O Milevi Marić Ajnštajn - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

Svakodnevica jednog običnog čoveka

O Milevi Marić Ajnštajn

Oceni ovaj blog
Pre mnogo godina, imao sam priliku da u razgovoru sa jednim doktorom, čujem priču o našoj velikoj Milevi Marić Ajnštajn. Godinama je u meni mirovalo, ali sam često pomišljao, da saznam nešto više o Milevi. Elem, konačno sam se odlučio.

Ko je bila i zašto je ovoliko vremena prošlo, a da se o njoj zna tako malo? Na ovo pitanje ću u budućnosti pokušati da dam odgovor sebi, ali i svima vama. Uz grupu, koju sam napravio na FB-u, nadam se da će sve ići mnogo lakše, kao što i pokazuju prvi dani, i ovom prilikom pozivam sve koji imaju bilo kakva saznanja o životu i radu Mileve Marić Ajnštajn, da pomognu da svet sazna istinu o njoj.

O životu Mileve Marić Ajnštajn:

Mileva Marić je rođena 19. decembra 1805. godine u bogatoj srpskoj porodici u Titelu, mestu u srpskoj pokrajini Vojvodini, koja je u to vreme bila u sastavu austrougarske carevine.

Od prvog razreda osnovne škole je bila izuzetan đak – sa sedam godina je čitala, radila matematičke zadatke i tečno govorila srpski i nemački jezik. Pohađala je gimnaziju u Novom Sadu i Sremskoj Mitrovici gde je maturirala kao najbolja učenica iz matematike i fizike, a zatim Kraljevsku školu u Šapcu. Kada se porodica preselila u Zagreb, uprkos zakonima carevine, koji ženama nisu dopuštali visoko obrazovanje, Mileva je dobila specijalnu dozvolu da se upiše u mušku gimnaziju, zahvaljujuci upornosti oca koji je uvideo koliko je nadarena. U leto 1896. Milevu je porodica poslala na školovanje u Švajcarsku gde je najpre upisala medicinu, a potom prešla u državnu Politehničku školu u kojoj je bila jedina žena na odseku za fiziku i matematiku i tek peta koja je primljena na ovaj prestižni fakultet.

U Politehničkoj školi Mileva je upoznala Alberta Ajnštajna koji je tada imao samo 17 godina. Prve dve godine studiranja su za nju bile vrlo uspešne, a jedan semestar studirala je u Hajdelbergu dopisujući se s Ajnštajnom, a kada se 1899. godine vratila u Cirih, njihova veza se razbuktala. Milevni roditelji se nisu protivili toj vezi, pošto su verovali da su njene šanse za brak bile male zato što joj je prilikom rođenja iščašen kuk, tako da je imala kraću levu nogu. Ajnštajnovi roditelji su, međutim, bili protiv sinove veze s Milevom, jer je bila i starija tri i po godine od njega, a uz to nije bila Jevrejka.

Uprkos tome, Mileva se januara 1903. udala za Ajnštajna sa kojim nije imala srećan brak, a prema njenim biografima, ekscentrični muž je maltretirao i tretirao kao robinju. Prvih godina braka, Mileva je ucestvovala u naučnom radu supruga, što otkrivaju pisma koja joj je Ajnštajn pisao i otud se smatra da je značajno doprinela njegovim ranim radovima. Stepen njenog učesća u suprugovim otkrićima nije pouzdano utvrđen i predmet je brojnih polemika, ali postoje tvrdnje da je Milena Marić koautor čuvene Ajnštajnove teorije relativiteta.

