Atalanta Fugiens - Kralj i buđenje - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

oziman

Atalanta Fugiens - Kralj i buđenje

Oceni ovaj blog
Zasto bi opstanak covecanstva u buducnosti bio toliko vazan? Zasto bi bilo toliko vazno da i sutra gepard juri za antilopom, a da ljudi ponavljaju vec hiljadama puta ispricanu pricu? Zar se niste zapitali da li sve to ima cilj, i da ce po dostizanju tog cilja tome doci i kraj? Nije cilj zivota sam zivot, nego bekstvo iz zatvora, oslobodjenje iz pakla... budjenje. To je cilj, a ne svim silama odrzavati egzistenciju covecanstva koje izvan svesti pojedinca ne postoji kao takvo. Postoji samo metafizicka stvar po sebi, zajednicka osnova svih. Eto, ta osnova je "kralj u nevolji" kako bi rekli alhemicari. To je ono sto zovemo "JA" i sto trebamo izbaviti iz ove virtuelne realnosti...probuditi se. Pitanje je samo kako? Unistenje pojedinca nista ne resava kao sto unistenje nekog bota u kompjuterskoj igri ne prekida samu igru. Izbavljenje od sveta, negacija volje mora biti, da tako kazemo, na metafizickom nivou.

Atalanta Fugiens - Kralj doziva u pomoc


Ja sam samo jedna objektivacija zajednicke metafizicke osnove svih koju zovemo JA. Tvoje "ja" i moje "ja" jesu isto transcendento bice, isti kralj u nevolji. On doziva u pomoc. Prilikom svake patnje na ovom svetu on pati ili svi patimo.
A razlika izmedju moralnog i samozivog jeste u tome da je prvi svestan svoje istovetnosti i metafizicog jedinstva izvan pojave, a u drugom slucaju isti taj kralj svezan je iluzijom principa individuacije. Tako da sam sebi grize rep poput Uroborosa.

Pošto je volja ono po sebi svake pojave patnja koja se drugima zadaje, i patnja koju čovek i sam doživljava, zlodelo i stradanje, uvek odnosi samo na jednu te istu suštinu, premda pojave u kojima se pojavljuju zlo i stradanje postoje kao sasvim različite jedinke i čak su razdvojene golemim vremenskiim i prostornim intervalima. On uviđa da je razlika između onog što zadaje patnju i onog što nju mora da podnosi samo fenomen i da se ne tiče stvari po sebi koja je volja što živi u obojici. Obmanuta saznanjem koje joj služi, volja tu ne prepoznaje samu sebe; u jednoj od svojih pojava tražeći izrazito blagostanje, ona u drugoj stvara veliku patnju ili tako, u svojoj silovitosti, zariva zube u sopstveno telo, a da ne zna da uvek samo sebe povređuje, obelodanjujući na taj način, posredstvom individuacije, sukob sa samom sobom koji ona nosi u svojoj suštini. Mučitelj i mučeni jesu jedno.

Sopenhauer Svet kao volja i predstava 1 glava 63

Pošalji "Atalanta Fugiens - Kralj i buđenje" na Facebook Pošalji "Atalanta Fugiens - Kralj i buđenje" na Google Pošalji "Atalanta Fugiens - Kralj i buđenje" na My Yahoo! Pošalji "Atalanta Fugiens - Kralj i buđenje" na Live Pošalji "Atalanta Fugiens - Kralj i buđenje" na MySpace Pošalji "Atalanta Fugiens - Kralj i buđenje" na Twitter Pošalji "Atalanta Fugiens - Kralj i buđenje" na Digg Pošalji "Atalanta Fugiens - Kralj i buđenje" na del.icio.us

Ažurirano 22.07.2016. u 16:13, autor: oziman

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari

  1. TUTU (avatar)
    seti se budjenja posle teskog pijanstva: strasna glavobolja, mucnina, zedj, osecaj krivice, zbrkane misli, pokusaj da se setimo koga smo sinoc, osim sebe, povredili... i jaka zelja da nastavimo san, u njemu nema savesti ni krivice.