bzv3

Postoje dve vrste ljudi-oni koji oblikuju, i oni koje oblikuju.
Oni koje oblikuju imaju takav karakter da teze prilagodjavanju. Odlikuje ih poslusnost, empaticnost i cesto-neodlucnost. Tesko im je da funkcionisu zasebno, kada nema nikog od koga ce da uzmu uputstva, direktna ili indirektna, na koga ce da se ugledaju. Njihovo celo ponasanje se zasniva na prilagodjavanju, na "sklanjanju sa puta", na podsvesnom prihvatanju naredbi i izvrsavanju istih, bez pogovora i pitanja. U zivotu ne prolaze dobro, jer se ne bore za sebe-ne vole da se suprotstavljaju, ne zato jer se plase, vec vise iz nekog osecanja da to nije primereno ili ocekivano. Veoma im je stalo do misljenja drugih.
Oni koji oblikuju su, sa druge strane, samopouzdani, moze se reci sebicni, teze da prihvataju stvari zdravo za gotovo, prirodno im je i navikli su da ih ljudi slusaju i postuju. Nemaju osobinu da se prilagode bilo kome, cesto tako povredjuju druge ljude, a da toga nisu ni svesni.Empatija nije u njihovom recniku, tesko im je da se stave na mesto druge osobe i da zakljuce kako se oseca, a cak i kada im to ne bi bilo tako tesko, oni jednostavno nemaju naviku da to cine.
 
Lepo je napisano. Ti si pisala?
Ali zvučiš kao da je loše ako je osoba pogodna oblikovanju, dok uzdižeš ove koji oblikuju.
Pre bih rekla da je bitna mera na obe strane. Da bismo se s nekim usaglasili (bilo prijateljem, bilo partnerom) taj neko prosto mora maaalo da nas uobliči, kao i mi njega/nju.
Nisam baš sigurna da je toliko dobro ako neka osoba ume svakog da oblikuje. Misliš da empatija nije u njihovom rečniku? Ok. Možda nije u rečniku, ali jeste u venama. Možda i više nego kod prvih. Razmisli malo, oni koje oblikuju uglavnom ne pate - prepuste se nesvesni da ih neko oblikuje (naravno, ako nije na njihovu štetu), dok ovi koji oblikuju uglavnom pate - ili jer ne uspevaju kako žele, ili jer prosto moraju da oblikuju. Da su našli šta žele, ne bi bilo potrebe za oblikovanjem dotične osobe.
 
Hahaha, ne znam otkud ti to da sam "ona" a ne "on"? :)
Stvar je u tome sto ja hocu da kazem da su oni takvi na podsvesnom nivou-znaci ne mogu to da kontrolisu, cak i ne primecuju da to rade... a ja sebe vidim kao jednog od onih oblikovanih, i upravo sam ovo napisao jer je vrlo cesto to na moju stetu...
 

Back
Top