Jabuka i čioda – Ispit iz Fizike - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

Kristijan40

Jabuka i čioda – Ispit iz Fizike

Oceni ovaj blog
Ispit iz fizike. Trema. Napetost. Ko će pobediti? Ja ili profesor. Pismeni deo ispita prošao bez problema kod mr. Bajića, ostao još usmeni ispit kod dr.X, da ne spominjem ime profesora, mada bi bilo vredno pažnje.

Izvukao pitanja. Napravio koncept, odgovorio. Poslednje pitanje je bilo Borov model Atoma ili nešto slično tome, ko se već seća, ali znam da je bilo vezano za model Atoma . Pitanje – odgovor, pitanje –odgovor....

-“Da kolega” – odgovara profesor, držeći kraičak svojih skinutih naočara ustima.
-“Da li mi možete reći kolika je veličina elektrona, atoma, molekula…” – nastavlja profesor.
-“Svakako” – odgovaram, “Veličina elektrona je 10 na minus….”, u tom trenutku me profesor prekinuo.
-“Ja znam zasigurno kolega da vi te cifre znate, a da li ih razumete?”-kaže profesor.
-“Pa svakako ih razumem, kako drugačije. To je gospodine profesore 0,000…I tako iza decimalnog mesta…”. Profesor me opet prekinuo u sred nizanja mojih nula iza decimalnog mesta.
-“Izgleda da me niste razumeli? ”- nastavlja profesor, “Zamislite kolega da je, recimo atom vodonika, veličine jabuke. Možete li mi reći kolika je jabuka?”

Izgleda da se zaista nismo razumeli. Mozak radi ali pameti nigde. Može se izračunati proporcijom ali….. Ogorčeno I teška srca morao sam da priznam sebi a I profesoru da odgovor neznam. I to je bolje nego da odvalim neku glupost.

-“Mladi kolega, ako je atom veličine jabuke, jabuka bi bila veličine Zemljine kugle.”
-“Nije strašno kolega, ovo nije bilo potrebno da znate za ispit, ali nije na odmet razumeti koliko je nešto malo I sitno” – nastavio je profesor.

-“Navešću vam još jedan primer. Ovog puta vezano je za ogromna rastojanja. Svi znamo da je nama najbliže sazvežđe Alpha Centauri. I da je udaljeno od našeg solarnog sistema 4 sveslosne godine. Kada pitate nekoga, kolika je jedna svetlosna godina, uvek dobijete isti odgovor: to je put koji pređe svetlost za godinu dana. A kada postavite pitanje, da vam pokažu nekim primerom, onda dolazi do problema – neumeju.

No pođimo od početka. Smanjimo veličinu Sunca na vrh čiode. Zemlja se tada neće videti, kao ni ostale planete, ali biće udaljena od vrha čiode 2cm. Naša naj udaljenija planeta – Pluton, se takođe neće videti, ali će kružiti oko vrha čiode na rastojanju od 4 metara. Priznajete sebi, daleko je zar ne? Idemo dalje. Sve okolo je prazan prostor. Prvo sazvežđe Alpha Centauri (koje smo rekli da je udaljeno 4 svetlosne godine) u našem primeru od plutona je udaljeno 32 km !!!!!!!!!!! Daleko je zar ne?
Zapamtite ovo kolega, može vam zatrebati ako mislite nekada putovati tamo.
-Da li je dovoljno 8. ”

U mojoj glavi još uvek se motaju primeri koje je naveo profesor. Ostao sam bez teksta.

-“Kolega jel dovoljno 8. ili biste odgovarali za veću ocenu?”
-“Osmica je sasvim uredu profesore.”

Uzimam indeks I izlazim iz anfitetatra. U glavi osećam prazan prostor bez misli. Shvatio sam da nemam poima.

© 2010 Cristian Forty

Pošalji "Jabuka i čioda – Ispit iz Fizike" na Facebook Pošalji "Jabuka i čioda – Ispit iz Fizike" na Google Pošalji "Jabuka i čioda – Ispit iz Fizike" na My Yahoo! Pošalji "Jabuka i čioda – Ispit iz Fizike" na Live Pošalji "Jabuka i čioda – Ispit iz Fizike" na MySpace Pošalji "Jabuka i čioda – Ispit iz Fizike" na Twitter Pošalji "Jabuka i čioda – Ispit iz Fizike" na Digg Pošalji "Jabuka i čioda – Ispit iz Fizike" na del.icio.us

Ažurirano 22.04.2010. u 23:07, autor: Kristijan40

Kategorije
Lude godine

Komentari

 1. gost128149 (avatar)
  Oba primera su ti iz knjige. Plus onaj zrno peska u balonu je odnos jezgra i ljuske atoma. Sva masa je u jezgru, najveci deo atoma je prazan prosor.
 2. Kristijan40 (avatar)
  Taj deo mora da sam preskočio PowerUP++ . Neverovatno zar ne!
 3. nesons (avatar)
  Ono za jabuku sam znao
  a cioda se cesto uzima za primer...

  ali ne bih dobio 8, sigurno ! ))
 4. Kristijan40 (avatar)
  Citat Original postavio nesons
  Ono za jabuku sam znao
  a cioda se cesto uzima za primer...

  ali ne bih dobio 8, sigurno ! ))
  Sada, nakon toliko godina, i meni je jasnija cela priča, a i rezultat moje ocene (8).
  Ako znate da izvedete formulu i primenite je na pravom mestu, rešite problem. Da li matematičara zanimaju koje su boje brojevi. Naravno da ne.
  To bi bilo otprilike ovako; vi znate da objasnite veličinu prostora, ali neznate da izračunate koliko vam je goriva potrebno da pređete taj prostor (rastojanje) i koliko vam vremena treba da tamo stignete (svakako uzimajući u obzir brzinu vašeg kretanja), I na pola puta ostanete bez goriva ili zakasnite na sastanak.

 5. lejla.al.dbuni (avatar)
  Fantastican primer za predstavljanje vasionskih razdaljina,nama,malim obicnim smrtnicima koji skuceno posmatraju sa svoje malene planete Vasionu-velicanstveno delo Velikog Graditelja.

  Divno poredjenje sjajnog profesora..zahvaljujem,Kristijane!