Kentauromahija - Terminator - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

oziman

Kentauromahija - Terminator

Oceni ovaj blog
Ono sto je Grcki um objektivisao u liku kentaura, um coveka tehnoloskog doba objektivisao je u liku terminatora. Kentaur je spoj zivotinje i coveka, a kiborg spoj mašine i coveka. Simboli su isti. Zivotinjom su Grci na najbolji nacin mogli da predstave nuznost automatizma, dok mi danas, imamo mašinu kao bolji simbol toga. Ali oba simbola objektivišu istu metafizicku borbu slobode protiv nuznosti, elan vitala protiv inertnosti materije. Mehanicki delovi terminatora teže ka automatizmu a organski ka slobodi.

Ipak, simbol je mnogo širi od toga ako kentauru dodamo jos nešto: Naime, Herkules unistava celog Kentaura, kako njegovo ljudsko, tako i zivotinjsko. On je simbol heroja "nadcoveka" koji je prevazisao i coveka i zivotinju.
Nekoga ko je izvan suprotnosti, ko se oslobodio.
Zato je ta scena borbe coveka protiv kentaura simbol tako mocan da se provlaci kroz celu istoriju, da bi i u ovo doba materijalizma dobio svoju inkarnaciju.

Herkul pobedjuje Kentaura.
35centaure_zps377bf4ce.jpg

Dzon Konor pobedjuje Terminatora.
terminator-salvation-bale_zps8e282d07.jpg

Pošalji "Kentauromahija - Terminator" na Facebook Pošalji "Kentauromahija - Terminator" na Google Pošalji "Kentauromahija - Terminator" na My Yahoo! Pošalji "Kentauromahija - Terminator" na Live Pošalji "Kentauromahija - Terminator" na MySpace Pošalji "Kentauromahija - Terminator" na Twitter Pošalji "Kentauromahija - Terminator" na Digg Pošalji "Kentauromahija - Terminator" na del.icio.us

Ažurirano 07.10.2017. u 13:18, autor: oziman

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari

  1. oziman (avatar)
    Analogija ukazuje na jos nesto ako imamo u vidu da je u doba Grka ljudsko bilo skoro pola -pola sa zivotinjskim kod kentaura, a kod terminatora od ljudskog imamo samo spoljnji omotac koji na kraju filma potpuno nestaje.
    Upravo endoskelet terminatora, na kraju filma, ukazuje na potpuni gubitak ljudskosti. Slika danasnjeg vremena.
  2. oziman (avatar)
  3. zxy (avatar)
    proučavanje značenja mitova i simbola je veoma značajno za praćenje i razumevanje razvoja i stanja ljudske svesti pa su ovakvi prilozi dobrodošli,interesantni su i korisni.