Mi Slovenci vinca ne prodamo.....

Jer i sami popiti ga znamo. U vreme kada sam otišao u Sloveniju, Slovenci su bili više "vinopije", nego "pivopije". Ova mlađa generacija se je preokrenula, makar da je vino u Sloveniji proglašeno za hranu, te je zbog toga porez manji nego za druga alkoholna pića.
Kao što sam, u prethodnom nastavku, napisao postoje tri vinske regije u Sloveniji: Štajerska ili Podravska, Dolenjska ili zasavska i primorska. Svi oni tvrde da su njihova vina najbolja, i teško ćete u Mariboru u bifeu dobiti, recimo primorsku Malvaziju ( belo vino) ili u Kopru Mariborčana ili Ljutomerčana.
Ali ako je piće besplatno! e onda brajko moj nema gledanja "konju u zube" samo toči,neka teče u potocima.
Slovencima je, nekako besplatno piće, najmilije. Hvaliće vam ga na sva usta i što ga mu budete više točili vaše će biti najbolje koje je do tada pio.
A pilo se je- mnogo se pilo, nije bilo dana da neko nije nešto slavio i tim povodom donosio, barem nekoliko flaša ako ne i kanistar vina. Bogami ni šnopček (rakija) nije bila baš da se pljune, ako "kojim slučajem" slavljenik nije došao do jeftinog domaćeg vina.
Stereotip da u kafani Slovenci sami sebi plaćaju piće, u opšte ne drži, barem ja nisam to doživeo.
Ali sam "doživeo" od jednog "našeg" Negotinca, Vlaha, koji me je danima pozivao na ćevape i pivo pa posle, kada sam najzad pristao,on predloži da svaki sebi plaća, jer mu se činilo da sam ja više pojeo i popio nego on.
E ako sa Slovencima, posle posla, krenete na po jedno piće, a niste jak karakter, e onda se pazite. Ali to jeveć druga priča, biće uskoro.
 

Back
Top