4 JUNGOVA ARHETIPA - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

Re:evolucija

4 JUNGOVA ARHETIPA

Oceni ovaj blog
Po Karlu Gustavu Jungu postoje 4 čovjekova arhetipa. To su, tačnije, 4 stepenika do prosvjetljenja; četiri stepenika u našem sazrijevanju.

Po Jungu, prvi arhetip je arhetip ATLETE. To je identifikacija sa našim tijelom i šta mi možemo fizički da uradimo.

Sljedeći arhetip je RATNIK. To je faza u našim životima kada razmišljamo kao ratnici: Koga treba da pobijedim? Ima li neko bolji od mene?

Treća faza je arhetip DRŽAVNIKA. To je vrijeme gdje prestajemo misliti na sebe i počinjemo činiti stvari za druge? Misliti i pomagati drugima postaje važnije nego pomagati sebi.

Četvrti stadijum je arhetip DUHA. U ovom stadijumu počinjemo da sebe istinski prepoznajemo. To je saznanje gdje shvatamo da ovo tijelo nije naš dom, da ova zemlja nije naš dom. Gdje vidimo sebe kao beskonačni duh, gdje smo dio Univerzuma.

Karl Gustav Jung

Dokle ste vi stigli? :)

Pošalji "4 JUNGOVA ARHETIPA" na Facebook Pošalji "4 JUNGOVA ARHETIPA" na Google Pošalji "4 JUNGOVA ARHETIPA" na My Yahoo! Pošalji "4 JUNGOVA ARHETIPA" na Live Pošalji "4 JUNGOVA ARHETIPA" na MySpace Pošalji "4 JUNGOVA ARHETIPA" na Twitter Pošalji "4 JUNGOVA ARHETIPA" na Digg Pošalji "4 JUNGOVA ARHETIPA" na del.icio.us

Oznake: re:evolucija
Kategorije
Nekategorizovano

Komentari