ČUDA životinjskog sveta - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

* * * * * nl

ČUDA životinjskog sveta

Oceni ovaj blog
Citat Original postavio pely Pogledaj poruku
Muzikoterapija:

Dobre vibracije leče životinje


Lekovita moć muzike je dobro poznata ljudima. Nekolicina harfista trenutno putuje širom Amerike i muzikom leči životinje. Elijana Bun je jedna od njih. "Zbog svoje strukture harfa se smatra najboljim isceliteljskim instrumentom posle ljudskog glasa", kaže gospodja Bun koja kućnim ljubimcima svira lekovitu muziku uživo, ali i na disku nazvanom Muzika harfe za opuštanje divljih životinja, koji je nedavno snimila.

I dok se gomilaju anegdotske priče na ovu temu, ova žena predvodi jedno od nekoliko postojećih istraživanja o uticaju muzike harfe na životinje. Godine 2000. Elijana Bun je svirala harfu hospitalizovanim psima u veterinarskoj klinici na Floridi. Jednosatno izvodjenje je smesta počelo da obično uznemirenim životinjama smanjuje broj otkucaja srca, anksioznost i ubrzano disanje.

Nisu samo psi osetili isceljujuću moć dobrih vibracija. Kejsi je crno-bela krava rase holštajn, koja zajedno sa još 80 odbačenih životinja živi u utočištu za neželjene životinje na farmi Mejpl u Mendonu, Masačusets. Kejsi je u utočište stigla prošle godine, pošto je uspela da preskoči dva metra visoku ogradu klanice i pobegne bukvalno ispod mesarskog noža. Iako krava sada živi veoma dobrim životom na farmi Mejpl, njeno ponašanje nosi sve simptome anksioznosti. Kada je nedavno u štalu ušla Trejsi Rasel, devojka koja dobrovoljno brine o neželjenim životinjama u utočištu, 680 kg teška Kejsi je spustila rogove, počela da udara kopitom i nervozno muče. "Na trenutak sam se uplašila i pomislila da će me napasti. Prvi put sam se zaista uplašila otkada radim ovde na farmi", kaže Trejsi Rasel. Ona ne zna šta je to uplašilo Kejsi, ali je odlučila da je malo smiri puštajuci joj CD sa muzikom harfe. Za dvadeset minuta, krava se potpuno smirila.

A u zoološkom vrtu Frenklin u Bostonu, grupa gorila je pre nekoliko godina oduševljeno pratila nastup uživo harfistkinje Sju Rejmond. Najmladji gorila iz grupe po imenu Mali Džo, čak joj je poslao rukom poljubac pre nego što je zaspao. I domaće i divlje životinje mogu imati velike koristi od muzikoterapije, iako ne reaguju sve na nju. "To nije čarobni štapić", kaže Dajana Šnajder koje je producirala CD po imenu Harfa nade: terapija za životinje - muziku koja je smirila Kejsi. "Medjutim, kod životinja koje reaguju na muzikoterapiju napredak je neverovatno dobar i lako uočljiv." Šnajderova je završila muzički konzervatorijum u Sinsinatiju. Kasnije je kao pastoralni teolog i bolnički kapelan, počela da svira harfu hospitalizovanim ljudima. "Koristila sam odredjene vibracije harfe da postignem rezonancu sa pacijentima, kako bi im njihov lični ćelijski ritam pomogao da opuste napetost mišićnog tkiva, smire anksioznost, da poboljšaju varenje, da udju u miran san, povećaju lučenje endorfina koji reguliše bol - zapravo, da podstaknem njihovo telo da isceli samo sebe. Rezultati su bili neverovatno uspešni", kaže Dajana Šnajder.

Isti princip je primenila i u terapiji namenjenoj životinjama. Harfa nade je skup od 17 kompozicija prvobitno namenjenih ljudima, ali je Dajana odlučila da doštampa i životinjsko izdanje jer je dosta vlasnika životinja tvrdilo da je ta ista muzika pomogla i njihovim ljubimcima: artriticnim psima da bolje spavaju, a naprasitim i uznemirenim mačkama da se smire. I na veteinarskim klinikama se ovom muzikom smiruju nervozni ljubimci, ali i njihovi vlasnici. Šnajderova tvrdi da je svaki detalj 17 instrumentala - tempo, ritam, ključ, intervali nota, struktura akorda i tehnika sviranja - pažljivo aranžiran da donese mir i relaksaciju. Životinje obično počnu da se opuštaju već posle prvih nekoliko minuta muzike.

Ona preporučuje da se muzika harfe koristi po potrebi pre neke stresne situacije, na primer, pre posete veterinaru ili pre ugovorenog parenja životinja. "Zaista se nadam da će se ova muzika češće primenjivati kao dobroćudna terapija", kaže Dajana Šnajder. "Terapija je veoma efikasna, blagotvorna i opuštajuca za životinje ali i za ljude koji vole životinje!"


Izvor net
stres!?!

Pošalji "ČUDA životinjskog sveta" na Facebook Pošalji "ČUDA životinjskog sveta" na Google Pošalji "ČUDA životinjskog sveta" na My Yahoo! Pošalji "ČUDA životinjskog sveta" na Live Pošalji "ČUDA životinjskog sveta" na MySpace Pošalji "ČUDA životinjskog sveta" na Twitter Pošalji "ČUDA životinjskog sveta" na Digg Pošalji "ČUDA životinjskog sveta" na del.icio.us

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari

 1. spiholog (avatar)
  Hvala ti!Divan blog...
 2. pely (avatar)
  Citat Original postavio spiholog
  Hvala ti!Divan blog...
  Pozdrav izuzetnoj personi.