Da neveruješ - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

* * * * * nl

Da neveruješ

Oceni ovaj blog
Leonardo Da Vinči mogao je da piše jednom rukom i crta drugom u isto vreme.

Rimski filozof Seneka tvrdio je da je pročitao sve knjige u Rimu gledajući slova kroz kuglu s vodom. Hiljadu godina kasnije, italijanski monasi čitali su kroz "kamen za čitanje", u stvari, kroz obično uveličavajuće staklo.Venecijanski duvači stakla napravili su stakla koja su mogla da se drže u okviru ispred samog oka. Prvi pomen naočara kakve mi znamo nađen je u rukopisu iz 1289. godine. Ipak, niko nije spomenuo ko je, u stvari, izmislio to pomagalo.

Najstariji grad u Francuskoj je Marsej. Osnovali su ga Grci oko 600. godine stare ere.U davna vremena kineske žene koristile su lutku od žada da bi na njoj lekarima pokazale mesto na telu koje ih boli.

S dolaskom tmurnih zimskih dana povećava se čovekova potreba za snom. Početkom marta ova potreba počinje da se smanjuje.


Godine 1994. održana je nesvakidašnja novogodišnja proslava. Bogati putnici, spremni da plate 23.000 dolara, proveli su, leteci "konkordom", 32 sata "na putovanju u nedođiju". Ulazeći u različite vremenske zone, Novu godinu dočekali su više puta.Da bi ulepšali zidove svojih domova, drevni Kinezi su još dve stotine godina pre naše ere lepili na njih providan papir napravljen od pirinčane slame, koji je predstavljao preteču tapeta.

Papirni tapeti pronađeni su u Kini ubrzo pošto je načinjen i sam papir.


Tapete su često bile inspirisane motivima iz Kine.

U Evropu tapete su stigli u 16. veku. Najstariji sačuvani primerak tapeta u Evropi pronađen je u Kembridžu i nastao je 1509. godine. Na njemu su prikazani plodovi nara, otisnuti na poleđini proglasa koji je izdao Henri VIII.

Pošalji "Da neveruješ" na Facebook Pošalji "Da neveruješ" na Google Pošalji "Da neveruješ" na My Yahoo! Pošalji "Da neveruješ" na Live Pošalji "Da neveruješ" na MySpace Pošalji "Da neveruješ" na Twitter Pošalji "Da neveruješ" na Digg Pošalji "Da neveruješ" na del.icio.us

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari

 1. gost 241814 (avatar)
  genijalci nema sumnje ♥
 2. pely (avatar)
  Citat Original postavio B.G.D.Lejdi
  genijalci nema sumnje ♥

  Divljenje i osmeh!
 3. Grof Vronski (avatar)
  Svet je pun iznenađenja...
 4. pely (avatar)
  Citat Original postavio Baćuška
  Svet je pun iznenađenja...
  Leonardo Da Vinči mogao je da piše jednom rukom i crta drugom u isto vreme.
  Fascinirala me je posebnost Leonarda.

  Verujem da ima ljudi koji mogu dve radnje raditi paralelno.

  Napoleon je imao takvih sposobnosti.