Serija “Moje drage komsije” i moj donkihotovski sukob sa B92 - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

gospodjica14

Serija “Moje drage komsije” i moj donkihotovski sukob sa B92

Oceni ovaj blog
Kakve veze ima ovo jedno s drugim upitacete se? Pa evo, pokusacu da ne budem preopsirna: neki ce se setiti, a neki i nece serije koja se kratko vreme emitovala na TV B92 – Aqui no hay quien viva iliti u prevodu Moje drage komsije. Kazem kratko vreme, jer, iako je serija po mom skromnom misljenju bila jedna od najboljih humoristickih serija koja se prikazivala kod nas, neko ko uredjuje program na tv b92 odlucio je “da nije dovoljno gledana”, i prebacio je najpre s udarnog termina u 17.05 na termin u 15.00 (koji zaposleni ne mogu da prate), pa ni to nije bilo dovoljno nego je potpuno ukinuo i prebacio u neki suludi nocni termin 2 sata posle ponoci – koji niko ne moze da prati. Nebitno, reci ce neko, sto se ti toliko oko toga potresas? I nisam se tolko potresala (mada mi je bilo jako zao), sve dok se nedavno nisam registrovala na forum b92, koji, izmedju ostalih, ima i pdf B92 gde ljudi pricaju o programu koji emituje ta televizija, i postoji tema o seriji “moje drage komsije”. Tu je nastao problem . Naime, svako ko se na iole eksplicitniji nacin pozalio na programsku politiku b92, kao najmanju meru dobio je brisanje posta. Ne dozvoljava se nikakvo kriticko misljenje, ili se dozvoljava u uzasno ograncenoj meri. Posto nekako ne volim gusenje slobode, a narocito ne na mediju (b92 sada i jeste medij koji se sastoji od TV, internet sajta i radija) koji sebe promovise kao najslobodarskiji, najdemokratskiji, najnapredniji od svih koji egzistiraju u etru ove nase male napacene Srbije, ja lepo napisem – povodom ukidanja serije koja je zaista bila svetla tacka inace smrtno dosadnog, a na momente veoma prizemnog progama TV B92 – da se njihova televizija pretvorila u istu seljaniju kao i Pink, s tim sto Pink makar postuje svoje gledaoce toliko da im ne ukida latino sapunice u sred prikazivanja, a B92 nema ni toliko mere. Bude mi izbrisan post. Ja napisem drugi, da, ako mi vec brisu postove, mogu i da mi obrisu profil, jer ne zelim da ucestvujem na forumu koji ne postuje pravo na slobodno izrazavanje misljenja – narocito kritickog. Na sta dobijem odgovor na pp da oni ne shvataju kako ja to razumem kao slobodu izrazavanja to sto na Forumu B92 napisem za TV B92 da je seljanija i da ce mi rado obrisati profil. Ja im odgovorim da pratim b92 odkako je bio samo mali radio u vreme SM, i da me ono sto danas gledam na njihovoj TV zgrazava, da ne pominjem da sam kao gledalac u poslednjih par godina na toj istoj TV imala prilike da cujem mnogo gore reci od “seljanija” (setimo se samo proslog Velikog brata). I konacno nek mi obrisu profil i moje malobrojne postove.

