Тако је говорио Јован Рашковић! - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

Koschei.Besmertnii

Тако је говорио Јован Рашковић!

Oceni ovaj blog
Historija je puna neobjašnjivih događaja, a nju su, nažalost, najčešće objašnjavali ideološki i pristrasno. Zavirite samo u udžbenike iz tog predmeta pa ćete se uvjeriti kako o jednom te istom događaju, o međunarodnom sukobu, svaka zemlja-učesnica sasvim različito svjedoči. U ljudskoj historiji je vrlo često dolazilo do velikih krvoprolića, a da se to ne može objasniti racionalnim razlozima. Takvih tumaranja historijom bilo je i biće dokle god bude čovjeka... Ideolozi greše kada tvrde da su ljudi za ovu ili onu ideologiju zbog toga što proklamira racionalne ciljeve. Naprotiv, samo one ideologije koje otvaraju breše za iracionalno ponašanje - privućiće veliki broj ljudi. Kad bi čovjek bio racionalan, onda bi se morali upitati: otkud pojava fašizma u Nemačkoj, početkom tridesetih? U to vrijeme, na primer, na jednom mjestu govorili su slavni filozofi, profesori univerziteta ili čuveni pisci... I vrlo tačno tumačili tadašnju situaciju i racionalne izlaze iz nje. Njih je slušalo petnaestak intelektualaca. Na drugom mjestu, u nekoj minhenskoj pivnici, neki je kobasičar govorio nešto što ni sa gramatikom ni sa logikom nema veze, što niko nije razumio, pa čak ni on sam... Ali, njega je slušalo i oduševljeno mu aklamirala ogromna masa ljudi. Zašto? Zato što on sa njima iracionalno komunicira, zato što ih poziva da ispolje svoju agresivnost. A jedna od najdubljih ljudskih potreba je potreba za agresijom i razaranjem. Ona je češće i lakše pokretala ljude, nego ideja graditeljstva... Znam da će se mnogi naježiti na ovu tvrdnju, ali osnovne pokretačke snage takvih revolucija su zavist, nasilje i poziv na rušenje. U temelju svih tih ponašanja leži jedna opaka strast, a to je strast za vladanjem ljudima... Nama psihijatrima je ta priča potpuno shvatljiva. Svaka strast se upotrebom stišava i gubi... Čak i ljubav prema djeci ili požuda prema ženi, ako je realizirana i do kraja prihvaćena, vremenom se umara... Samo strast za vladanjem ljudima - upotrebom jača! Logički gledano to je besmislica. Ali, ona je smišljena... A ništa nije opasnije od smišljenih besmislica.

Pošalji "Тако је говорио Јован Рашковић!" na Facebook Pošalji "Тако је говорио Јован Рашковић!" na Google Pošalji "Тако је говорио Јован Рашковић!" na My Yahoo! Pošalji "Тако је говорио Јован Рашковић!" na Live Pošalji "Тако је говорио Јован Рашковић!" na MySpace Pošalji "Тако је говорио Јован Рашковић!" na Twitter Pošalji "Тако је говорио Јован Рашковић!" na Digg Pošalji "Тако је говорио Јован Рашковић!" na del.icio.us

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari

  1. SANDRINAbg (avatar)
    Joj...strašno...prestrašno...ja sam prošle godine bila otvorila temu o ovom jadnom čoveku i prepisivala delove iz knjige o njemu al' ...nije bilo zainteresovanih za komentarisanje ovog zla...zločina...:?

    Dokle više to okretanje glave?:evil:

    Kako je krenulo, sutra možemo svi biti žrtve nekih tamo koji će nam okupirati zemlju ili već delimično i jesu...neprimetno...nakotili se...a mi ćutimo...:?:evil:

    Sram nas bilo...pojedince...društvo...:?:confused: