Dijalog o Bergsonovoj filozofiji trajanja - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

oziman

Dijalog o Bergsonovoj filozofiji trajanja

Oceni ovaj blog
Kada je bio pocetak vremena, da li je uopste postojao?
Pocetak i kraj su delovi linije. Linija je deo prostora a ne vremena. Vreme nije isto sto i prostor koji nema veze sa sukcesijom stanja. U prostoru su jedino moguci polozaji a ne sukcesija polozaja, pri cemu bismo na taj nacin dobili trajanje. Ma koliko redjali predmete jedne do drugih, nikada na taj nacin ne mozemo dobiti kretanje.
Vreme nije linija. Vreme je nesto sasvim drugacije ili duhovna kategorija.... INTUICIJA TRAJANJA.
Evo ,"zdrav razum" smatra da je vreme isto sto i linija kojom se predstavlja a upravo sam rekao da vreme nije linija. Taj moj iskaz cudno zvuci pred tkz."zdravim razumom" koji je navikao da pod vremenom zamislja liniju, ali ako imate pomoc filozofije i ako samo malo razmislite, onda je tvrdnja da je vreme linija zapravo besmislica a zdravorazumsko je nesto sasvim drugo. Tako, pozivajuci se na Bergsonovu filozofiju tvrdim da kretanje nije promena polozaja tela u prostoru. Šokantno zar ne? Epa, gresite. Potpuno istinito.

Ali vreme, za koje mi znamo, nastalo je ili počelo da teče od početka stvaranja prostora i materije. Sve je krenulo sa Velikim praskom ili Big Bang-om.
To o cemu govoris jeste spekulacija iznikla upravo iz izjednacavanja vremena sa linijom u prostoru koja jedina moze imati pocetak i kraj. To je tkz."oprostoreno vreme", vreme linija...apsurd. Epa, vidis. Skup tacaka poredjanih jedna do druge u prostoru, a koje cine liniju, a koju ti zoves "vreme", nema ama bas nikakave veze sa trajanjem. To nije vreme, to je prostor.
Pravo trajanje, pravo vreme je nesto drugo. Duhovna kategorija ..intuicija trajanja. To je intenzivna velicina i samim tim nema delove, pocetak i kraj. Linija ima pocetak i kraj...ne i pravo vreme.

Vreme nije filozofska ili metafizička kategorija već potpuno realna i opipljiva kategorija.
Vreme jeste metafizicka kategorija. Spolja neces naci vreme. VREME NIJE LINIJA.
Ma koliko gledao oko sebe neces naci vreme vec samo prostor. A prostor nije vreme. I ostaje mi samo ovo da ponavljam opet i opet.
Onaj ko hoce, neka se zapita da li u svojoj svesti moze da zamisli nesto sto nece biti polozaj tela u prostoru i sto ce nazvati "vreme"? "Naravno da moze" reci ce svako, a pri tome imace u svesti dva nepokretna opazaja percepciju i secanje, a ne vreme. Odakle takvo nerazumevanje?
Bergson je objasnjavajuci svoju intuiciju trajanja napisao ovo :
"Ali, nama je neverovatno teško da predočimo trajanje u njegovoj prvotnoj čistoti;"
Ove reci "neverovatno tesko", razumevanje trajanja cine zatvorenom knjigom mnogima, ali onaj ko ume da misli, neka razmislja ma kako "neverovatno tesko bilo, to je istinito. Vreme nije linija. Vreme se ne moze predstaviti prostorom ni na koji nacin, samim tim ni meriti ili analizirati. Vreme je intuicija a ne opazaj.

