О савршенству хришћанства и несавршенств - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

Трећи Пут

О савршенству хришћанства и несавршенств

Oceni ovaj blog
[IMG]http://1.*****************/_IIdM2bjDiVM/RrOP8CQ7R1I/AAAAAAAAAHU/mYLj3DyOmYY/s320/berdyaev2.jpg[/IMG]

Али сада је дошло време када хришћанство поново постаје гоњено и зато ће захтевати од хришћана већи хероизам и жртвену љубав, вишу потпуност и свесност у исповедању њихове вере; долази време када ће хришћани престати да буду саблазан хришћанству.

Хришћанство се враћа у стање до Константина и мора наново освајати свет.

Можда је хришћанству суђено да се врати још даље у натраг, у стање катакомбно, и да отуда наново освоји свет.

Лоши хришћани су собом заклонили истинито хришћанство; лоша дела хришћана, њихово изопачавање хришћанства, њихови преступи, више падају у очи но велика истина хришћанства.

Ако присталице других релитија јесу боље од хришћана, ако ревносније извршавају завете својих религија, то је зато што је завете других религија лакше извршавати - услед изузетне духовне узвишености хришћанства.

Хришћанство пак - то је религија по својој посебности бесконачно тешка, најтеже остварива, а пошто се највише противи човековој природи хришћанство је религија која захтева прекомерно жртвовање. Хришћанство је радикалније од других учења и изискује много више.


Црква и постоји ради грешника, ради несавршених, ради смртних. Због хришћана Христос је био заборављен и свет је престао да га бива свестан.

Звер не пада никада тако ниско, како пада човек. Код звери постоји подобност анђелу.

Они који су стварно достигли савршенство и светост по правилу не осуђују друге.

Максималне захтеве увек треба постављати себи а не то захтевати од других; у противном то је лицемерје и фарисејство.

Они који осуђују хришћанство на основу грехова хришћана не би могли ни сами да испуне највише захтеве хришћанства, штавише они и не покушавају да то учине.

( Одломак из Берђајевљевог дела " О савршенству хришћанства и несавршенству хришћана " )

Pošalji "О савршенству хришћанства и несавршенств" na Facebook Pošalji "О савршенству хришћанства и несавршенств" na Google Pošalji "О савршенству хришћанства и несавршенств" na My Yahoo! Pošalji "О савршенству хришћанства и несавршенств" na Live Pošalji "О савршенству хришћанства и несавршенств" na MySpace Pošalji "О савршенству хришћанства и несавршенств" na Twitter Pošalji "О савршенству хришћанства и несавршенств" na Digg Pošalji "О савршенству хришћанства и несавршенств" na del.icio.us

Ažurirano 16.09.2010. u 13:27, autor: Svecovek

Kategorije
Nekategorizovano