Zasto sve ovo pisem? Zato sto mislim da je sukob koji sam imala mnogo vise od nezadovoljstva gledateljke odlukama o programskoj semi jedne televizije (alo televizija? Zasto ste ukinuli seriju o Dzordzu? ) Radi se o utvrdjivanju granice izmedju moderisanja i potpune represije. Ako meni, na forumu jednog medija, nije dozvoljeno da deo tog istog medija kritikujem koristeci rec seljanija, onda u najmanju ruku nije na mestu da taj medij u udarnom terminu prikazuje program koji obiluje psovkama i uvredama, i uopste nepristojnostima koje vredjaju i usi i oci (Veliki brat). Taj medij ne bi trebalo da u petak pola sata pre ponoci, kada su svi tinejzeri uveliko budni, prikazuje film *http://port.rs/davolov_skart_the_devil_s_rejects/pls/fi/films.film_page?i_perf_id=6049579&i_where=1&i_where_tv=1) u kojem u sceni od pola sata troje psihopata na najludji nacin muce cetvoroclanu porodicu, da bi na kraju ubili troje i jednom od njih odrali kozu s lica, i poslednoj preziveloj stavili tu kozu na lice kao masku, ostavivisi je vezanu cele noci, da bi, kada je ujutru nadje spremacica, ona potpuno luda izletela na put gde od nje kamion hladnjaca pravi fleku na putu. Ili, scena u kojoj se 15 minuta objasnjava kako covek siluje kokosku. A da onda preko dana ustogljeni voditelji nekih emisija u razgovoru sa strucnjacima objasnjavaju “uzroke” decijeg nasilja, sa prekidima od 20 minuta za reklame. Svako normalan shvatice sta ostavlja jaci utisak – pomenuti film, ili monoton, do zla boga smoran razgovor nekih utegnutih osoba. Inace, taj termin - pola sata pre ponoci - bio je reprizni termin za Moje drage komsije. 50tak minuta bega u lepsi, vedriji, svet pun zivota. Umesto toga, dobijete 100 i kusur minuta ciste nocne more. Na stranu to sto urednik filmskog i serijskog programa treba da popije pedalu. Ono sto je osnovno jeste – zasto bi neko sebi dozvoljavao da kritikuje sve segmente ovog drustva na najostriji nacin, a na svaku kritiku upucenu samom sebi reagovao gusenjem i potiskivanjem te kritike. Narocito ako se radi o instituciji. Takvo ponasanje je otvoreno licemerje.

Da zavrsim – sto bi Radovan rek’o: “Televizijski program je dobar je televizijski program je odlican je,vrlo je dobar,dosta dobar....samo malo dosadan j**es ga!“ I mada znam da citav sukob uzaludan kao i Don Kihotova borba protiv vetrenjaca, tesi me ipak jedna stvar: to sto ce neko da izbrise moje ili bilo cije misljenje nece promeniti cinjenicno stanje.

Pošalji "Serija “Moje drage komsije” i moj donkihotovski sukob sa B92" na Facebook Pošalji "Serija “Moje drage komsije” i moj donkihotovski sukob sa B92" na Google Pošalji "Serija “Moje drage komsije” i moj donkihotovski sukob sa B92" na My Yahoo! Pošalji "Serija “Moje drage komsije” i moj donkihotovski sukob sa B92" na Live Pošalji "Serija “Moje drage komsije” i moj donkihotovski sukob sa B92" na MySpace Pošalji "Serija “Moje drage komsije” i moj donkihotovski sukob sa B92" na Twitter Pošalji "Serija “Moje drage komsije” i moj donkihotovski sukob sa B92" na Digg Pošalji "Serija “Moje drage komsije” i moj donkihotovski sukob sa B92" na del.icio.us

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari

  1. dollarqueen (avatar)
    Mnogo mi je drago sto je neko otvorio blog o Komsijama!
    Stavi link na temu http://forum.krstarica.com/showthread.php?t=319552&page=10 ,ljudi ce se rado prikljuciti diskusiji.
    Potpuno se slazem sa tobom!Nas nekoliko sa teme smo pustili mejl toj televiziji i dobili smesan odgovor,naravno identican!
    Ovo:
    Postovana,
    nama su nasi gledaoci veoma vazni, ali nam je komercijalni ucinak naseg programa na svakodnevnom nivou jos vazniji. A serija MDK se jako slabo gleda uprkos tome sto smo joj dali nekoliko sansi, pa je bilo neizbezno da je podredimo onim programskim sadrzajima koji su kadri da nam donesu bolje rezultate...