Sta onda to merimo satovima? Sta meri fizika..astronomija itd. Sta znace onda one jednacine o vremenu ako vreme ne mozemo meriti?
Verovao ili ne matematika i jednacine fizike, kao i satovi, ne mere vreme, vec istovremenosti, pri cemu i one imaju posla iskljucivo sa prostorom. Vreme se ne moze meriti. Razmisli o ovome?
Brzina u fizici jeste predjeni put u jedinici vremena.
A jedinica vremena je 86 400..ti deo dana ili deo putanje po kojoj se Zemlja okrece oko Sunca. Sada, taj deo putanje uporedjujemo sa delom putanje kazaljke jednog casovnika i na taj nacin konstatujemo ubrzanje ili usporenje. Da li? Ne. Tako konstatujemo dve razlicite duzine dve linije u prostoru. Merimo ih lenjirom ..bukvalno. Interval trajanja nismo ni dodirnuli time. A da bi ovo bilo jasno, postoji jedan misaoni eksperiment na koga se pozvao i Bergson.
Zamislimo da se recimo sutra svo kretanje na Zemlji ubrza proporcionalno hiljadu puta. Znaci Zemlja da se okrece hiljadu puta brze oko Sunca. Opruga u casovnicima takodje proporcionalno toliko puta brze.
Mi cemo biti svesni da nesto ne štima. Imacemo osecaj da se vreme ubrzalo. Da dan brze protice.
Ali, obrati paznju, ona cuvena jednacina nece se nimalo promeniti kao da se ama bas nista nije dogodilo.
I dalje ce jedinica vremena biti 86 400..ti deo tog hiljadu ili miljardu puta ubrzanog zemljinog kretanja oko sunca a odnos izmedju njega i dela koji je napravila kazaljaka na casovniku bice potpuno isti..neizmenjen. Znači, merenje ce pokazati da se nista nije promenilo ? PA KAKO JE TO MOGUCE kada se sve ubrzalo hiljadu puta? Tako, jer nikada nismo ni merili vreme, vec samo prostor. Vreme se ne moze meriti ono je intuicija.

citat:
"Da se s gledišta nauke zanemaruje sam interval trajanja, dokazuje to što ne bi imalo šta da se menja ni u našim formulama ni u brojevima koje u njih uvodimo, kad bi sva kretanja u svemiru bila dva ili tri puta brža. Svest bi imala neodrediv i na neki način kvalitativan utisak o toj promeni, ali ova se ne bi obelodanila izvan nje, pošto bi se isti broj istovremenosti opet zbio u prostoru."
Bergson

Pošalji "Dijalog o Bergsonovoj filozofiji trajanja" na Facebook Pošalji "Dijalog o Bergsonovoj filozofiji trajanja" na Google Pošalji "Dijalog o Bergsonovoj filozofiji trajanja" na My Yahoo! Pošalji "Dijalog o Bergsonovoj filozofiji trajanja" na Live Pošalji "Dijalog o Bergsonovoj filozofiji trajanja" na MySpace Pošalji "Dijalog o Bergsonovoj filozofiji trajanja" na Twitter Pošalji "Dijalog o Bergsonovoj filozofiji trajanja" na Digg Pošalji "Dijalog o Bergsonovoj filozofiji trajanja" na del.icio.us

Ažurirano 29.06.2016. u 20:17, autor: oziman

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari

 1. 123loncar (avatar)
  Na ovom pitanju polomljena su mnoga mudra koplja i
  nije se došlo do jedinstvenog pojma vremena ( naročito između fizičara i filozofa ) . Krećemo se između takozvanog filozofskog duha i fizičkog vulgarnog pojma vremena .

  Nebih da diram vreme zvano DUH , no ovo fizičko vulgarno vreme polazi uglavnom od nauke zasnovanoj na teoriji velikog praska . Ako zamislimo ( sa velikom verovatnoćom ) da je teorija velikog praska pogrešno naučno polazište , onda nam ostaje kontra teorija da je sve ovo oduvek ( tako je to / amin ) .
  U takvim naučnim okolnostima nema vremena ; oće
  reći nema pre i posle postanka ( u zatvorenom smo
  sudu , koji nema spoljašnost i unutrašnjost - već ima sebe sama - ne izliva se nit uliva / nema kud i u čemu / nema kretanja tamo i ovamo u prošlosti i budućnosti ) - sve je tako oduvek .
  Ako je sve tako oduvek , onda u njemu je nemoguće
  duh vreme ( takozvano transcendentalno vreme ) .
 2. zxy (avatar)
  Metafizika nije isto što i fizika.Post je odličan bolje za ovu svrhu i način nije ni mogućan.