Dunav je pred zoru prek B29 9 03 - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

U potrazi za ravnotežom

Dunav je pred zoru prek B29 9 03

Oceni ovaj blog
Liza je insistirala na doručku, bilo mi je malo neprijatno, Hans je otišao, ali ipak smo se upoznali sinoć. Voditi ovakav život, značolo bi, biti konstantno zbunjen. Lizi je pak bilo svejedno. Usamljena žena u poznim godinama, radovala se, nadam se ugodnom društvu, bilio kakvim povodom, S druge strane, bio sam gladan kao gladna godina, Posle doručka skuvala nam je kafu kakvu skoro neću zaboraviti. Razumela je i saglasili smo se da nema potrebe, da dolazim u sredu još jednom na Hermininu sahranu.
Time je sve bilo rečeno.
Da je Hermina umrla te noći, uopšte nismo pominjali. Liza je kao i ja to naravno znala, ali takav odnos prema smrti i uopšte prema, njenim svetovnim posledicama, poput sahrana, daće, pomena, misa zadušnica, crnine, ožaljivanja, prežaljivanja i ostalih pinkllica, kako ih je moja Ani jednom nazvala, zateklo me je, kao jedan davni deja vu. Osećanja i pomisli povodom celog događaja prihvatio sam na onaj dobri stari nemušti način. kog sam već skoro sasvim zaboravio. To je bio naš odnos prema smrti.
Odmah potom, jer naravno, život uvek ide dalje, poželela je da se upozna sa Frau Doktor, mojom Damom, naravno ništa specijalno, nego jednom kad nas put nanese opet u Aufhauzen. Bezuslovno mi je spakovala poveču kutiju grancli sa cimetom, jer put je dalek, do Minhena celih 120 Km. Rekla je da će me otpratiti do parkinga, kod pošte. Obukla je crninu i izašli smo. Negde iza ugla već pod kestenjem, sretosmo jednu postariju gospođu koja je izgleda isto čula tužnu vest. Sad, nije mi se baš žurilo, ali bih ipak malo da se već mrdnem, život zove, Liza je pak prema njoj bila prilično rezervisana, uljudna naravno i tek tad obratih pažnju na crte nenog lica. Crne oči Lotine, a pseća vilica na oca.
- Mihael, ovo Frau Roza.- predstavi me Liza.
- Hofmajer, Dobar dan Frau Šiler.
- Štaufinger, znate posle razvoda, uzela sam nazad svojre prezime. A vi ste joj bili rođak?
- Ne, ja sam unuk jedne njene davne prijateljice.
- Da, svakako, to vaše prezime mi je od nekud poznato.
Hvala Bogu što je tako i što ne bi drugačije. Uljudno se pozdravismo. Stara dobra civilizacija, misliš brate ko čovek, a trabunjaš već po želji slušalaca. Na kraju sam još zamolio Lizu, da povede računa o Irmi. Samo kratko je odgovorila da ona, već i onako, više od deset godina, sama pazi na nju, a čini joj se da će joj se sad i „Onaj Stvor“ naći u pomoći, mada mi ni danas nije jasno kako bi joj on mogao biti od pomoći. Kratko smo se pozdravili i ja sedoh za volan, činilo mi se nakon sto godina.
Vožnja je zaborav verujte mi.
Sivi B29 se odmotava prema Augsburgu, a ja se, uprkos svim pričama, još svega sećam. Život Hansa Hofmajera je jedno veliko iskustvo, tada sam počeo da mislim da sam se konačno izborio sa tom dvostrukom ličnošću. Jednostavno pre sam živeo kao Hans, sada nastavljam ovaj svoj život i to je tako neki red. Jedan život za drugim u svakom se ponešto nauči i tako leeepo, što bi rekla moja vaspitačica . U to se može lepo verovati, bez popova, dogmi, verskih ratova, jao kako je lep ovaj svet kad se sve to tako uredi. Tada nisam baš tim rečima pleo svoje osećaje, ali počeo sam tako da verujem u nešto što me je ululjkivalo u nekakvo skladno šarenilo naravno sa mojom personom u centru. Ja, tako pametan i tako postojan, eto imam i nadrealne moći, a eto uspeo sam i ovde u tuđini, svi mi to makar i ćutke priznaju. Dame i godspodo, dragi vernici, veliki posvećenik, vozi najnovijeg BMW-a opremljenog najnovijim satelitski navođenim navigacionim sistemom na putu svojoj luksuznoj vili, a gomila raste i raste. Kvaku sam uočio i počeo sam sebi da se rugam, ali bi već malo kasno. Obuzeše me misli ovoga sveta. Moja Dama treba da pregovara za novi posao, starija ima novog dečka, mlađa hoće da svira bubnjeve, moj novi projekat. Bliže se odmori, kuda, kako, pošto zašto,
uopšte?
Vožnja je zaborav, verujte mi.
ali svaka se završi. Kad sam parkirao pred kućom osetih da me celim putem nešto žulja u džepu. Ruka u džep, izvadih nekakav kesten, malo kao da ima oblik srca i žmarci krenuše.

Malena, i Dunav zna šta da nosi,
a šta ne.

Pošalji "Dunav je pred zoru prek B29 9 03" na Facebook Pošalji "Dunav je pred zoru prek B29 9 03" na Google Pošalji "Dunav je pred zoru prek B29 9 03" na My Yahoo! Pošalji "Dunav je pred zoru prek B29 9 03" na Live Pošalji "Dunav je pred zoru prek B29 9 03" na MySpace Pošalji "Dunav je pred zoru prek B29 9 03" na Twitter Pošalji "Dunav je pred zoru prek B29 9 03" na Digg Pošalji "Dunav je pred zoru prek B29 9 03" na del.icio.us

Komentari