S one strane dobra i zla - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

oziman

S one strane dobra i zla

Oceni ovaj blog
Dobro i zlo, kako se te reci uobicajeno koriste, odnose se na ciljeve individualne volje. Sve sto je u skladu sa tim ciljevima jeste dobro, a sta ciljeve volje sprecava jeste zlo. I naravno da je to relativno. Zavisi od polazista volje koja sudi.

Recimo, ako je cilj moje volje da odbranim svoju zemlju (ili napunim dzepove VIP osoba na vlasti, svejedno) onda je svaki od sedam smrtnih grehova koje izvrsim nesto dobro. Dobicu orden zbog toga.
Ali ako je cilj moje volje da ucinim to isto ali sada da to nije u saglasnosti sa voljom jacih tj. onih "VIP", onda one iste radnje za koje bih dobio orden postaju zlo.

Ili, ako je cilj moje volje da ne zakasnim, a stanem i gledam izloge, onda vrsim zlo u odnosu na svoj cilj ..da ne zakasnim. Tako radnja gledanja izloga postaje zlo.

Ili, ono sto je ovde dobro, samo par stotina kilometara odavde je zlo.
Ako neko u nekoj Africkoj zemlji ko treba da izvrsi krvnu osvetu to odbije da ucini ...cini zlo.
A ako taj isti ucini krvnu osvetu ovde, opet cini zlo. Znaci antinomija na delu.

Ovo su proste, banalne stvari. Ocito je da su dobro i zlo relativne stvari i smesni su oni koji to negiraju.

Ali, naravno, ovde govorimo o dobru i zlu u uobicajenom smislu. Sasvim je druga stvar kada te pojmove uzmemo u metafizickom smislu gde dolazimo do pitanja privobitnog greha, vecne pravde, sustinskih ciljeva zivota na ovom svetu a pri cemu se, verovali ili ne, susrecemo sa apsolutnim da tako kazemo "dobrom". Time doticemo pitanje morala, temelja morala, i svega onoga na cemu se on zasniva, a sto uveliko zalazi u oblast izvan mogucnosti saznanja ili u oblast transcendentne sustine izvan pojave, gde suprotnosti gube svoje znacenje, a ono sto se neposredno otkriva svesti ne predstavlja niti dobro, niti zlo, vec i jedno i drugo sjedinjene na nacin jedinstva suprotnosti ili bolje reci, na nacin prevazilazenja suprotnosti.. kako zla, tako i dobra u paketu, u svoj njihovoj relativnosti.

У "Дамапада", да би се досегло ослобођење, препоручује се раскидање двоструког ланца Добра и Зла. Да бисмо могли прихватити како je и само Добро једна запрека, за то смо исувише духовно ретардирани. Што значи да нећемо бити ослобођени.
Emil Sioran
citat iz dela..."O nezgodi biti rodjen"
Videti suprotnosti kao prepreku.. tesko, nepojmljivo ali istinito.

Pošalji "S one strane dobra i zla" na Facebook Pošalji "S one strane dobra i zla" na Google Pošalji "S one strane dobra i zla" na My Yahoo! Pošalji "S one strane dobra i zla" na Live Pošalji "S one strane dobra i zla" na MySpace Pošalji "S one strane dobra i zla" na Twitter Pošalji "S one strane dobra i zla" na Digg Pošalji "S one strane dobra i zla" na del.icio.us

Ažurirano 10.07.2016. u 17:01, autor: oziman

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari

 1. lejla.al.dbuni (avatar)
  Imam potrebu da nešto dodam,ali ne sa filozofskog,već sa religijskog stanovišta,jer tema me asocira na tako nešto(a filozofija i religija su često oprečne u mnogim oblastima).
  Povešću se "Biblijom",kako je većina ovde hrišćanske veroispovesti (ili pripadanja njoj)...
  "Qur`an" će ostati zato (iz tog,ali i drugih razloga) po strani.

