AIKIDO - ZNACENJE, ISTORIJAT, TEHNIKE.... - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

WU_SHU

AIKIDO - ZNACENJE, ISTORIJAT, TEHNIKE....

Oceni ovaj blog
Аикидо (合気道 Aikidō, или 合氣道) буквално значење „усаглашени пут енергије“ или са песничком нотом „пут хармоничног духа“ је en:gendai budo, модерна јапанска борилачка вештина. Основао га је Морихеј Уешиба (en:Morihei Ueshiba) (植芝盛平) (познат међу аикидокама као о сенсеи (翁先生)) у периоду од 1930. до 1960.године. Технички главни делови аикидоа су преузети из Daitō-ryū Aiki-jūjutsu (大東流合気柔術) - врсте џуџице и en:kenjutsu  (剣術) јапанске технике мача са много придружених техника. Сматра се да аикидо садржи у себи значајну духовну компоненту.

Термин аикидока се у Јапану углавном односи на професионалце, док на западу било ко вежба аикидо себе може назвати аикидоком.

ISTORIJAT

Назив аикидо чине три јапанска слога- аи, ки и до. Често су превођени као хармонија, енергија и пут, тако да се аикидо може превести као „ пут хармоније кроз енергију“.

Друго често превођење ових слогова је хармонија, дух и пут, тако да аикидо може да значи и „пут духовне хармоније“. Оба значења привлаче пажњу на чињеницу да технике аикидоа контролишу нападача и преусмеравају његову енергију уместо да је блокирају. Намеће се поређење- врбе која се савија у лук при олуји и црног храста који се ломи ако су удари ветра сувише јаки (Корејска борилачка вештина позната под именом хапкидо, користи иста три знака тј. слога, што сугерише на историјску повезаност са Даито Рy, извором аикидоа.)

Морихеи Уешиба је развио аикидо углавном из Даито Рya aikijutsu, укључујући у тренинг покрете са копљем-yари, јо- и можда јукен-бајонет. Али најјачи утицај је извршило коришћење катане. На много начина, један аикидо вежбач се креће као ненаоружани мачевалац. Аикидо напади- шоменучи и јокоменучи воде порекло из оружаног напада, и резултрају техникама као што су технике при одузимању оружја. Неке школе аикидоа не држе тренинг са оружјем уопште, друге попут Iwama Ryu, значајно време користе за вежбање са бокеном-дрвеним мачем bokken, јо и ножем-танто. У неким школама аикидоа, све технике аикидоа се могу изводити са мачем и ненаоружан.

Аикидо је стигао у Уједињено Краљевство 1955. године, у САД 1960., и Аустралију 1965, у Србију 1970 и у многе друге земље. Данас широм света, постоји велики број вежбаоница у којима може да се тренира аикидо.

Технике

Аикидо уједињује велики број техника које користе принципе енергије и покрета да би преусмерили, неутрализовали и контролисали нападача. Зато што аикидо технике омогућавају вежбачима стално кретање током извођења, као и из других разлога, неки верују да аикидо може да предвиди више истовремених напада. Али и то је дискутабилно. На свом највишем нивоу, појединац може да користи аикидо за самоодбрану без наношења озбиљних повреда било нападачу или ономе који се брани. Ако се техника правилно изведе, величина и јачина противника није битна за ефикасност исте. Сматра се да је аикидо најтежа јапанска борилачка вештина

Тренинг

Методи тренирања варирају од организације до организације, па чак и међу различитим вежбаоницама једне исте организације, али типично, час се одвија тако да учитељ показује технике или начела, а ученици га опонашају. Тренинг се завршава међусобним увежбавањем техника, а не спаринговањем. Уке, прималац технике, обично иницира напад против наге или тори, који га неутрализује једном аикидо техником. Уке и наге имају подједнако значајне улоге.. Ученици морају да увежбавају обе позиције да би научили да се одбране у нападу и сигурно да приме одбрану. Како је О сенсеи мислио, сви његови ученици су уке док их он довољно неоспособи да буду наге. Кретање, концентрација, прецизност и тајминг су веома важни при извођењу техника како ученици напредују од круто дефинисаних вежби ка слободнијим и примењивијим облицима. Чак ученици учествују у џиу вази и или рандори, где су напади мање предвидиви. Неке школе, као en:Shodokan Aikido, вежбају методе где уке активно настоји да запосли технику бројања или кеичи-ваза. О сенсеи није дозвољавао такмичење на тренингу јер се сматрало да су неке технике сувише опасне и зато што је веровао да такмичење не развија добар карактер код ученика. Многи стилови аикидоа настављају ову традицију, мада је Шодокан Аикидо почео раније са такмичењем. У en:Ki Society-kи школи се одржавају такмичења, али у мањем обиму.

