није могао да побегне ни Шрила Прабупада који је долетео на Запад да нам проповеда своју веру у Кришну кога поистовећује са Христом, и још при свему томе заступа пантеистички поглед на суштину Божију. Он каже, на трећој страници своје књиге “О самоспознаји”: “Сва су бића делићи Бога”.
Ништа бесмисленије од такве тврдње. Она не одговара чињеници људске свести да сам ја – ја и ништа друго и нико други. Ја нисам ти, нити си ти ја, нити смо ја и ти – он. Ја нисам Бог нити део Бога. Бог и ја смо два сасвим различита субјекта. Заједничко нам је само то што сам ја, као и сваки човек, Божје дело. Створен по слици Божјој која се огледа у томе што је Бог персонално, лично биће, а човек такође. Животиње и биљке, иако си жива бића нису личности него индивидуе и комади. Само за човека кажемо “ко” – на пример: “кога си видео”? – а за животиње, биљке, као и за минерале, кажемо “шта”. Тако питамо: “шта си видео?” – и одговарамо: видео сам коња, видео сам јабуку итд.
Дакле, у томе што је човек лично биће као што је Бог лично биће у томе се суштински састоји биће, а дух је недељив. Материја има своје делиће, молекуле и атоме. Дух није састављен ни из каквих делова. Према томе, Он је недељив. Ми чак о Светој Тројици верујемо и певамо у цркви да је јединосушна и нераздељива.
Шрила Прабупада нас даље поучава да се Бог појављује у облику каменог или дрвеног божанства , да бисмо Га могли видети.
Ето, то је управо изразито идолопоклонство, кад он верује, па захтева и од нас да то поверујемо, рецимо, да је кип Кришнин исто што и прави Кришна. Тако је Арон брат Мојсијев, у дужем одсуству Мојсија, салио од злата кип телета и рекао Израиљцима: “Ово су, Израиљу, богови који су те извели из Мисира”! Ми хришћани о нашим иконама и киповима нити смо икад тако шта рекли, нити уопште мислимо тако.
Даље нас Шрила Прабупада на стр. 15. обавештава да је бог Кришна свемоћан, али његове моћи делују по упутству његових помоћника полубогова. Дакле, тај Кришна који је по веровању Шриле Прабупаде свемоћан, зависи од некаквих полубогова! Ништа нема бесмисленије од тога.
Ево још неких поука којима нас поучава овај многобожански мисионар. На основу хиндуистичког списа Шримад Багаватама он сазнаје да је секс битна особина свих ствари па и Кришне, који је за њега Свевишњи бог. Зато – изјављује он на стр. 16. своје књиге: “Ми обожавамо Радху и Кришну. Код Кришне је секс стваран.” – Ако Прабупада може тако нешто да истински верује, нека му служи на част!

Pošalji "Наставак Христос и Кришна-Култ" na Facebook Pošalji "Наставак Христос и Кришна-Култ" na Google Pošalji "Наставак Христос и Кришна-Култ" na My Yahoo! Pošalji "Наставак Христос и Кришна-Култ" na Live Pošalji "Наставак Христос и Кришна-Култ" na MySpace Pošalji "Наставак Христос и Кришна-Култ" na Twitter Pošalji "Наставак Христос и Кришна-Култ" na Digg Pošalji "Наставак Христос и Кришна-Култ" na del.icio.us

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari