Za dobrim konjem prašina se diže - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

Borac za prava zivotinja

Za dobrim konjem prašina se diže

Oceni ovaj blog
Ovu poslovicu su, verovatno, izmislili vlasnici ergela, koji konja vrednuju po lepoti i brzini. Imati dobrog konja za trku znači imati konja pobednika. Što više pobeda, to veća vrednost konja.

Kao prvo, čoveku nije lako da se poistoveti sa konjem, iako je konj plemenita životinja. (Čovek skoro uvek polazi od pretpostavke da je neuporediv sa bilo kojim drugim čovekom, a kamoli životinjom.)
Drugo, koliko je, realno gledajući, konju bitno diže li se prašina za njim? Konj uživa u galopu, ne osvrćući se da izmeri oblak prašine; njega nije briga šta se dešava tamo negde IZA. Kad okrene leđa i potrči, njega jedino zanima uživanje u onome što mu je priroda dala: u moći da prati vetar, u trenutku slobode da bira hoće li ići uz ili niz njega.
Konja, pa i onog trkačkog, zabole griva za uloge u kladionici, za reputaciju vlasnika ergele, za slavu džokeja, ili sopstvenu. Ne može se reći da mu išta od navedenog smeta ili ne smeta; konj je ravnodušan prema tako, za njega beznačajnim, ljudskim strastima. On celog života ima jedan, svoj cilj: da trči i negde stigne. Ko zna o čemu tada konj razmišlja, jer mu je i misao galopirajuća i neuhvatljiva ... ali – kladila bih se – svakako ne o uskovitlanim česticama peska i zemlje.

Između redova: ma koliko da ste prosečan, dobar ili sjajan galoper, uvek će se za vama dizati prašina, a njenu količinu meriće isključivo oni koji ne umeju da uhvate zalet i koji tapkaju u mestu. Ukoliko, pak, zaista dignete poveći oblak, takvi bi se od njega mogli zagrcnuti ili, čak, u njemu ugušiti. No, onog trenutka kada ih, u vidu tačkica na horizontu, ostavite iza sebe, to više nije vaš problem.

Mada, i konje ubijaju, zar ne?
Pa i pored te tužne činjenice, konj je odvajkada simbol slobode i ponosa, a ubice konja uvek su samo - ubice u pokušaju rušenja mita.

Pošalji "Za dobrim konjem prašina se diže" na Facebook Pošalji "Za dobrim konjem prašina se diže" na Google Pošalji "Za dobrim konjem prašina se diže" na My Yahoo! Pošalji "Za dobrim konjem prašina se diže" na Live Pošalji "Za dobrim konjem prašina se diže" na MySpace Pošalji "Za dobrim konjem prašina se diže" na Twitter Pošalji "Za dobrim konjem prašina se diže" na Digg Pošalji "Za dobrim konjem prašina se diže" na del.icio.us

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari

 1. Emin@ (avatar)
  Divan post
 2. zeljena (avatar)
  Odlicno
 3. LBarbara (avatar)
  A ubice konja zaslužuju samo "vešanje na bis", što na kraju i dožive
  bilo od drugih ubica ili od sebe samih..

  Sjajno..
 4. spiholog (avatar)
  "Između redova: ma koliko da ste prosečan, dobar ili sjajan galoper, uvek će se za vama dizati prašina, a njenu količinu meriće isključivo oni koji ne umeju da uhvate zalet i koji tapkaju u mestu. "

  Bravo!
 5. LJILJA MMM (avatar)
  Merači prašine su uvek iza galopera
 6. lejla.al.dbuni (avatar)
  Veoma lepo napisano,kao i uvek kada ti misli pretocis u reci.
  Basne,i pouke koje proizilaze iz njih,sjajan su primer za ilustraciju ponasanja obe zivotinjske vrste
  (obrasci funkcionisanja,u najosnovnijem vidu,su univerzalni-i za visu i za nizu vrstu zivotinja).
 7. Borac za prava zivotinja (avatar)
  Hvala svima na komentarima.

  Blog, rekla bih, poseduje posebnu atmosferu: opuštenost, i neki zajednički senzibilitet (ma koliko mi bili međusobno različiti).
 8. ^UP^ (avatar)
  Vrlo poeNtičan prikaz instikata jedne "plemenite" životinje, mada su mom senzibilitetu bliskije ljudske plemenitosti i strasti. U svakom slučaju, respect za blog autora, koji se ovde mnogo puta izdvojio vrednošću, kako ljudskim osobinama, tako i autorski.
 9. Jennifer Jennin (avatar)
  BAŠ MI JE OVO TREBALO, HVALA!
 10. Valeria (avatar)
 11. coviax1 (avatar)
  Divan osećaj biti brz kao vetar i osećati snagu tela...