Одбрана

Аикидо технике се углавном базирају на избацивању нападача из равнотеже и полузи. Много из аикидо репертоара одбране се може извести као техника бацања наге-ваза или техника контроле катаме-ваза, у зависности од ситуације. Улазак-ирими, и окрет-тенкан, су веома у употреби као и напад-атеми, мада се он чешће изводи да би омео него повредио. Избацивање укеа из равнотеже уласком, чешће се назива узимање укеовог центра. Понекад се каже да аикидо има само одбрану и да напади који се изводе нису прави аикидо. Са историјске тачке гледишта ова тврдња је под знаком питања, али многе, ако не и све аикидоке, технике одбране узимају као центар свог тренинга.

Напад

Иако се напади ређе уче у истом обиму као вештине агресивније природе, потребно је добро изучити и ефективно применити технику ваза. Правилни напади ваза су веома важни мада мишљења о томе како прави напади треба да изгледају варирају од школе до школе.. Аикидо напади који су у употреби при нормалним тренинзима садрже различито стилизоване ударце и захвате као што су шоменучи (усправан ударац у главу), јокоменучи (бочни ударац у део главе и или врат), мунетцуки (изравни ударац), ријотетори (захват са обе руке) или кататори (рамени захват). Многи од ових уке удараца подсећају на ударе мачем или неким другим оружјем. Ударци се понекад користе, али нису уобичајени део наставе. Многе аикидо технике могу се употребити као одговор на напад, нпр. блокада и неке школе их користе као основу за одржавање часа из технике. Почетници настоје да раде технику извршења као одговор на хват. Хватови су добра основа за вежбање зато што је веза са укеом веома јасна и снажна и много је лакше испипати механику тела и правце силе. Али ту је и питање атемија-напада или удараца који се изводе током аикидо технике. Улога и значај атемија је предмет разговора у аикидоу. Неки виде атеми као ударце у виталне тачке који се могу упутити током примене технике да би се повећала ефикасност.. Неки посматрају атеми као метод уништења, поготово кад је упућен у лице. На пример, ако се у моменту аикидока нађе изложен нападу, он или она може извести брз ударац како би омео нападача или га застрашио. Атеми може да се уради не само песницом већ нпр. лактом, раменом Нека бацања су мање успешна уколико се атеми не изведе добро. Многа учења о атемију се приписују Морихеи Уешиби иако њихов тачан садржај варира у зависности од онога ко их предаје. Много приче о атемију или ударцу

Оружје

Тренинг са оружјем чини јо-штап дужине од тла до пазуха, и бокен- дрвени мач и танто-нож. Сматра се да узимање и задржавање оружја спаја оружани и ненаоружани аспект аикидоа. На пример, техника изравног ударца се може извести са ножем или штапом, а техника хвата се може приказати као ударац оружјем док си у клинчу. Многе школе, поготово оне које нису у роду, вежбају систем оружја en:Morihiro Saito Морихео Саитоса-аики-јо и аики-кен. Он садржи кату са јо и пар који вежба са јо и бокеном. У другим школама аикидоа у исто време се вежба ката са мачем, што потиче из старе школе мача. Неколицина аикидо учитеља је развило свој сопствени систем оружја, попут en:Mitsugi Saotome „аикидо два мача“.

Pošalji "AIKIDO - ZNACENJE, ISTORIJAT, TEHNIKE...." na Facebook Pošalji "AIKIDO - ZNACENJE, ISTORIJAT, TEHNIKE...." na Google Pošalji "AIKIDO - ZNACENJE, ISTORIJAT, TEHNIKE...." na My Yahoo! Pošalji "AIKIDO - ZNACENJE, ISTORIJAT, TEHNIKE...." na Live Pošalji "AIKIDO - ZNACENJE, ISTORIJAT, TEHNIKE...." na MySpace Pošalji "AIKIDO - ZNACENJE, ISTORIJAT, TEHNIKE...." na Twitter Pošalji "AIKIDO - ZNACENJE, ISTORIJAT, TEHNIKE...." na Digg Pošalji "AIKIDO - ZNACENJE, ISTORIJAT, TEHNIKE...." na del.icio.us

Kategorije
Nekategorizovano