    U nadi da cete ipak imati razumevanja za nase argumente, Pozdrav
    B92


    Eto,koliko su nenormalni.Sto kaze covek sa teme,nije im palo na pamet,da i ako je imala malu gledanost,ljudi nisu bili u mogucnosti tada da gledaju,zbog posla.
    Ja gledam seriju,nocu,navijem sat i to je jedinih sat i po,kada se kod mene gleda B92!Prosto ne podnosim njihov program,voditelje od kojih me je strah da spavam i ono sto oni nazivaju "hororima i trilerima"!To je vredjanje inteligencije!
    Posetila sam njihov forum,ali se nisam registrovala,jer bi i moje postove obrisali,ali me je zgrozio profil ljudi koji tamo pisu.Ako su im to gledaoci,"bravo" za njih.
    Ažurirano 18.02.2010. u 10:04, autor: dollarqueen
  2. gospodjica14 (avatar)
    Hocu, vrlo rado

    Blog sam napisala da bih ga linkovala na forum b92, posto mi ipak nisu obrisali nalog. Pod uslovom da ne obrisu taj moj post, zelela bih da ljudi shvate o cemu se radi.
  3. dollarqueen (avatar)
    Bas me zanima da li ce ga obrisati!Javi
  4. sociopata (avatar)
    malo kasnije ću i ja da se registrujem pa da vidim šta će meni da kažu
  5. sociopata (avatar)
    samo da dodam, ta ista televizija je milion puta bila osporavana uvek je propagirala slobodu mišljenja i prosto ne mogu da verujem da su ovoliko nisko pali...
  6. gospodjica14 (avatar)
    Obrisali su moj link ka blogu...Kakva demokratija, B92 se na zalost pretvorila u najgoru despotiju. Sramno.
  7. dollarqueen (avatar)
    Imaju toliko "kvalitetan" program da su MDK,koje su "tako malo gledane" morale da otpadnu sa programske seme. Price za malu decu!Ako nisu krivi,sto brisu postove!!
  8. Latinatz (avatar)
    blog o seriji je fantastičan. čestitam.
  9. gospodjica14 (avatar)
    Cisto da potkrepim dokazima:

    Welcome to your messenger
    Re:...
    T_N

    View Member Profile
    Add as Friend
    Send Message
    Add to PM block list
    Forward PM
    Find Member's Topics
    Find Member's Posts Re:..., 17.02.2010, 15:11





    Group: Members
    Posts: 57
    Member No.: 50833
    Joined: 14.07.2009

    (0%)

    QUOTE
    Vi stvarno mislite da je "sloboda izražavanja" to kada na Forumu B92 možete B92 da nazivate "seljanijom"?

    Vrlo rado ćemo vam obrisati nalog.


    Da mislim. Na vasoj TV se u poslednje vreme mogu cuti i mnogo uvredljivije reci od "seljanija". b92 pratim od kada je bio samo mali radio. Ovo sto danas gledam me zgrazava.

    Obrisite nalog. I sve moje postove.

    Hvala.



