Put... - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

Maktub

Put...

Oceni ovaj blog
Put ratnika zasniva se na humanosti, ljubavi, i iskrenosti; suština ratničke smelosti odražava se u istinskoj hrabrosti, mudrosti, ljubavi i prijateljstvu. Naglašavanje fizičkih vidova ratničke veštine je besplodno, jer je moć tela uvek ograničena."

Budite zahvalni čak i za teškoće, poraze i loše ljude. Prevazilaženje tih prepreka je suštinski deo vežbanja u aikidou.

Neuspeh je ključ uspeha; svaka greška nas nečemu uči.

Ako vaš protivnik napadne vatrom, suprotstavite mu se vodom; potpuno se pretvorite u tečnost i tecite slobodno. Voda se po svojoj prirodi, nikad ne sudara ni sa čime, niti se razbija o išta.Ona, naprotiv, bez ikakvog rizika guta svaki napad.

Tehnike aikidoa se stalno menjaju; svaki susret je jedinstven i adekvatan odgovor treba da se javi prirodno. Današnje tehnike sutra će biti drugačije. Ne dozvolite da vas zaokupe oblik i izgled izazova. Aikido nema oblik - on je proučavanje duha. Što dalje napredujete, sve je manje teoretskih upustava.

"Aiki nije zahvat borbe, ili poraz neprijatelja. To je put pomirenja sveta i stvaranja jedne porodice od čovečanstva ...

Nema neprijatelja u Aikidou. Grešite ako mislite da budo (duhovno usmerena ratnička veština) znači imati protivnike i neprijatelje, biti jak i poraziti ih. U pravom budou nema ni protivnika ni neprijatelja. Pravi budo znači biti sjedinjen sa univerzumom, to jest biti sjedinjen sa središtem univerzuma. Tajna Aikidoa leži u usklađivanju nas samih sa kretanjem univerzuma.i u stvaranju akorda sa njim. Onaj ko je otkrio tajnu Aikidoa otkrio je univerzum u sebi i može reći: "Ja sam univerzum".

Nikad ne mogu biti pobeđen, bez obzira na to koliko me brzo neprijatelj napada. Ne zato što je moj zahvat brži od neprijateljevog. To nije pitanje brzine. Borba je završena pre nego što je i počela. Kada neko pokušava da se bori sa mnom, sa samim univerzumom, on mora da poremeti njegov sklad. Stoga, u samom trenutku kada je naumio da se bori, on je pobeđen. Vremenska mera - brzo ili sporo - za to ne postoji. Aikido je ne-suprostavljanje. Pošto je ne-suprostavljanje, Aikido je uvek pobeda."Krećite se kao zrak svetlosti:
letite kao munja,
udarajte kao grom,
vrtite se u krug
oko stabilnog centra

Odrazite se od velike zemlje;
njišite se kao talasi mora;
stojte kao drvo, sedite kao stena;
koristite jedno da biste napali sve.
Učite i zaboravljajte!

Morihei Uešiba

Pošalji "Put..." na Facebook Pošalji "Put..." na Google Pošalji "Put..." na My Yahoo! Pošalji "Put..." na Live Pošalji "Put..." na MySpace Pošalji "Put..." na Twitter Pošalji "Put..." na Digg Pošalji "Put..." na del.icio.us

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari

 1. Almsivi (avatar)
  "Aiki nije zahvat borbe, ili poraz neprijatelja. To je put pomirenja sveta i stvaranja jedne porodice od čovečanstva ...

  Divno divno! I ja bih da naucim nesto o Aikidu..

  Pravi budo znači biti sjedinjen sa univerzumom, to jest biti sjedinjen sa središtem univerzuma.

  Bozanstveno!

  Pošto je ne-suprostavljanje, Aikido je uvek pobeda."

  Odkud ja o Aikidu dosad jos nista nisam znao :rolleyes:

  Pozdrav!
 2. spartan (avatar)
  [url]http://www.myspace.com/kiaikidoskolasatori[/url]
 3. spartan (avatar)
  [url]www.kiaikidosrbija.com[/url]
 4. spartan (avatar)
  KI AIKIDO KLUB “ SATORI “ PANCEVO


  OS Stevica Jovanovic
  ul Brace Jovanovic 75  termini:

  PONEDELJAK
  UTORAK ------- 19 – 20
  CETVRTAK  [url]http://www.myspace.com/kiaikidoskolasatori[/url]