Влад трећи, Вилијам Валас и Роберт Брус - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

Трећи Пут

Влад трећи, Вилијам Валас и Роберт Брус

Oceni ovaj blog


Легенда тврди да је Валас, након што му је отац убијен у отпору против Енглеза, одведен у Венецију ( спекулативни центар Реда Змаја у то доба ) од стране стрица ( монах који је припадао реду ) ,
где је научио њихов начин ратовања и затим послат назад у Шкотску да са Брусом отпочне борбу за независност.
То би објаснило и његово познавање војних доктрина које је успешно употребљавао против Енглеза. Битка код Фалкирка се претворила у велики пораз за шкоте.
Ипак, из ње се може издвојити двобој који су водили Валас и Брајан де Џеј, мајстор енглеских Темплара, у коме Валас убија свог противника. Након пораза, Валас одлази у француску код краља Филипа четвртог ( који је уништио Темпларе ) и тражи његову помоћ.
Ове две ствари, у случају да је Валас стварно био у Реду Змаја, може бити и извор негативих ставова које су енглески Темплари тада развили према “ Змајевима ” .
Након његовог повратка у Британију Валас убрзо бива ухваћен и под великим мукама усмрћен. Роберт Брус, након многоструких прихватања и кршења споразума са краљем Едвардом првим, наставља борбу за независност. Брус пред црквеним олтаром напада свог политичког противника Џона Комуна и разбија му главу.
Након што је чуо да је Комyн преживео тај напад, Брус шаље своја два помоћника да докрајче рањеног човека. Због тог чина католичка црква 1306.
екскомуницира Бруса.
Ово је можда била прекретница у његовом животу, јер, како неки извори наводе, Темплари који су такође екскомуницирани 1307. беже у разне правце, а многи међу њима током следећих неколико година и у Шкотску, где папска була против њих није имала ефекта. Ту им Брус, који је 1306. постао шкотски краљ, пружа азил и 1314. ( када је на ломачи спаљен Жак де Молај ), након низа неуспеха и потпуног ослабљења он постиже велику победу над Енглезима код Банокбурна.
Тој победи, каже се, допринели су управо ти придошли Темплари. ( Који, како се даље тврди, ту оснивају и прве шкотске Масонске Ложе, истинитост чега ипак није предмет овог текста. )Иако је устаљено веровање да је Влад трећи, други по реду витез који је припадао Реду Змаја ( наследивши свог оца Влада другог ), треба прво истражити дубље. Као прво, „ Дракула “ је интернационализована верзија имена „ Draculea “, што значи Мали Змај или Син Змаја ( змај = Dracul ).
Титулу је наследио од свог оца, који је још под Жигмундовим вођством био у Реду Змаја. Ако је пак и Влад други Дракула био змајев син, онда морамо ићи још даље уназад до претходне генерације.
Мирчеа први од Влашке, отац Влада другог и деда Влада трећег, владао је измећу 1387. и 1418, што га, веома згодно, смешта у период Косовске Битке. Ако узмемо у обзир да, осим што га етимологија квалификује као потенцијалног кандидата за чланство, не би био једини који је те 1389. припадао реду змаја, постаје све јаснија могућност да је он био први змај у лози, а не његов син.
Мирчеа је дао велике привилегије трговцима из Пољске и Литваније ( чији владари су такође традиционално припадали Реду Змаја и био веома близак са Жигмундом ( наводним оснивачем реда) са којим је стално говорио о борби против отоманског царства. Након Косовске Битке, Бајазит се окомио на Влашку и напао их са 40.000 војника. Мирчеа, знајући да не може опстати на отвореном бојном пољу, употребио је исту тактику као и Вилијам Валас против Енглеза, „ герилски рат “ . Након што је избацио Турке из земље, Жигмунд му је помогао и да склони турског пиона с престола. Када су, након Бајазитових неуспеха, 1402. у Турској избили немири, он је помоћу Жигмунда вратио власт над земљом у потпуности и умешао се у конфликт око турског престола, где је помогао Муси да се домогне власти.
Занимљиво је веома то да је подигао манастир Цозиа, који је изграђен по угледу на крушевачки манастир Раваница! Влад други укршта своје путеве и са Јаношем Хуњадијем ( Сибињанин Јанко ), који је исто припадао Реду Змаја, и који га позива да крене у поход против Турака, позивајући се „ на заклетву коју је дао Реду “ .
Влад други одбија да иде, ослобођен заклетве од стране папе, и ту настаје мржња између њега и Хуњадија ( поготово што је хришћанска војска код Варне поражена ).
Хуњади, у знак освете, убија Влада другог и његовог сина Мирчеу другог и помаже да се у Влашкој промени власт. И мимо тога Влад трећи не улази у конфликт са Хуњадијем, већ са њиме наставља да се бори против Турака.
Влад трећи је рођен 1431, исте године када је његов отац примљен у Ред Змаја у Нирнбергу. Влад трећи и његов брат Раду постају заробљеници турског султана ( отац их је дао као „ залог “ да би се осигурала његова вазалска верност ), где Влад трпи велико малтретирање, а Раду постаје миљеник султановог сина ( неки тврде љубавник ) и прелази у Ислам.
Раду ће касније постати Владов највећи политички непријатељ. Влад развија огромну мржњу према Турцима и брату, као и према свом оцу, који је изневерио Ред и одбио да се бори против Турака.
1456. Влад истерује Турке из влашке и поставља се на престо.
Тада се Влад трећи уједно и присетио једне праксе коју је научио од Турака и на колац набио већину својих политичких непријатеља, као и њихове симпатизере. Затим обнавља алијансу са Мађарима ( тада под краљем Матијом ) и прелази Дунав да би прегазио Турке између Србије и Црног Мора, оставивши за собом 20.000 мртвих!
Турци затим нападају влашку, истерују Влада и на престо стављају Радуа. Раду прави договор са Цорвинусом, који кратко заробљава Влада, али га убрзо пушта на слободу. Влад тада жени његову рођаку. Док једни тврде да је због ње прешао у католичанство, други тврде да је она прешла због њега у православље. 1475. Влад поново осваја Влашку, али губи сву подршку унутар земље. На крају креће са нешто мање од 4000 људи на
турску армију, где и гине.


( Одломак из књиге " Ред Змаја " )

Pošalji "Влад трећи, Вилијам Валас и Роберт Брус" na Facebook Pošalji "Влад трећи, Вилијам Валас и Роберт Брус" na Google Pošalji "Влад трећи, Вилијам Валас и Роберт Брус" na My Yahoo! Pošalji "Влад трећи, Вилијам Валас и Роберт Брус" na Live Pošalji "Влад трећи, Вилијам Валас и Роберт Брус" na MySpace Pošalji "Влад трећи, Вилијам Валас и Роберт Брус" na Twitter Pošalji "Влад трећи, Вилијам Валас и Роберт Брус" na Digg Pošalji "Влад трећи, Вилијам Валас и Роберт Брус" na del.icio.us

Ažurirano 16.09.2010. u 22:12, autor: Svecovek

Kategorije
Nekategorizovano