Источна филозофија и западна наука - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

Трећи Пут

Источна филозофија и западна наука

Oceni ovaj blog
[IMG]http://www.*****************/wp-content/uploads/2009/06/sveti-vladika-nikolaj-velimirovic-u-srednjim-godinama.bmp[/IMG]

Колевка философије јесте Исток, од Пекинга до Атине.

Колевка науке јесте Западна Европа и Америка.

Нити је Исток за науку нити Запад за философију.

Источна философија сва је у тајни, сва мисаона, спонтана, интуитивна.

Западна наука је сва у знаку једнакости, љубопитства, пропаганде и интереса.

Нити је Исток за науку нити је Запад за философију.

Кад се источњак превари те поверује у науку, он прихвата теорије научне а не позитивна знања. Лакше му је оперисати са теоријама него са знањем научним. Теже му је под врућином Истока примењивати у живот знање него ли у хладовини месити европске теорије и премесивати их у неку философију огрнуту шареним огртачем Истока.

Кад се западњак намами на неку философију источњачку, он из ње извуче једну од главних мисли и на овој саставља свој систем философије, остављајући својим колегама да извлаче друге мисли из оне исте философије и да на њима остављају опет своје системе философије. Јер у множини система гледа западњак умно богатство и културу народа а не у координацији и јединству духа.

Као што источњак огрће научне теорије огртачем Истока, тако западњак облачи источну философију у грубу одећу науке. Тобож да би му његов "систем" изгледао вероватнији као изражен научним речником и зајемчен научним "фактима".

Индија је мати свих философија. Од памтивека философирање у Индији нераздвојно је скопчано са аскезом. Сви философи индијски били су аскети. То западњак не разуме и не цени. Јер је код западњака интелектуална вештина довољна за састављање нових философских система. Он не полаже баш ништа на пост, уздржавање, морал и карактер философа. Он цени само његову интелектуалну конструкцију мисли. Није западњак за философију. Философе на истоку сматрају свецима. Философи западни су професори. А између свеца и професора раздаљина је већа него од Истока до Запада.

( Одломак из Велимировићевог дела " Изнад истока и запада " )

Pošalji "Источна филозофија и западна наука" na Facebook Pošalji "Источна филозофија и западна наука" na Google Pošalji "Источна филозофија и западна наука" na My Yahoo! Pošalji "Источна филозофија и западна наука" na Live Pošalji "Источна филозофија и западна наука" na MySpace Pošalji "Источна филозофија и западна наука" na Twitter Pošalji "Источна филозофија и западна наука" na Digg Pošalji "Источна филозофија и западна наука" na del.icio.us

Ažurirano 16.09.2010. u 16:41, autor: Svecovek

Kategorije
Nekategorizovano