Teorija 3. deo (sada stvarno krajnje apstraktno) - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

Dust

Teorija 3. deo (sada stvarno krajnje apstraktno)

Oceni ovaj blog
Treće poglavlje- Od uspostavljanja “demokratije“, do danas
Do tada, od Zapada potpuno zapostavljanja, opozicija najednom dolazi u vrh interesa. Kao što sam prethodno rekao, tek sa bombardovanjem, Milošević je postao „pravi“ neprijatelj, i trebalo ga je smeniti. EU i SAD postižu dogovor- Amerikanci će dobiti odrešene ruke u vezi sa Kosovom, što će Evropa i priznati, a zajedničkom silama će smeniti Miloševića u Srbiji, gde će EU uspostaviti „svoju“ vladu. Dok su Amerikanci postavljali „medijski prsten“ oko Srbije, finansirali „Otpor“ i kasnije „DOS“, EU je izabrala odgovarajući kadar za kasnije upravljanje zemljom. Milošević, zbunjen, sluđen, ako ne možda i ponovo ubeđen od strane Zapada- dezinformacijama, dozvoljava vanredne izbore na svim nivoima. DOS bira Vojislava Koštunicu za kandidata. Svi zajedno, glatko pobeđuju. Milošević ne priznaje poraz.
-Igre oko 5. oktobra-
Nije bilo teško ubediti narod, revoltiran očajnim životom da blokira sve institucije i organizuje neku vrstu ustanka. Sada, evo nekih mojih ideja kako je sve to izgledalo. Zapad, svestan činjenice da će narod u dovoljnoj masi poći za njima daje odrešene ruke DOS-u za izvođenje mirne revolucije. Ovaj novi koncept, „narandžastih revolucija“, SAD će primeniti potom i u nekim drugim zemljama. Milošević, možda i svestan toga šta ga čeka, bio je spreman da očajnički angažuje silu. On je još uvek bio suvereni komandant vojske. Kako su do večeri sve civilne institucije- skupština, policija, televizija, bile pod kontrolom DOS-a, Milošević se čudi zašto njemu potčinjene snage ne deluju. Vojska naročito.
Odgovor možda leži u događajima od narednog dana, a možda će vas sve iznenaditi ovakva ideja. U ranim jutarnjim časovima 6. oktobra 2000. godine, dok je narod još bio ophrvan nekom vrstom pozitivne neverice zbog smenjivanja diktatora, u Beograd stiže Igor Ivanov, ruski ministar spoljnih poslova, a sa namerom da posreduje u pregovorima Koštunice i Miloševića. Kako to da su Rusi, koji su faktički bili odsutni sa Baklana punih deset godina odjednom vratili? Naime, početkom godine, u Rusiji se odigrala promena vlasti- Jeljcina je zamenio Putin. Nova vlast je konstatovala kako sa Miloševićevom Srbijom, saradnja nema nikakvu perspektivu. Svakako informisani oko događaja u Srbiji, nisu baš imali nameru da sve prepuste slučaju, i na taj način dozvole da se slične stvari odigraju u svim njima susednim republikama. Verovatno je da su do tada već postojali i izvesni kontakti sa Koštunicom i DSS-om, konkretno, strankom desnice, ali nisam uveren da su oni tada bili ispružena ruska ruka, zbog nečega što ću kasnije reći. Tako da postoji i ta mogućnost da su Rusi zapravo, preko „svojih“ kadrova u vojsci stopirali Miloševićev pokušaj kontraudara. Teško da bi se JSO, sve i da je Đinđić napravio dogovor sa Legijom, odupreo tenkovima i avijaciji. Ivanov i Koštunica su mogli da postignu i dogovor, po principu brze razmene usluga- Koštunica da garantuje neometan prolazaj ruskih energenata preko teritorije Jugoslavije u pravcu zapada, kako ne bi došlo da pojave konkurencije- npr. iz „američkog“ Azerbejdžana ili Gruzije, a koliko sutradan on bi postao predsednik. Milošević je bio gotov.
-Đinđić-
