Deda - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

Kućica za ptice

Deda

Oceni ovaj blog
Davno sam imala srecu da upoznam jednog nezaboravnog devedesetcetvorogodisnjeg dedu. Bio je obrazovan i intelektualac u pravom smislu te reci.Redovno je citao knjige , "Politiku" ,sakupljao istorijske knjige i enciklopedije.Vozio je bicikl do svoje devedesete godine.Sacuvao je vedrinu duha, mladost zelja i asketski ustrojene navike.
Imao je dar pripovedanja i bogate uspomene koje je nenametljivo znao da prelaze kao nakit u staroj skrinji,podstaknut pitanjima slusaoca.
Stanovao je uz reku u jednoj kamenoj kucici sa nisko postavljenim prozorima, koja je u neka daleka vremena sluzila kao mala verska skola.
Iza kuce je imao bastu sa nekoliko vockica,visokom kamenom ogradom i vratascima koja su omogucavala izlaz na obalu bistre i brze recice..
Kada je bilo lepo vreme voleo je da se u njoj bavi i imao svoj mali iracionalni ritual - otvarao bi vrata na basti,da je provetri...

Pošalji "Deda" na Facebook Pošalji "Deda" na Google Pošalji "Deda" na My Yahoo! Pošalji "Deda" na Live Pošalji "Deda" na MySpace Pošalji "Deda" na Twitter Pošalji "Deda" na Digg Pošalji "Deda" na del.icio.us

Ažurirano 27.08.2008. u 22:38, autor: crvene cipele

Kategorije
Crtice

Komentari

 1. guitarrr_babe (avatar)
  u tramvaju, načula sam samo deo razgorova koji je vodila mala, koščata, u crno obučena bakica sa dečkom koji je nosio sportsku, veliku torbu.
  rekla je: "ja sam se, kad sam bila devojčica, pela na svako drvo, i dećam se da mi je baka branila, plašila se da ću da padnem. a mnogo sam volela da se penjem na drveće."

  saznanje da je i ona nekada bila dete mi je došlo krajnje iznenada.
  slatki su mi oni, kada ostare, i dalje su deca.
 2. crvene cipele (avatar)
  To bi bili primeri dostojanstvenih starosti.Nazalost ima i gomila horor prica vezanih za odnos prema starim ljudima.
  Moja poznanica je neko vreme radila u jednom privatnom domu za stare i nije mogla da podnese sve sto je tamo videla,pa je napustila taj posao.Rekla mi je:
  JA U BOGA VERUJEM I BOGA SE BOJIM...Kratko ,ali sa vrlo teske tri tacke.