    Jos me nisu obrisali...Ne znam zasto. Moracu opet da intervenisem
  10. papirijus (avatar)
    Odlican blog sve pohvale. Najzad i ovde da se vidi nesto pametno
  11. ns021 (avatar)
    B92 je odavno postao samo "politikin zabavnik".
  12. pop1806 (avatar)
    Ja bih da sam na tvom mestu nekoj televiziji koja je u sukobu sa B92 ili politickoj stranci prosledio sve ovo sto si sad napisala pa neka oni ratuju. Jer njima treba medijski rat da bi sve to kako treba i nauce se pameti, mozda lupam ali vredi razmisliti ipak si ti pisala blog.
    Ja sam odusevljen tvojim postupkom posto sam ja sa te "otvorene televizije" dobio isti mail sa glupim razlogom o negledanosti.
  13. honey :) (avatar)
    Blog ti je super. Zanimljivo mi je kada se neko bori za ovakve stvari, slažem da je ovo nepoštovanje gledalaca. I ja sam uputila pitanje tvb92 zbog iste serije i čekam odgovor.
    Poz
  14. Desesperado (avatar)
    Gospodjice14 slazem se u potpunosti i moram priznati da sam i ja jednako nezadovoljan (da ne kazem besan) zbog nemogucnosti gledanja serije. Ja sam tu seriju gledao jos ranije bez prevoda nekoliko godina pre nego sto je stigla i kod nas, i godinama sam prizeljkivao da je neko otkupi posto spanski prilicno dobro razumem, ali ipak ne hvatam sve sto kazu. Posto je sada prikazuju suvise kasno, ja cu odgledati ostatak epizoda bez titla i to nece biti veliki problem. Ono sto mi najvise smeta je nepravda ili bolje reci licemerje, pokvarenost, gadost i ljudska nistavnost koja, uveren sam, ne dolazi od filmskog urednika programa B92, vec sa vrha. Zasto to kazem? Pa svako ko malo ukljuci mozak moze da shvati o cemu se radi. Siguran sam da serija ima itekako dovoljnu gledanost da bi je prikazivali u normalnom terminu. Radi se o necemu drugom, a to je da to nije serija koja zatupljuje narod poput Velikog Brata. Nekima ocigledno ne odgovara da prosvecuje narod, vec da ga umno obogaljuje (izlisno je reci da su u tome prilicno uspeli). Serija "Aqui no hay quien viva" izvrgava ruglu kako neke ljudske slabosti, tako i institucije (setite se padre Miguela koji naplacuje svoj CD i raznorazne usluge) i pokazuje, kao i Almodovar, da su i homoseksualci deo drustva i da se prema njima drugi normalno odnose (ili bolje reci, to je prva serija gde se oni ne izvrgavaju ruglu, vec oni koji su okovani predrasudama i stereotipima). Eto, to je ono sto zaista SMETA mnogima ovde. Naziv serije zaista je apsolutno primenjiv na situaciju u ovojzadrtoj, netolerantnoj zemlji - Aqui no hay quien viva - Ovde se ne moze ziveti!
  15. gospodjica14 (avatar)
    Sve je jasno... Desesperado, u pravu si, serija ima, pored strahovito dobre humoristicnog jos i izrazen edukativni aspekat. Tim pre sam neprijatno iznenadjena potezom televizije koja uporno za sebe tvrdi da je izuzetno napredna, liberalna, slobodoumna i sta sve ne jos. I jako mi je milo sto je neko napisao prezican prevod Aqui no hay quien viva. I sama dobro razumem spanski, hispanista sam po vokaciji, negde osecam da mi je Spanija kao druga domovina, ali sve to i nije toliko vazno - ono sto jeste vazno je da je jedna tv sa nacionalnom frekfencijom, bezobzirno se oglusivsi na brojne apele sopstvenihgledalaca (jer mi i jesmo njihova ciljna grupa), najpre 'ladno bez objasnjenja, a nakon reakcije sa objasnjenjem koje vredja zdrav razum, ukinula izvanrednu seriju i zamenila je najobicnijom sapunicom. Pri tom samovoljno i kapriciozno gusi svaku kritiku.

    Malo je reci da sam razocarana.
  16. honey :) (avatar)
    Meni su odgovorili, da im serija nije isplativa, bla,bla, isto što i vama. Inače se VEOMA trude da udovolje potrebama i navikama gledalaca. Uglavnom, može im se da na svojoj tv puštaju šta hoće i u terminu kom žele, a apeli gledalaca ih očigledno ne zanimaju. Pa, verovatno će svi pre pogledati Našu malu kliniku 5. reprizu serije, ili hrvatsku sapunicu, ili horor film u 2 popodne....
  17. N0b0dy (avatar)
    Hahaha, kako lupaju, pa ta serija je ubedljivo najgledanija serija u Spaniji, Grckoj i drzavama koje su radile svoje adaptacije sa istim scenarijem. Ne verujem da je kod nas gledanost TOLIKO mala da pre njih stavljaju reprize Brojeva, koji serijal repriziraju po pedeseti put (bar da je novi serijal pa ajd nekako...)!