О СРБСКОЈ ЖЕНИ - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

Duhovno blago,kojim se nebo kupuje

О СРБСКОЈ ЖЕНИ

Oceni ovaj blog
Никад Србска жена није била владарка над земљом и народом. Како је то слично Индији, и како неслично рецимо Енглеској, Русији и Холандији, или старим царевима над којима су владале Семирамиде и Клеопатре! Србска жена је царица дома, домаћинства и деце.

Девојка, сестра, жена и мати - четири ове Србске речи јасно су индијског, санскритског корена. Дева код нас у Индији и сада у говорном језику означава божанство и девојку. И заиста код Срба права девојка сматра се за једно више биће, за нешто свето и узвишено. У јужним крајевима Србије, где европска "госпођа култура" још није избезобразила народ, пред девојком устају и старци и бабе. У великом народном епу опеване су са поштовањем девојке, сестра и мајка. Жена као жена нити је опевана толико нити с таквим поштовањем. И уколико је опевана, није без примесе ироније и шале. Међутим нигде није употребљена иронија и шала кад је реч о девојци, сестри и мајци.

Србска жена као испосница, молитвеница и светитељка узвисила се до небеса. Света Петка, Параскева, као девојка почетни је пример женским генерацијама кроз векове. Она је живела у десетом веку после Христа. Као девица из племићке куће она се удаљила у Палестину у суру пустињу тамо иза Јордана с намером да живи животом светог Јована Христовог Крститеља. И проживела је тамо све до дубоке старости, хранећи се тако рећи ничим и дружећи се ни с ким. Величанствен узор, који би заиста импоновао и нашим најбољим хималајским аскетима.

Светој Петки подржавале су и сиротице и царице Србске кроз хиљаду година. Безмало све краљице и кнегиње из династије Немањића повукле су се у манастире и као монахиње окончале свој живот. Над свима њима блиста као јутарња звезда царица Милица, удовица последњег цара Србског Лазара, посеченог од Турака на Косову пољу. Ми Индијани ценимо нешто овако изнад свега. Аскеза је срж Индије; срж њене историје, њене културе и свуколике философије свих праваца.

Србска жена као јунакиња у народној борби за ослобођење од Турака светитељка је свога рода. Кнегиња Љубица пре сто и двадесет година охрабрила је разбијену Србску војску и повела је понова на бојиште против Турака. Турци су били разбијени, и Србија ослобођена. Сличних овој кнегињи, знаних и незнаних, велики је број.

А шта да кажемо о Србској жени као кућаници и васпитачици деце? То су у главном све Србске сељачке и занатлијске жене. Оне представљају реткост од интелигенције и вештине. Свака Србска сељанка, мада и неписмена, знаде по десет заната. Зна и да кува јела и меси хлеб и сири млеко и тка и везе и шије и плете и гаји живину и негује цвеће и прави сапун и спрема зимницу, и Бог зна колико још послова, који су у Европи строго раздељени и предузети сваки на по се од стручњака.

У новије време Србкиња се јавља још и као изврсна болничарка и милосрдна сестра. Потреба ју је упутила и на тај нови посао због последњих ратова за ослобођење свих Срба од Турака и од Аустријанаца. Па ипак тај племенити посао није нов за Србкиње. Можда су га оне знале и вршиле пре свих осталих жена у Европи. Као прва ратна милосрдна сестра, неговатељка рањеника, спомиње се Косовка девојка из 1389. године. Засукавши рукаве та славна девојка је прала ране крсташим витезима на пољу Косову и изнемогле рањенике залагала белим хлебом и појила црвеним вином.

Духом свих тих великих жена из Србске прошлости живи и дише и савремена Србска жена у огромној већини.

Pošalji "О СРБСКОЈ ЖЕНИ" na Facebook Pošalji "О СРБСКОЈ ЖЕНИ" na Google Pošalji "О СРБСКОЈ ЖЕНИ" na My Yahoo! Pošalji "О СРБСКОЈ ЖЕНИ" na Live Pošalji "О СРБСКОЈ ЖЕНИ" na MySpace Pošalji "О СРБСКОЈ ЖЕНИ" na Twitter Pošalji "О СРБСКОЈ ЖЕНИ" na Digg Pošalji "О СРБСКОЈ ЖЕНИ" na del.icio.us

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari

 1. Almsivi (avatar)
  Srbkinje su odlicne!
 2. Almsivi (avatar)
  1 >> Pisi kao sto govoris! Dakle- SRBSKI. Ja tako izgovaram. I tachka♦

  2 >> Vise od polovina forumasa ne koriste velika slova na pocetku recenice, i uvek koriste mala slova.
 3. Harisamenos (avatar)
  Namerno sam stavio da mogu da cenzurisem poruke koje pisete,zato sto vecina spamuje,da li se pise ovako ili onako ne zanima me,poruke koje direktno budu vezane za temu necu brisati.Pozdrav svima
 4. Ilinoida (avatar)
  Одличан текст. Ове речи су као питка, свежа изворска вода. Мало се иначе уопштено пише на овакав начин (кроз историјски поглед), о српским девојкама, царицама, женама а оне су често биле носећи стубови кроз историјске периоде ове земље.

  Затим, свиђа ми се што је овде дат пример какве су заправо српкиње, много духовније, образованије, вредније, племенитије него жене других нација, што је такође чињеница и што историја потврђује. Данашње америчке жене се утркују са материјалним вредностима, и схватам да је доста тога из америчке културе и филозофије живљења пренето у нашу земљу, што уопште није добро. Ми треба као нација, да држимо наш курс, да се држимо свих моралних начела којима су нас наши преци учили и наша култура је заиста отмена и духовна. Погледајте само колико тога су знале да раде Српкиње, колико су само љупке (као принцезе из бајки).

  Сад ће неко (одмах да излети овде) и да ме нападне и каже, како сам из 15 века јер спомињем пристрасност са традиционалном српском културом. Морам да кажем да су Срби раније док су се држали свог православља, вере у Бога, (погледајте само колико има српских изрека у којима се Бог помиње), тиме је све речено, да је то био прави пут, а када смо прихватили туђе културе, тај пут је био пут суноврата. Због тога, Срби треба да се подсете тих старих вредности и да прочитају овакве приче које носе доста поука.

  Хвала на слушању

  Срдачан поздрав