U braku koji je formalno trajao 15 godina, Mileva je s Ajnštajnom dobila dva sina – Hansa Alberta i Edvarda, a posle razvoda suprug je ostavio bez pomoći tako da se sama borila za egzistenciju porodice. Živela je u Cirihu skromno sa decom, dajući privatne časove iz matematike, fizike i klavira. Novčana sredstva od Nobelove nagrade koja je od Ajnštajna dobila na osnovu nagodbe o razvodu, potrošila je na plaćjanje skupih lečenja sinu Edvardu obolelom od šizofrenije. Za vreme jednog Edvardovog nasilnog napada, Milevi je pozlilo i onesvestila se, a tri meseca kasnije, 4. avgusta 1948. godine, umrla je u krajnjem siromaštvu, u 73. godini. Sahranjena je na groblju Nordhajm bez obeležja, a iznad njenih posmrtnih ostataka položeni su ostaci još nekoliko ljudi.

Grob najveće srpske naučnice otkriven je tek 2003. godine zaslugom Petra Stojanovića, osnivača Memorijalnog centra „Nikola Tesla“ iz Sent Galena. Na inicijativu Ministarstva za dijasporu, Milevi Marić je konačno, sa zakašnjenjem od šest decenija srpska država podigla spomen ploču uz zalaganja SPC u Cirihu i protonamesnika Miroslava Simijanovića.

Pošalji "O Milevi Marić Ajnštajn" na Facebook Pošalji "O Milevi Marić Ajnštajn" na Google Pošalji "O Milevi Marić Ajnštajn" na My Yahoo! Pošalji "O Milevi Marić Ajnštajn" na Live Pošalji "O Milevi Marić Ajnštajn" na MySpace Pošalji "O Milevi Marić Ajnštajn" na Twitter Pošalji "O Milevi Marić Ajnštajn" na Digg Pošalji "O Milevi Marić Ajnštajn" na del.icio.us

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari

 1. Prisoner (avatar)
  Negde sam čitala da je njoj sam Ajnštajn dao novčanu nagradu koju je dobio od Nagrade a da je tad već živeo sa nekom drugom ženom. Navodno, tim činom je priznao da ni Nobela ne bi dobio bez nje, što je verovatno tačno.

  Lično smatram da je velika sramota ove države što do sada nije napravljen velelepni spomenik ovoj ženi jer i na taj način stavljamo do znanja generacijama koje dolaze da mi ne cenimo pamet i znanje. Žalosno ali istinito.

  Drago mi je što je pokrenuta inicijativa da se nešto više sazna o životu i delu ove ženem ali bi mi još draže bilo da sam pročita da je pokrenuta inicijativa da se skupe parice i napravi idejno rešenje za spomenik ovoj ženi, jednom od velikana srpske istorije.
 2. тика (avatar)
  Као врхунска научница и недостижни математичар тог времена поуздно се зна да је допринела и то охохо око познате нам теорије а и даље. Али као жена, она, у јавности није смела да стоји раме уз раме са њим. То јој није било допуштено онда па ни до дан данас!!! Оспоравање права жене се наставља. Зато је њему и припала сва слава.

  Хвала што си поставио овај блог.
  Ažurirano 10.02.2010. u 17:33, autor: тика
 3. Prisoner (avatar)
  Zašto misliš da joj nije bilo dopušteno? Maria Kiri je dobila Nobelovu nagradu pre Ajnštajna, nisu osporavana nikakva njena ženska prava.
  Ako je ko Milevi branio da stoji rame uz rame sa Ajnštajnom onda je to bio samo on i niko više, a to opet govori da ne bi ni dobio Nobela da nije bilo nje.
  Čija je pamet bila presudna to mene zanima. Lično mislim njena.
 4. nesons (avatar)
  Drago mi je da smo imali i imamo Milevu Maric, ali u te sve price nesto ne verujem, s obzirom da zivimo u takvoj zemlji gde se sve nase velica a drugih podcenjuje. Da li je pomagala u nauci Ajnstajnu ili ne,verovatno postoje pisani dokazi, ako ne, dzabe nam prica o tome. Verujem da u inostranstvu iz poznatih krugova fizike i matematike, i ne znaju za nasu naucnicu, koliko i mi. Hoce li se dokazati da je bila bolja zena ili naucnica Ajnstajnu, vreme ce pokazati.