МОЛИТВЕ 01 - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

Библијско стварање света

МОЛИТВЕ 01

Oceni ovaj blog
ПОКАЈНА МОЛИТВА

Сагреших пред Небом и Тобом, Господе, Сведржитељу, и већ нисам достојан да се назовим сином Твојим, нити да погледам и видим висину Небеску од множине сагрешења својих и да изговорим Твоје Свето Име својим грешним устима. Учиних себе недостојним и Неба и земље, огорчивши Тебе, доброга Владику. Преклињем те, Господе, не одгурни ме од лица Свога и не одступи од мене да не бих потонуо и био као прах пред лицем ветра, као да ме није ни било у овоме животу. Од онога дана када сам оставио Твој Пут, доброга дана нисам имао, зато што дан проведен у гресима, макар и изгледао добар, јесте од свију дана најгори.
Од сада се надам на Твоју милост, да ћеш ми дати снаге да се потрудим за своје спасење. И ево, припадам Ти, молећи се: помози ми, јер се удаљих од пута Истине. Излиј на мене множину милости Своје као на сина блуднога, зато што обесчастих живот свој, расточивши богатство благодати Твоје. Помилуј ме, Боже, и не гневи се на мене као ни на блудницу и цариника и разбојника. Они, док бејаху на земљи, бејаху од свих презрени, али Ти их, Господе, прими и учини житељима Раја сладости. Зато прими покајање и од мене, непотребног слуге Свога, јер Ти си, Господе, дошао да призовеш грешнике, а не праведнике на покајање. Теби приличи слава у векове векова. Амин.
--------------------------------------------------------------------------------


ПОКАЈАЊЕ

Покај се пре но што смрт затвори врата твога живота и отвори врата Суда. Покај се пре смрти, а пошто не знаш час смрти, то покај се данас и сад, и престани понављати грех свој. Овако се моли Богу св. Јефрем Сирин:

Пре неголи се точак времена заустави у моме животу, - помилуј ме.
Пре неголи дуне ветар смрти, и на телу моме појаве се болести, весници смрти, - помилуј ме.
Пре неголи величанствено сунце на висини помркне за мене, - помилуј ме; и нека сијне за мене светлост Твоја свише и растера страшну таму ума мојега.
Пре него се земља врати у земљу и постане трулеж, и пре пропасти свих црта красоте њене, - помилуј.
Пре неголи греси моји предваре ме на Суду и посраме пред Судијом, - помилуј, Господе , испуњени благошћу.
Пре него воинства изађу, предходећи Сину Цареву, да саберу бедни род наш пред престо Судије, - помилуј.
Пре неголи зазвучи глас трубе пред пришествијем Твојим, поштеди слуге Твоје и помилуј, Господе наш Исусе.
Пре неголи заклучаш двер Твоју преда мном, Сине Божји, и пре него ја постанем храном неугасивог огња геенског, - помилуј ме."Нема покоја на земљи онима који желе спасење", борба је непрестана,... А кад дође спасење дође и покој"


Свети Јефрем Сирин

У једној својој молитви обраћа се свети Јефрем Сирин Богу с овим речима: "У онај страшни и ужасни дан рећићеш ти нама грешнима, Господе ви људи добро знате шта сам ја претрпео за вас... Шта сте ви претрпели за мене? - Шта ћу на ово речи ја неокајани, лукави, грешни, скверни? Мученици ће тада указати на ране своје, на мучења, на одсечене делове тела свога, и на трпљење своје до краја. Подвижници ће указати на своје подвижништво, на дуги пост, на бдења, на несреброљубље, на сузе и на трпљење своје до краја. А ја, лењиви грешни, безакони, на што ћу ја указати?... Поштеди Господе! Поштеди, Милостиви! Поштеди Човекољубче!

------------------------------------------------------------------------------


У НЕДОУМИЦИ

У недоумици примени оно што је рекао Свети старац Силуан Атонски, помоли се:
Господе, ја сам грешан човек и не разумем како треба поступити. Ти ме, Милостиви, уразуми како да поступим.

Људи су пробали, молили се и добијали разрешења својих недоумица.

Pošalji "МОЛИТВЕ 01" na Facebook Pošalji "МОЛИТВЕ 01" na Google Pošalji "МОЛИТВЕ 01" na My Yahoo! Pošalji "МОЛИТВЕ 01" na Live Pošalji "МОЛИТВЕ 01" na MySpace Pošalji "МОЛИТВЕ 01" na Twitter Pošalji "МОЛИТВЕ 01" na Digg Pošalji "МОЛИТВЕ 01" na del.icio.us

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari

  1. picololeone (avatar)
    Lepo...:)