U mesecima nakon ovih događaja, DOS je stegao sve konce vlasti u svoje ruke. Iako je predsednik Jugoslavije, najdirektniji proevropejac je svakako bio Zoran Đinđić- očigledno nemački čovek. Otpočinju ekonomske reforme kakve je Zapad želeo. Sveukupna srpska privreda se devalvira, privatizuje, a prodaje- kako evropskim preduzećima, tako i domaćim kriminalcima sa kojima je Đinđić sarađivao, a koji su se obogatili upravo za vreme Miloševića. Pitanje Kosova se retko poteže. Dve godine, Srbija je išla istim putem, kojim su desetak godina ranije krenule i ostale zemlje nekadašnjeg Istočnog bloka. A onda se dogodil nešto nezamislivo. Đinđića je stigao isti sindrom, koji i Miloševića ranije. Možda samo željan da poveća svoju vlast, možda ne želeći da izgubi i tu vlast koju je imao- usled činjenice da je izgubio Kosovo, možda iz nekog nama nepoznatog razloga, Đinđić je veoma moćno preduzeće- Železaru „Sartid“, prodao Amerikancima, umesto „svojim“ Nemcima. Da li je želeo višestruku zaštitu, da li je to učinio kao mig o mogućem savezništvu u tada aktuelnim američkim ratovima, da li zbog Kosova... Nemci više nisu štitili Đinđića. Oroz je mogao da povuče ko želi- Nemci, zbog izdaje; Amerikanci, da bi najzad stavili Srbiju pod svoje; Rusi, da bi uklonili jednu pretnju i zabili klin na Balkanu, što nisu učinili od 1948.; Mafija, jer je Đinđić radio za interese protivničkog klana. Narednu vladu, Živkovićevu, baš kao ni Miloševića 3 godine ranije, niko nije čuvao.
-Koštunica-
Mnogi se pitaju za koga je radio Koštunica kao premijer. Njegova prva vlada je, u manjoj meri doduše, nastavila punu saradnju sa EU i reforme. Njegova druga vlada je zbog pitanja Kosova do kraja okrenula ćurak. Ne treba zaboraviti da su u prvoj Koštuničinoj vladi bili i SPO i G17+, prva stranka je apsolutno naklonjena Zapadu, druga- tajkunima. Vuk Drašković je naročito interesantna ličnost- uvek je pozvan na Doručak zahvalnosti kod američkog predsednika. Moguće je da je 2000. napustio DOS jer mu se nije dopala ideja da će EU, a ne SAD imati kontrolu nad Srbijom.
Sam Koštunica je sa drugom vladom najzad pokazao svoje pravo lice. 2008. godine, Amerikanci su došli po svoje obećano blago- Kosovo. On im se političkim principom suprotstavio. Koštuničina sklonost Rusiji možda govori da je on sve vreme bio njihov čovek. To ostaje da se odgonetne u budućnosti.
-ZES-SPS-
Veoma je interesantno kako se bivša Miloševićeva partija okrenula svoj nekadašnjem gospodaru- meni je barem sasvim indikativna Dačićeva poseta SAD.
Jedno je sigurno- političku mapu Srbije i dalje će oblikovati različiti tajni i javni sukobi interesa sila, koje usled međusobnih sukoba imaju interese u ovom delu Evrope.

Pošalji "Teorija 3. deo (sada stvarno krajnje apstraktno)" na Facebook Pošalji "Teorija 3. deo (sada stvarno krajnje apstraktno)" na Google Pošalji "Teorija 3. deo (sada stvarno krajnje apstraktno)" na My Yahoo! Pošalji "Teorija 3. deo (sada stvarno krajnje apstraktno)" na Live Pošalji "Teorija 3. deo (sada stvarno krajnje apstraktno)" na MySpace Pošalji "Teorija 3. deo (sada stvarno krajnje apstraktno)" na Twitter Pošalji "Teorija 3. deo (sada stvarno krajnje apstraktno)" na Digg Pošalji "Teorija 3. deo (sada stvarno krajnje apstraktno)" na del.icio.us

Ažurirano 07.02.2010. u 17:43, autor: Dust

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari

  1. zxy (avatar)
  2. Dust (avatar)
    Naravno, u ovom blogu nisam pisao o nekim sporednijim likovima, već samo o onima koji su direktno oblikovali našu sudbinu.