Emisija štetnih gasova iz gradskih toplana za grad Kragujevac - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

jelenajovana

Emisija štetnih gasova iz gradskih toplana za grad Kragujevac

Oceni ovaj blog
Cilj ovog rada je da sa više razlicitih aspekata ukaže na problematiku korišcenja mazuta kao pogonskog goriva u kotlovima toplana. Mazut u toku procesa sagorevanja emituje štetne materije u atmosferu. Osim navedenog, mazut spada u neobnovljive izvore energije. Ovim radom se nudi jedno alternativno rešenje koje spada u domen korišcenja obnovljivih izvora energije i ujedno ispunjava kriterijume održivog razvoja, to jest analizirana je mogucnost konstrukcije hidrocentrale (HC), koja bi proizvodeci elektricnu energiju zamenila mazut kao pogonsko gorivo toplane.….Koriscenjem internet web stranica dosli smo do velikog broja informacija za pomenutu temu,kao I resenja datog problema…U obzir objasnjenja problema koji nastaje emisijom stetih gasova uzimacemo u obzir gradske toplane vecih gradova Srbije,navesti primere kako se oni mogu resiti I suociti sa problemom pre nego sto on postane jos stetniji nego sto vec jeste za zivotnu okolinu….Naravno baziracemo se na jednoj ili dve toplane sa najevecim emisijama stetnih gasova,dok cemo ostale uvrstiti u primere...
Čist vazduh je osnova zdravog života I blagostanja svih živih bića na našoj planeti Zemlji.Prisustvo zagušljivih, otrovnih,kancerogenih, iritirajućih, kao I gasova staklene bašte u atmosferi se u svim razvijenim zemljama strogo kontroliše,kao bitan parameter kvaliteta životne sredine.
Gradska toplana I domancistva koja se greju na cvrsta goriva najcesci su izvor aerozagadjenja,kako u Kragujevcu tako I u mnogim drugim gradovima na teritoriji Republike Srbije.
Zastava Energetika, kao industrijska energana I sistem zadužen za centralno grejanje grada Kragujevca, ima niz specifičnosti u odnosu na slične sisteme u drugim većim gradovima Srbije. U ovom gradu se sedamdesetih godina prošlog veka, jedna industrijska energena, Zastava Energetika, namenjena za potrebe velikog kompleksa automobilske I pratećih industrija, uključila u funkcionisanje grejanje grada. Radi se o najvećoj energani na Balkanu,koja što se tiče kotlovskih postrojenja raspolaže sa približno 370 MW toplotne snage.
Najvažnija kotlovska postrojenja raspoređene sun a tri lokacije: matičnoj, KBC, I Erdoglija. Kotao na matičnoj lokaciji u krugu kompleksa Zasteva fabrika, nalazi se pet kotlovskih postrojenja. Na maticnoj lokacij se nalazi najstariji, najpouzdaniji, jer kao gorivo koristi prirodni gas. Njihov rad je stabilan. Sa aspekta emisije dimnih gasova ovi kotlovi predsatvljaju najsvetliju tačku čitave energane . Toplana KBC se nalazi na lokaciji Kliničkog-bolničkog centra grada Kragujevca I sastoji se od pet kotlovskih postrojenja. Na lokaciji toplana Erdoglija su smeštena dva vrelovodna kotla na mazut.U grejnoj sezoni 2003./2004. ovi kotlovi su radili na gas,što je bio značajan korak u cilju smanjenja emisije stetnih produkata sagorevanja.Međutim, zbog nerešenih dugova za gas, brzo se ponovo prešlo na sagorevanje mazuta, što je činjenica grejne sezone 2009./2010.
Dakle, kao I većina kotlova na gas ove kotlove treba da karakteriše odsustvo emisije ugljenmonoksida ( CO),sumpordioksida ( SO2), minimalna emisija pepela I čađi, smanjena emisija ugljendioksida ( CO2), kao I stabilna, teško promenljiva emisija azotmih oksida ( NOX).
Moze se zakljuciti da se Kragujevac nalazi u dosta teskom polozaju. То је jedini veći grad u Srbiji koji kao osnovni emergent ugalj, uz to niske toplotne moći I visokog sadržaja pepela,što uopšte karakteriše ponudu uglja u Srbiji.
Energetika je u proseku potrošila više uglja nego sve ostale toplane zajedno,do devetesetih godina oko 200 000 tona godišnje, a sa padom proizvodnje u fabrikama Zastava, tokom proteklih dvanaest godina oko 100 000 tona.Ovo bi u prvi mah moglo da se shvati kao I smanjenje emisije produkata sagorevanja, što je tačno za CO2, CO, SO2, NOX, ali ne I za pepeo s obzirom da se padom potošnje prešlo na niskokvalitetne lignite sa velikim sadržajem pepela ( dvostruko većim ). Povećane koncentracije sumpordioksida zabeležene su od 1999. do 2003. godine,a u periodu od 2004. godine su u granicama vrednosti propisanih Pravilnikom. Povećane koncentracije azot-dioksida zabeleženu su od 1999. do 2003. godine ( osim 2000. godine ), a u periodu od 2004. godine su u granicama vrednosti propisanih Pravilnikom.
Što se tiče zakonsikh normi u oblasti emisije dimnih gasova kotlovskih postrojenja, trenutno je na snazi Pravilnik, objavljen u Službenom glasniku Republike Srbije broj 30/97. Razvijene zemlje ograničavaju emisiju dimnih gasova I posredno, ali vrelo efikasno kroz ograničenja maksimalne potrošnje energije za grejanje po stambenim oblektima, maksimalnih gubitaka u dimnim gasovima, maksimalnog sadržaja sagorljivog sumpora u gorivu.
U Srbiji u 2007. godini stopa oboljevanja na 1000 dece uzrasta 0 do 6 godina iznosila je 5 308,8. Među prvih pet najčešćih grupa bolesti. kod dece predškolskog uzrasta, bile su bolesti sistema za disanja sa stalnim padom učešća. Ukupan broj evindentiranih oboljenja I stanja školske dece u Republici Srbiji u 2007. godini iznosio je 2,3 oboljenja po jednom školskom detetu. 2007. godine na prvom mestu nalazila su se bolesti sistema za disanje. U strukturi razboljevanja odroslog stanovništva u periodu od 1997. do 2007. godine nisu zabeležene značajnije mere

Pošalji "Emisija štetnih gasova iz gradskih toplana za grad Kragujevac" na Facebook Pošalji "Emisija štetnih gasova iz gradskih toplana za grad Kragujevac" na Google Pošalji "Emisija štetnih gasova iz gradskih toplana za grad Kragujevac" na My Yahoo! Pošalji "Emisija štetnih gasova iz gradskih toplana za grad Kragujevac" na Live Pošalji "Emisija štetnih gasova iz gradskih toplana za grad Kragujevac" na MySpace Pošalji "Emisija štetnih gasova iz gradskih toplana za grad Kragujevac" na Twitter Pošalji "Emisija štetnih gasova iz gradskih toplana za grad Kragujevac" na Digg Pošalji "Emisija štetnih gasova iz gradskih toplana za grad Kragujevac" na del.icio.us

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari

  1. jelenajovana (avatar)
    eeeeeeee