Sanjao sam da sam leptir 2 - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

oziman

Sanjao sam da sam leptir 2

Oceni ovaj blog
Ja, Čuang-cu, sanjao sam da sam leptir, leptir koji leprša ovamo i onamo, sa željama i mislima što ih ima leptir. Znao sam samo to da sledim običaje koje sledi leptir i bio sam posve nesvestan svoje ljudske prirode. Odjednom sam se probudio i ležao u krevetu JA SAM. I sada više ne znam jesam li bio čovek koji je sanjao da je leptir, ili sam sada leptir koji sanja da je čovek.

Čuang-cu (369?-286? pre n.e.) kineski filozof


Uporedjivanje zivota sa snom je vrhunska alegorija koju je Cuang Ce ovekovecio u ovih par recenica. To poredjenje koristili su od tada do danas i mnogi filozofi da bi priblizili nasem razumevanju idealnu sustinu sveta. Medjutim i ta analogija, kao i svaka druga, ima mane jer se ne moze nastavljati. Ne moze se razvijati dalje jer to nije deo necega vec simbol. To su putokazi a ne gradjevine na putu.

Cuang Ceova alegorija uzeta sama za sebe i povrsno vodi pravo u solipsizam ili prakticni egoizam; jer, ako je zivot san, onda su svi oko mene likovi iz mog sna koji postoje samo u mojoj predstavi, i to je sva njihova egzistencija. Sami za sebe oni uopste nisu. Jedino sam po tome JA realan, a svi ste vi koji recimo ovo citate likovi koje ja sanjam i postojite samo dok ste objekti naspram mog saznajuceg subjekta, a kada se okrenem nema vas. (ovo svako moze uzeti posavsi od sebe)
Solipsizam je cak i Sopenhauer zaobisao kao nesto sto se ne moze oboriti i da onaj ko zauzme to stanoviste postaje nedodirljiv. Nikakvim filozofskim ili bilo kojim drugim metodama ne mozemo ubediti nekoga ko tvrdi da smo likovi iz njegovog sna u suprotno. Jedina sreca je sto takvih "filozofa" ima samo u ludnici.

Uzet ovako, prakticni egoizam jeste nedodirljiv. Cak i ako upotrebimo sva znanja idealisticke filozofije opet ostaje mogucnost da su likovi samo likovi i da je saznajuci subjekat vlasnistvo samo mene. Da li i vi koji ovo citate posedujete taj saznajuci subjekat, poput mene, ja licno mogu samo da pretpostavljam ne mogu biti siguran, a to vazi i za vas. Zato je solipisizam nedodirljiv.

ps. Podela na pojavu i stvar po sebi ovim problemom nije dotaknuta.

Sanjao sam da sam leptir 1
http://forum.krstarica.com/blog.php?b=4929

Pošalji "Sanjao sam da sam leptir 2" na Facebook Pošalji "Sanjao sam da sam leptir 2" na Google Pošalji "Sanjao sam da sam leptir 2" na My Yahoo! Pošalji "Sanjao sam da sam leptir 2" na Live Pošalji "Sanjao sam da sam leptir 2" na MySpace Pošalji "Sanjao sam da sam leptir 2" na Twitter Pošalji "Sanjao sam da sam leptir 2" na Digg Pošalji "Sanjao sam da sam leptir 2" na del.icio.us

Ažurirano 21.02.2017. u 16:49, autor: oziman

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari

 1. oziman (avatar)
  Moram nesto pojasniti u vezi gore iznetog. Napisao sam da pitanje solipisizma ne dotice podelu na pojavu i stvar po sebi, i upravo to moze pojasniti problem i razresiti zbunjenost u koju svako ko se zapita da li je zivot san upada.

  Sve sto je postalo opazajem osim sto je predstava mora imati svoju egzistenciju izvan predstave. Svaki objekat mora imati subjekat kao svoj neodvojivi korelat. Tako da subjekat koji zovem "JA" jeste subjekat kako mene tako i svakog opazaja , predstave ispred mene.
  To je slicno morskom polipu ,zivotinji koja ima mnostvo glava a zajednicko telo i koja je veoma dobra analogija.  Uzmimo ovde da svaka glava poseduje individualnu saznajnu svest i pita se o realnosti ostalih glava oko nje. Pita se da li te glave postoje kada ih ona ne saznaje ili ne, da li je ta jedna glava jedina realna i sanja ove ostale? Lako se moze iz ove analogije uvideti resenje.

  Kada ova glava koja se pita pogleda u sebe naci ce subjekat ili ovo zajedinicko telo. Ali isto to telo naci ce i svaka druga glava koja to isto ucini.
  Subjekat ili ono jedino realno ...jeste zajednicki svim predstavama . Pitanje je jedino da li su ostala bica u mogucnsti da skrenu pogled sa zida u Platonovoj pecini i obrate paznju na njega u sebi ili ne. A sustinski kada kazem "JA" ...mislim na istu imanentnu ..transecendentnu sustinu unutar sebe ..kao i unutar svih ostalih. To je jedno bice. Jedno u metafizickom a ne matematickom smislu. A interesanto da upravo u snovima mozemo naslutiti kako to zapravo izgleda. Kada sanjamo nekog drugog koji je u isto vreme ja. Verovatno je svako od vas to doziveo u snovima. Mozda je to nesto najblize sto nam moze pokazati sta smo mi zapravo , sta je nasa sustina....sta nas ceka posle smrti. Ceka nas takvo JA. KOJE JE SVACIJE I NICIJE.

  Pa ipak, za saznanje koje volja nije podmitila nema prirodnijeg pitanja nego što je ovo: beskrajno vreme proteklo je pre moga rođenja, šta sam ja bio za sve to vreme? - Metafizički, možda bi se moglo odgovoriti ovako: „Ja sam uvek bio ja, to jest svi koji su za sve to vreme govorili ja bili su upravo ja."
  Artur Sopenhauer
 2. Emin@ (avatar)
  Zanimljivo.