kad poštanska marka dobije na ceni??! - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

filatelista. pa šta?

kad poštanska marka dobije na ceni??!

Oceni ovaj blog
Često mi se dešava u priči, onako neobaveznoj, kad spomenem da sam filatelista, ljudi odmah pitaju: "Koliko to vredi?" i "Ima li tu para?"
E pa da ispričam priču kako nastaje nešto vrednija marka. Ima ih više, ali ova je nekako najzanimljivija, neobična.
Osamdesetih godina prošlog veka u vreme hladnog rata, u Honekerovoj Nemačkoj (DDR mnogi ipak pamte po maljavim atletičarkama) običan radni dan, istočno Nemačka pošta je izdala novu marku. Kao u svim komunističkim zemljama (gde se sve čekalo) i u DDR, ako želiš da kupiš marku, moraš izjutra poraniti i stati u red ispred pošte. Pravi kolekcionari su se mogli hvaliti u to doba time kako su nedelje i mesece trošili na čekanju u redu da bi kupili "bezvredni papirić". Elem, štampano je novo izdanje i marka je puštena u opticaj. Pošta je otvorena u 07.00h i kolekcionari su navrli. Naravno, nije se moglo kupiti koliko je ko želeo, 5 komada najviše. Neki su kupovali čiste (nepečatirane), neki su lepili na pisma i slali sami sebi, neki su se slučajno tu zatekli i nalepili istu i poslali nekome kroz poštanski saobraćaj. Motiv na istoj, istočno nemački vojnik sa puškom....ništa tematski važno i popularno (flora, fauna, prevozna sredstva, sport). Negde oko 09.00h jedan lokalni poštanski radnik se malo bolje zagleda u poštansku marku i učini mu se da taj šlem na tom vojniku izgleda nacistički, obrati se direktoru pošte, ovaj odmah zove Berlin, i neko od glavešina naredi stopiranje prodaje sporne markice. Za 2.5h nešto se uspelo prodati, ostatak je povučen i uništen...oni srećkovići koji su uspeli da kupe čistu i ulože u klaser su imali sreće, oni koji su uspeli da istu nalepe na pismo i pošalju sebi, istu najčešće nisu dobijali jer je to ipak bio "viši interes", a oni koji su poslali to pismo recimo u zapadni Berlin...svoje korespodente su častili stostrukom vrednošću te iste markice koliko danas vredi.

Posle ovakve priče, odmah sledi pitanje, "A šta je od naših maraka vredno?"
Danas na žalost, gotovo ništa.
Jugoslavija je u tom posleratnom periodu imala sreću da su filatelisti zapadne Evrope najsigurniju korespodenciju sa istokom ostvarivali baš preko SFRJ, Znači, posrednici u najširem smislu te reči. Lagodna pozicija ondašnjeg odnosa snaga u svetu. Zemlja je bila cenjena, marke su bile atraktivne (1960 i neke smo zvanično imali i najlepšu marku na svetu)i pri tome smo imali jednog bogatog Švajcarca koji je otkupljivao ogroman tiraž naših maraka, govorilo se o 30% ukupnog tiraža, te time stvarao još veću nestašicu i potražnju. Redovi kao kod Honekera, čekalo se satima, staneš u red u 22h da bi bio siguran da sutra u 07.00h imaš izgleda da je kupiš...Onda su došle 90-te, pao je Berlinski zid, kod nas je počeo rat, Švajcarac je pustio sve u promet, digao ruke od nas i mi smo postali rupa u zlatnom persijskom tepihu filatelije. Rupa koja se godinam ne krpi, nego nastavlja da se širi.
Kao i u svakom segmentu ovog društva, traljavo, pokvareno, korumpirano, vi danas ne znate koliki je tiraž, da li je zvanična brojka i stvarna, da li su moguće situacije da na šalteru kupite i pošaljete marku sa "graverom", da li neko hoće da kupi vašu marku, a da nije neko iz ostalih "5 baklji legendarnog grba" sa nostalgijom i uzdahom za makar srećnijim filatelističkim vremenom.

Pošalji "kad poštanska marka dobije na ceni??!" na Facebook Pošalji "kad poštanska marka dobije na ceni??!" na Google Pošalji "kad poštanska marka dobije na ceni??!" na My Yahoo! Pošalji "kad poštanska marka dobije na ceni??!" na Live Pošalji "kad poštanska marka dobije na ceni??!" na MySpace Pošalji "kad poštanska marka dobije na ceni??!" na Twitter Pošalji "kad poštanska marka dobije na ceni??!" na Digg Pošalji "kad poštanska marka dobije na ceni??!" na del.icio.us

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari

  1. xpertbet (avatar)
    vrlo orginalno i intiligentno srocheno

    kuddos