Патријарх српски Павле - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

Koschei.Besmertnii

Патријарх српски Павле

Oceni ovaj blog
Не чинити нечовештва
- Патријарх српски Павле -


"... Да ли се те жртве исплате, да ли је слобода, и спољашња и унутрашња, слобода од греха, вредна тих страховитих страдања, макар само овог последњег рата? И друго: не би ли било боље за нас да ону корист коју су тим злочинима злочинци задобили, задобијемо и ми на исти начин? Кад бисмо то питање упутили овој нашој браћи, чије кости леже ево пред нама, убеђен сам да би њихов одговор био: Браћо, ако настане несрећа у којој другог изласка нема него само ово: или ћете ви убијати невине људе и бацати их и мртве и живе у јаме, или ћете ви бити онамо бачени, или ћете вадити очи живима и низати их на ниску, или ће ваше очи бити извађене и нанизане на ниску, не варајте се, не премишљајте! Останите људи и по ту страшну цену, а нељуди ни по коју. Ако већ мора да буде и избећи се не може, онда боље и мртав човек него жив нечовек. Јер пред Богом живим човек никад није мртав, а нечовек је мртав и док гази по овој земљи. То је кроз векове била поука наших мајки, не једне мајке Јевросиме: немој, сине, говорити ни чинити криво...Боље ти је изгубити главу, него своју огријешити душу! То исто значи опредељење косовских витезова: земаљско је за малена царство, а Небеско увијек и довијека. И једно и друго опредељење истичу из истог еванђелског извора: Не бојте се оних који убијају тело, а душу не могу убити. Него се бојте онога који може и душу и тело погубити у паклу (Мт. 10,2). Не потиче, дакле, овакав став из страха слабића, нити значи пасивност очајника. Него значи ово: кад је пушка ти је - пушка ми је, онда коме Бог и срећа јуначка. Али ако је њему избачена пушка из руку, голоруком вадити очи, сећи нос и уши и руке, то никад и за никад. То би нас и као појединце и као народ уништило и наше кости и у овом гробу преметнуло!"

Pošalji "Патријарх српски Павле" na Facebook Pošalji "Патријарх српски Павле" na Google Pošalji "Патријарх српски Павле" na My Yahoo! Pošalji "Патријарх српски Павле" na Live Pošalji "Патријарх српски Павле" na MySpace Pošalji "Патријарх српски Павле" na Twitter Pošalji "Патријарх српски Павле" na Digg Pošalji "Патријарх српски Павле" na del.icio.us

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari

 1. Deni_kristo (avatar)
  extra
 2. *~Anti~* (avatar)
  Pa zar je čika Pavle još uvek živ???
 3. eremita (avatar)
  Његову Светост Патријарха српског Господина Павла још за живота овога света НАЗИВАЈУ СВЕТИМ, а текст који је цитиран само то и потврђује. Ко је од свих писаца које знам могао боље и лепше и тачније да објасни појам који је толико нападан и излаган руглу а гласи: СРБИ - НЕБЕСКИ НАРОД! Многи глупи, неуки и зли коментарисали су тај појам који је први на неки начин у овом времену "ставио у промет" у позитивном смислу речи на једном скупу, сада покојни београдски Јеврејин Енрико Јосиф. Тај појам, дакле, не значи то да Срби умишљају да су "небески" - него једноставно објашњава морална и национална начела и опредељења витешког дела српског народа. Али, зашто да ја то даље разлажем, када је наш Патријарх све лепо написао.
 4. eremita (avatar)
  + broj 18

  Да, жив је Патријарх српски Господин Павле... али и када не буде више физички жив - ОПЕТ ЋЕ БИТИ ЖИВ, И ТЕК ЋЕ ОНДА БИТИ ЖИВ, само како то теби објаснити.