DVA JEZERA

U Palestini postoje dva jezera. Jedno je slatkovodno i u njemu žive ribe. Obale su mu ukrašene zelenilom. Stabla šire grane nad njim i produžuju žedno korijenje kako bi se napila te ljekovite vode.

Rijeka Jordan to jezero puni bistrom vodom s okolnih brežuljaka. I tako se ono smiješi na suncu. A ljudi uz njega grade kuće, ptice svijaju gnijezda, i svaki je oblik života srećniji zato što se nalazi upravo ondje.

Rijeka Jordan potom teče prema jugu i ulazi u jedno drugo jezero. Ovdje ribe ne iskaču ne površinu, ovdje ne šušti lišće, nema pjesme ptica, nema dječjeg osmijeha. Putnici odabiru neki drugi smjer, osim ako im se silno ne žuri. Vazduh je nad tom vodom težak, a ne želi je piti ni čovjek, ni životinja, ni ptica.

I u čemu je ta silna razlika između dvaju susjednih jezera?

Stvar nije u rijeci Jordanu. Ona i u jedno i u drugo donosi istu kvalitetnu vodu. Nije stvar ni u zemlji u kojoj se nalazi, ni u krajoliku oko njih.

Evo u čemu je razlika: Genezaretsko jezero prima, ali ne zadržava rijeku Jordan. Za svaku kapljicu vode koja uđe u jezero, jedna iz njega istekne. Davanje i primanje jednakih su razmjera.

Drugo je jezero lukavije i ljubomorno gomila ono što prima. Ne dopušta da ga u iskušenje dovede bilo kakav velikodušni podsticaj. Zadržava svaku kap koju primi.

Genezaretsko jezero i dalje živi. Drugo jezero ne daje ništa. Nazivamo ga Mrtvim morem.

Na ovom svijetu žive dvije vrste ljudi. U Palestini postoje dva jezera.

Brus Barton

riba.jpg


***

Odgledah večeras jedan dokumentarni film o neandertalcima i homo sapiensima, odnosno o tome kako su u izvesnom vremenskom periodu ove dve vrste živele paralelno i na koji način je dolazilo do njihovog međusobnog mešanja, i ostadoh pod utiskom da, iako su se ove dve vrste vremenom fizički izjednačile, još uvek postoji među ljudima ta osnovna praistorijska podela u pogledu njihovih intelektualnih i emocionalnih sposobnosti i potreba.
 

Back
Top