Hrkljuš - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

acca blog

Hrkljuš

Oceni ovaj blog
Hrkljuš je za potrebe televizije izmišljen sport, „narodna igra“, nastao krajem osamdesetih godina 20. veka, kao ideja tvoraca popularne sarajevske TV serije „Top lista nadrealista“. U jednoj od epizoda može da se vidi i njen „direktan prenos“.

Igrači se (više njih) rasporede u krug i zauzmu odručni stav (razmjeranje). Potom vođa igre u krug ubaci loptu krpenjaču nasumice jednom od njih. Otpočinje dodavanje krpenjačom. Kome lopta ispadne iz ruku, napušta krug, udara se pesnicom u čelo i viče „Do mene, do mene“. Kada vođa igre vikne: „Hrkljuš“, pobednik je onaj kod koga se nalazi lopta.

Hrkljuš je svaki učesnik koji je ispao iz igre. Za njega je to je ponižavajući čin a igra se odvija dok svi učesnici osim poslednjeg ne postanu hrkljuš. Pobednik je igrač kome krpenjača u tom ciklusu nije ispala iz ruku.

1991 je objavljena računarska igra Hrkljuš, za Komodor 64. Autori su braća Radivojević iz Arilja. Pored standardnih pravila (dobacivanje loptom i udaranje samog sebe pesnicom u čelo), uvedeno je i takmičenje po ligama.

Pošalji "Hrkljuš" na Facebook Pošalji "Hrkljuš" na Google Pošalji "Hrkljuš" na My Yahoo! Pošalji "Hrkljuš" na Live Pošalji "Hrkljuš" na MySpace Pošalji "Hrkljuš" na Twitter Pošalji "Hrkljuš" na Digg Pošalji "Hrkljuš" na del.icio.us

Komentari

  1. boogie wogie (avatar)
    interesantna poenta. Tvoji zaključci su sveži i dobro potkrepljeni argumentima kao i komparativnim štivom..
  2. hakim bej (avatar)
    Ovde je potreban HEPEK !