Bernhard Gröschel dokazao da narod nema pravo da jezik imenuje kako hoće - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

Mrkalj

Bernhard Gröschel dokazao da narod nema pravo da jezik imenuje kako hoće

Oceni ovaj blog
Bernhard Gröschel dokazao da narod nema pravo da jezik imenuje kako hoće
Citat Original postavio Mrkalj Pogledaj poruku
Latinica koju koristimo u srpskom jeziku stvorena je samo i isključivo za srpski jezik. Slověnci i "ostali kajkavci" nemaju sve glasove koje imamo mi u srpskom jeziku, pa tako nemaju ni sva slova (npr. ć, đ, dž, nj, lj). S druge strane, i Hrvati-čakavci takođe imaju različitu fonologiju od srpske tako da latinica koju koristimo ne odgovara ni glasovnom sistemu čakavice, koja, npr. nema glas dž, aima glas ekvivalentan makedonskom tj.

Prema tome, ova latinica koju koristimo, osmišljena je isključivo za srpski jezik, a na osnovu srpske ćirilice koju je ustrojio Vuk Karadžić.

http://www.pobjeda.co.me/citanje.php?datum=2004-10-01&id=42955
Društvo - Petak, 01. oktobar 2004. godine

Preimenovanje nema uporište

- Njemački lingvista Bernhard Grešel (Bernhard Gröschel) je za Evropsku uniju naučno dokazao da krilatica „svaki narod ima pravo svoj jezik da imenuje kako hoće” nema uporišta ni u jednoj pravnoj regulativi UN, Savjeta Evrope i OEBS-a. Prema tome, i u imenovanju jezika moraju da se poštuju naučni kriterijumi. Bilo je više pokušaja u Americi i Austriji da se engleski i njemački preimenuju, ali to nije uspjelo jer nijesu imali uporište ni u naučnoj, ni u pravnoj regulativi. Analogno tome, uzaludni su takvi pokušaji i sa srpskim jezikom, smatra Kovačević, dodajući da srpski, ipak, nije kao latinski, koji se raslojio na narodnim (varvarskim) osnovama na više jezika. Srpski je danas, veli on, jednako i književni govor, pa se ne može ni po toj osnovi raslojiti.
Ovog podebljanog trěba se držati kao pijan plota i forsirati taj stav kroz naučne radove. Priča o "hrvatskoj latinici" suluda je koliko i priča o tzv. "hrvatskoj ćirilici".

Pošalji "Bernhard Gröschel dokazao da narod nema pravo da jezik imenuje kako hoće" na Facebook Pošalji "Bernhard Gröschel dokazao da narod nema pravo da jezik imenuje kako hoće" na Google Pošalji "Bernhard Gröschel dokazao da narod nema pravo da jezik imenuje kako hoće" na My Yahoo! Pošalji "Bernhard Gröschel dokazao da narod nema pravo da jezik imenuje kako hoće" na Live Pošalji "Bernhard Gröschel dokazao da narod nema pravo da jezik imenuje kako hoće" na MySpace Pošalji "Bernhard Gröschel dokazao da narod nema pravo da jezik imenuje kako hoće" na Twitter Pošalji "Bernhard Gröschel dokazao da narod nema pravo da jezik imenuje kako hoće" na Digg Pošalji "Bernhard Gröschel dokazao da narod nema pravo da jezik imenuje kako hoće" na del.icio.us

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari

 1. MPMcB (avatar)
  Ovog podebljanog trěba se držati kao pijan plota i forsirati taj stav kroz naučne radove
  A zasto,kad je alkohol toksican?

  Trebalo bi se pokrenuti u smeru uvidjanja cinjenice, da je jezik, kojim govore ljudi, dakle ne narodi, nego jednostavno ljudi koji zive na nekom prostoru, cesto pripadnici raznih naroda, dakle da je njihov jezik, svojevrstan zivi stvor, koji poseduje sva obelezja zivog organizma, pa cak i svoj manje ili vise primetan fizicki korpus. Slediti analize koje to ne uvazavaju i drzati se nekakvih kontinentalnih regulativa, pogotovu "kao pijan plota", ne znam kako je ovo uopste naslo svoje mesto u prikazu koji bi trebao da bude racionalan, samo ce nas udaljiti od poimanjea objektivne realnosti.
 2. Mrkalj (avatar)
  Alkohol jeste toksičan - iako u manjim dozama ima izvěsne korisne efekte - ali pijan svakako trěba plota da se drži ako želi da umanji efekte kako alkohola tako i gravitacije. I to, trěba da se drži doslědno.

  "Objektivna realnost" je něšto na čemu živ čověk radi. Nju kreiraju majstori igre - velemajstori samo onu koja im je bitna, a manji majstori i šegrti kreiraju svoje "objektivne mikrorealnosti". Priměra radi, Jovan Cvějić (Cvijić) iscrtao je granice buduće kraljevine SHS - i, niko ga nije optužio za grandomaniju, već je ta mapa uzeta u obzir 1918 kada su velemajstori stvarali novu "objektivnu realnost" zapadnog Balkana. Današnjim se velemajstorima Cvějićev prědlog više ne sviđa, pa u stvaranju novih objektivnih realnosti oni posežu za granicama drugih autora.

  Pitanje jezika na Balkanu prědstavlja ključno političko pitanje, a odgovor na njega koji još nije dat, prědstavlja rěšenje i stabilizaciju ovog trusnog područja. Kako rěšiti problem - upoznati ljude sa činjenicama.

  Činjenica je da se na području četiriju država zapadnog Balkana govori srpski jezik. Srpski jezik koji je policentričan, varijantski raslojen jezik.