Dostojevski "Lepota će spasiti svet" - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

oziman

Dostojevski "Lepota će spasiti svet"

Oceni ovaj blog
"Lepota ce spasiti svet"
Nije tesko uvideti sta je hteo da poruci Dostojevski tom recenicom. A da bismo to shvatili najbolje je da pratimo Ničeove misli iz Rodjenja tragedije gde se on osvrnuo na Grcki mit o Silenu:
Priča se drevna bajka kako je kralj Mida dugo lovio u šumi mudrog Silena, Dionisova pratioca, a nikako da ga uhvati. Kad mu je najzad pao šaka, upita ga kralj šta je za ljude najbolje i najsavršenije.
Ukrućen i nepomičan, demon ćuti; dok najzad, prisiljen kraljevim navaljivanjem, uz grohotan smeh ne prasne ovim recima:

Bedni kratkovečni rode, slučaja i tegoba porode, zašto me prisiljavaš da ti kažem ono što bi za tebe bilo najprobitačnije da ne čuješ? Ono najbolje za tebe je sasvim nedostižno: ne biti rođen, ne postojati, biti ništa. A drugo po redu najbolje za tebe, to je - da ubrzo umreš.
Niče komentarise:
Helen je poznavao i osećao strahote i užase života; da bi uopšte mogao da živi, morao je ispred njih da postavi blistavi porod snova, Olimpljane.
Heleni su pomoću umetnički sazdanog posredničkog sveta Olimpljana neprestano sve iznova savlađivali, u svakom slučaju prekrivali i od pogleda zaklanjali. Da bi mogli živeti, Heleni su iz najdublje prinude morali da stvore te bogove. Niče iz Rodjenja tragedije
Iracionalni intelekt, besvesna priroda, biljke i zivotinje zive u skladu sa zivotnim poletom koji cirkulise kroz njih. One ne razmisljaju, ne reflektuju, ne obracaju paznju na sebe kao individue. One ne poznaju svoju smrtnost. Ali, one nisu ni slobodne. Svaki slobodan akt biva zarobljen automatizmom koji vreba, i koji svaki slobodan akt pretvara u refleks, u telesni mehanizam u slepi kolosek vecno kretajuceg elan vitala.
Covek, dobivsi um i sposobnost misljenja, dobio je i slobodu o kojoj zivotinje mogu samo da sanjaju. Ipak i covek je zarobljen u paukovoj mrezi nuznosti i telesnih mehanizama, ali zahvaljujuci umu on ima sansu da se oslobodi nuznosti.
Medjutim, ta prednost, to preimucstvo posedovanja uma , ima jednu veliku manu ili opasnost da gurne coveka u provaliju. Jer kada je covek prvi put dosao do svesti, odmah je video "da je go". Da je smrtan... Da ce umreti. Jer, kako bi svesno bice koje shvati da je smrtno i da svi napori zivota nemaju nikakvog smisla, moglo i dalje da zivi i napreduje i da u perspektivi dodje do oslobodjenja u metafizickom smislu ? Nikako. Pa ipak, posto je covek shvatio "da je go" on i dalje zivi, svet i dalje napreduje, svet je iznedrio bude i bodisatve, svece i filozofe ... svet je iznedrio te vesnike buduceg nadcoveka... Zasto? Zasto se svesni covek istog trenutka nije samoubio kada je shvatio da je smrtan?
Odgovor glasi... zato sto se ta ista inteligencija nije potpuno odvojila iz onoga iz cega je proistekla. Nije se potpuno odvojila od sustine svega, od transcendentne volje, od elan vitala. Ta inteligencija dozvoljava da se veo Maje delimicno podigne, i da covek spozna svoju transcendentnu sustinu izvan pojave. Da spozna Platonove ideje, bogove, nase sopstvo.. nas ne kao bica o kojima govori Silen, vec nas kao bogova. Sada dolazimo do lepote.
To sto je covek tako uvideo fabulatorska funkcija inteligencije pretvara u slike. Pretvara u slike ono sto je izvan svih slika. Takve slike, taj odraz transcendentne sustine izvan pojave.... jesu lepota. I da toga nema, prva generacija svesnih ljudi, bila bi i poslednja.

Zivot coveka koji je smrtan nema smisla. Zivot coveka koji moze da vidi da nije covek vec bog, jeste ono sto zivotu daje smisao i sto se objektivise u lepoti.

Tako lepota spasava svet.

Pošalji "Dostojevski "Lepota će spasiti svet"" na Facebook Pošalji "Dostojevski "Lepota će spasiti svet"" na Google Pošalji "Dostojevski "Lepota će spasiti svet"" na My Yahoo! Pošalji "Dostojevski "Lepota će spasiti svet"" na Live Pošalji "Dostojevski "Lepota će spasiti svet"" na MySpace Pošalji "Dostojevski "Lepota će spasiti svet"" na Twitter Pošalji "Dostojevski "Lepota će spasiti svet"" na Digg Pošalji "Dostojevski "Lepota će spasiti svet"" na del.icio.us

Ažurirano 28.04.2018. u 12:06, autor: oziman

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari

 1. Magdalina (avatar)

  Upravo tako je!
 2. oziman (avatar)
  Спознавши да је смртан, човек и даље може да живи само зато што има слутњу свог правог бесмртног бића. Да није тога, свет не би постојао. А управо је лепота она која га подсећа на ту његову бесмртну суштину, јер сваки естетски доживљај уметности ставља га у позицију изван овога света и његових патњи.

  То ме подсећа на ову Каравађову слику у коме је представљена Исусова породица на путу у Египат, како би се спасли од Иродове наредбе да се сва деца у Јерусалиму побију. То је у позадини ове слике. То представља опис једне сцене пакла кога зовемо универзум и планета Земља а у који смо доспели рођењем.

  Међутим, овај пар са малим Исусом на тренутак је отишао изван овога света. Негде другде. Ношем музиком.  Тако лепота спасава свет.
 3. gost 41266 (avatar)
  Nice je odavno napustio Sopenhauerovske formule, a meni se ni ne trazi sta je mislio kad je rekao ...

  Cak ga Nice i ne smatra metafizicarem, sem 4. knjige Volje i Predstave...
 4. zxy (avatar)
  Citat Original postavio Dionys
  Nice je odavno napustio Sopenhauerovske formule, a meni se ni ne trazi sta je mislio kad je rekao ...

  Cak ga Nice i ne smatra metafizicarem, sem 4. knjige Volje i Predstave...
  Niče je na kraju napustio i samoga sebe
  i jedva se sećao ko je i šta bio
  a ti ako nisi Ozimana razumeo
  vidi dal nisi razum negde izgubio