  Lako je mrzeti ljude.
  Molim vas,to je hrišćansko načelo:imajte ljubavi i za one bližnje,za koje ćete možda otkriti da su zli.
  Jer,lako je mrzeti zle ljude..
  Setite se saveta sv.Augustina,da treba mrzeti greh,ali grešnika treba voleti (delo,"Božji grad").
  Kada otkrijete da je osoba zla,setite se:"Ja sam ovakav zbog milosti Božje".
  Obeležavajući neke ljude kao zle,očigledno je da donosimo surovo kritičan sud o njima.
  Gospod je rekao:"Ne sudi,da ti se ne bi sudilo".
  Ovom izjavom,toliko puta citiranom van konteksta,Isus je mislio da kaže da nikada ne treba suditi o svom bližnjem.
  Jer,rekao je i ovo:
  "Licemeru,izvadi najpre brvno iz oka svoga,pa ćeš onda videti izvaditi trun iz oka brata svojega".
  Ono što je ovim mislio da kaže,jeste da drugima treba da sudimo samo sa velikom pažnjom,a da pažnja prema drugima počinje presudjivanjem samom sebi..

  Ljudsko zlo u obliku Krstaških ratova i inkvizicije,nema nikakve veze sa Hristom.
  Rat,mučenja i progonstva nemaju nikakve veze sa Hristom.
  Oholost i osveta nemaju nikakve veze sa Hristom.
  Prve reči koje je Isus izgovorio u besedi koja je jedina bila zabeležena,bile su:
  "Blaženi siromašni duhom..njihovo je Carstvo Nebesko".
  A dok je umirao,molio je Gospoda da njegovim ubicama bude oprošteno..

  I da završim.
  Nema nikakve nade da ćemo ljude izlečiti od zla,ako ni sami nismo u stanju da se sa njim direktno suočimo...

  Ps.Ko nije pogledao kultni film "Mrtav čovek hoda" (sjajni dijalozi ubice i časne sestre,maestralne role Šona Pena i Suzan Sarandon),neka pogleda..on je sjajna ilustracija o borbi Dobrog i Zla u čoveku.

  U jednoj Koeljovoj knjizi stoji da "Dobro i Zlo imaju isto lice...stvar je trenutka u kome će jedno od njih uzeti prevlast"...
 2. 123loncar (avatar)
  Za mene je pomalo sporna upotreba pojma '' dobro '' ?
  Zar dobro nebi bilo svakom razumnom biću dobro , pa samim tim
  i lepo ? Zar ono što je lepo i dobro nije i korisno .
  Dakle , dobro je uvek dobro , nezavisno od ovoga ili onoga .
  Kad govori o dobru Oziman opisuje korisno . A ono , korisno
  jednom razumnom može biti svrsishodno , a drugom ne .
  Tako recimo med može biti zdravom koristan , a bolesnom
  od šećerne bolesti nekoristan ( mnogo štetan i malo koristan ) .
  Dakle pojam dobrog je rezervisan za tvorca života ( jer on , em
  je dobar , em je i lep ) ; dok pojam koristan , je za ljudsku komunikaciju . Ovako prezentirani pojmovi dobrog i lepog ,više
  naginju populističkoj mudrosti i njenoj spoznaji nad čoveka ( bogo
  čoveka ) - što se pokazalo jako lošim .
 3. gost 268930 (avatar)
  "Dobro i zlo, dve suprotnosti koje ne mogu jedna bez druge".

  Evo već na samom početku se ne slažem s tobom. Zlo nije stvar po sebi,ono je samo nedostatak dobra.Kao što je tama nedostatak svetla.Da nije tako,mogao bi tamu da učiniš tamnijom.Smrt je nedostatak života a ne njegova suprotnost.
 4. oziman (avatar)
  Upotrebljavas analogiju sa tamom i svetlom a onda dokazujes uz pomoc te analogije nastavljajuci je. Pa mogao bih odgovoriti da i svetlost mozes uciniti svetlijom... promenivsi sijalicu recimo. I da je dobro nedostatak zla. Ali pustimo takva "dokazivanja"

  Kao sto sam naveo volja je ta koja sudi. Ono sto je u skladu sa voljom koja sudi jeste dobro, a ono sto nije jeste zlo. Nema tu nikakvih nedostataka. Dobro nije supstancija da bi ga tako tretirao na nacin necega sto je apsolutno...vec nesto sto postoji samo relativno, samo kroz odnos. Jer je dobro nekome. Dobro koje se ninasta i ninakoga ne odnosi, jeste obican pojam bez znacenja i kao takvo ne postoji.

  Apsolutno dobro je nesto sasvim drugo i nema veze sa time sto ti zoves dobro i zlo.
 5. heliada (avatar)
  Sat koji otkucava neograničeno u smeru budućnosti potvrda je prevage dobra nad zlom. Ukoliko otkucava u oba smera onda vreme stoji, a ako je navijen tako da ide unazad onda zastaje - neobjašnjivo- u jednom trenutku, bez obzira što mu baterija nije istrošena.

  &
  Shodno tome:

  Božanskim okom (napetom satnom oprugom) patentiran ritam preobrazde sveg (u magnovenju viđenog) zla u dobro, jeste hibernisan na sopstvenim vršnim tačkama i uskladišten u crnu kutiju. Uslov te preobrazde (tačnije, istrgavanja prostora smisla iz Mesečevog ogledala) jeste doterivanje sveg pojavnog (unutarsvetskog) zla do tih(predizračunatih) vrhunaca – na kojima se događa hibernacija mlazeva (čovekovog) odgonetanja smisla tog istog zla (i to kao premašaj patenta) i suočavanje sa Licem Svedoka: – gospođom strave. I to traje sve dok se u tišini tog napregnutog čekanja ne dogodi pomak Sunčeve kazaljke ka prvom času: prosek kruga (nemoguće) podudarnosti vrha dobra i vrha zla! Jer ono što je na Zemlji najstrašnije koči kazaljku-u-oku nemog posmatrača, i isto oko kameni u meteor – kadar da izvrši planetarno-društvenu promenu; točak sreće zavitlan u nepoznato; zauvek sebe-oboreno crveno-petokrako počelo. I najzad: dosanjano-apsolutni prevrat obzorja obećanja.

  (Heliada: odlomak iz "Neitinog obzorja")
  Ažurirano 16.10.2011. u 02:44, autor: heliada
 6. heliada (avatar)
  Citat Original postavio oziman
  Upotrebljavas analogiju sa tamom i svetlom a onda dokazujes uz pomoc te analogije nastavljajuci je. Pa mogao bih odgovoriti da i svetlost mozes uciniti svetlijom... promenivsi sijalicu recimo. I da je dobro nedostatak zla. Ali pustimo takva "dokazivanja"

  Kao sto sam naveo volja je ta koja sudi. Ono sto je u skladu sa voljom koja sudi jeste dobro, a ono sto nije jeste zlo. Nema tu nikakvih nedostataka. Dobro nije supstancija da bi ga tako tretirao na nacin necega sto je apsolutno...vec nesto sto postoji samo relativno, samo kroz odnos. Jer je dobro nekome. Dobro koje se ninasta i ninakoga ne odnosi, jeste obican pojam bez znacenja i kao takvo ne postoji.

  Apsolutno dobro je nesto sasvim drugo i nema veze sa time sto ti zoves dobro i zlo.

  Iako je zlo samo negativni momenat u razvoju samosvesti dobra (kao arhajske sebi dovoljne kugle sveobuhvatnoga, pred-životne harmonije žalopevnih sfera) - dobro tu nije relativna kategorija jer se razvija-do-sebe (svog pojma) preko gesta dopuštanja postojanja svoje apsolutne opreke - koju izvodi iz poslednjeg atoma snage predaje svog brikolažnog samoizdaha. Nadsudbinska Ideja Dobra je ono što postaje-sobom tek s onu stranu iskapljene doze svoje apsolutne pretnje: sile mržnje nad-Lepote - dakle, Ništavila.