o BJS... - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

toledo19

o BJS...

Oceni ovaj blog
samo svoj. I naš. Uprkos nama i sebi.
Poreklom iz hrvatskog Stonehenge-a, prastarog Nina. Gromovit poput sugradjanina mu Grgura. Rodjen nekih pedesetih u Karpoševom Skopju, puntariji Slavenskog Juga. Za svetlu t'gu Miladinova, pečat Goceta i Pitua, Zagreb sedamdesetih, udobna fotelja s pogledom na Evropu, nije imao dara za razumeti. Pera Luković jeste: top lista studija B, u leto osamdesete (ili sedamdesetdevete – sećanje vara, ali Johannes je zaslužio malo bolje od kopanja po arhivama, barem od mene – srcem se jedino pamti imala je na svih deset mesta pesmu o toplim usnama.
Sledećeg februara Zagreb je Beogradu poslao reprezentaciju new vawea. On je odbio doći s njima. I par dana potom, sedam dana za redom, svirao za kartu više. Prangijaški rokenrol Mlinarčeve produkcije na bini se pretvarao u primalni krik čiste energije. Zabava koju su On, Boris i Mišo nudili imala je visoku cenu, išlo se ravno do dna: u glavu, srce, želudac i muda. Plesne cipele su bile za druge. Drugi su nam prodavali egzaltaciju životom, on nam je predavao život. Pitagorejski, stoički, epikurejski - vlastitim primerom.
Beograd ga je ludo voleo. Doneo mu je pravo značenje pozivnog broja, bogumilski sjaj naše svjetle bijede, krv i prokletstvo Balkana. Otamo od kud se nije očekivalo, iz MittelEurope. A opet, najjaču je ploču, onaj crvenocrni anarhistički album snimio u svom Kulušiću. U sledećih nekoliko meseci snimao je kao lud, dvostruki, pa trostruki, pa još i još...
Nije znao da se štedi. Neki bi od tih dvestotinjak pesama koje je napisao napravili barem tri-četiri karijere, njega to nije zanimalo. Na eksplozije energije, širem puku znane kao koncerti, odlazili smo kao na hodočašća ili sastanke partijske ćelije. Bilo je tu posvećenja i predanosti, i iznad svega jedna vera neukaljana nadom. Ili idolopoklonstvom.
Johnny nije imao fanove, ta ljubomorna, džangrizava naklapala, bubuljičave štrebere, vrišteće curetke i nedojebane domaćice. Kao ni epigone, netalentovane parazite duha. Nije ih ni mogao imati, tako je svojski razbijao svaku sliku o sebi. Ko se hvatao za buntovnika, dobivao je trubadura, ko je tražio glasogovornika dobivao je poetu, ko je išao za kraljem sledovao mu je Krleža. Niži duhom to nisu mogli sledeti.
Mnoge je prozreo, zamerio se gotovo svima. Ljubomorni muzičari su mu prebacivali da ne zna da peva, gitaru je ne samo zvao već i koristio kao blanju, ciganski je davao i davao se, ali i kažnjavao, okrutno, kao oni koje su povredili.
Od prvih većih para koje je zaradio odveo je KPGT sa 'Oslobodjenjem Skopja' u USA. Zajedno sa Vlatkom i ekipom. Koki Dimuševski je ostao da Crncima na Berkeleyu objasni neparni balkanski, rugovski ritam, a Johnny je prozreo Ljušu punjenu pticu. Vratio se da bi otišao u Holandiju, snimio svoje najbolje pesme na broken English. Ostavio je Marine, svetske Lade, Graciju i ine, ostavio je Zagreb koji je izveo iz hrvatske šutnje, uz lozu, sa Savske remize, ostavio je Balkan, Bore Čorbe, Bregoviće, Balave Orkestre i ostalu sitnu buraniju. Nije nas.


Zajedno sa Vlatkom i ekipom. Koki Dimuševski je ostao da Crncima na Berkeleyu objasni neparni balkanski, rugovski ritam, a Johnny je prozreo Ljušu punjenu pticu. Vratio se da bi otišao u Holandiju, snimio svoje najbolje pesme na broken English. Ostavio je Marine, svetske Lade, Graciju i ine, ostavio je Zagreb koji je izveo iz hrvatske šutnje, uz lozu, sa Savske remize, ostavio je Balkan, Bore Čorbe, Bregoviće, Balave Orkestre i ostalu sitnu buraniju. Nije nas.
Vraćao bi nam se ponekad, sa novom pločom, novim koncertima. Svi pečati su već bili otvoreni, postajali smo živa rana a on nam je na nju sipao sol. Neke su druge muzike svirale, neki su kurvini sinovi od krvi i mesa o našim glavama radili. Zavesa je padala, oblak je sve klinčeke zaklanjao, Jane nije znala za Bizant...
U prolece 1991, na zadnjem koncertu u Beogradu, Dom Omladine. Svirao je sa Jurom "što čita Pavića i misli da je to literatura" i još nekolicinom zagrebačkih tezgaroša. Bio sam već mladić u ozbiljnim, Isusovim i Aleksandrovim godinama, i kako dolikuje, Nju sam poveo na koncert, na balkon. Tamo sam izdržao, kako pristojnost nalaže, čitavih minut i pol. Na Johnnyjevom koncertu meni je mesto u parteru.
Klinci, petnaest i manje, tokom svake pauze pesmom traže 3N. On, svoj medju svojima, o devojci iz Hrvaca, o balegarima. 3N nije otpevao. Nije ni trebalo. Svi smo znali zašto primatima ne isključuju elektriku. Bio je to poslednji dobar beogradski party bez žandara. U Makedonsku smo izašli, nas četvorica, ista četvorica koji su u tom istom Domu Omladine bila medju stotinjak srećnika koji su odgledali Johnnyijev prvi beogradski koncert. Znojni, zaglušeni, razbijeni. One su ćutke pratile. Dole od Politike klinci pevaju o Poli Horvat; kišilo je, a niz ulicu su se spuštali čadjavi čistači i šmrkom spirali gradsko smeće. Te smo noći poslednji put bili na okupu. Ostalo znate...
Helsinki, Šangaj, Seoul, Limassol, Amsterdam, Christchurch New Zealand, Cambridge, Kape Code, Pretoria, Chicago, Vienna, Berlin, Oslo, Oslo, **** me ko me poslo... Na dnu izbegličkih kofera, u unutrašnjem džepu azilantskih ruksaka, u walkmanima kalifornijskih curica, downloadovano sa nostalgičnih siteova postoji muzika koju nije lako slušati. Ali ju je još teže zaboraviti.
Muzika ubava, koja baš je njega dopala.
Danas ćuti. Negde u Holandiji. Da li je preveo Tukidida?
Kada bih ga u jednu reč mogao staviti, ta reč bi bila bogumil. Krstjanin kome ne treba crkva. Nekada davno, kad je Bog hodao zemljom, u Mostaru su mi rekli da postoji stih sa mramora bosanskog: NA LEVU MU RUKU KIŠA PADA SA DESNE MU TRAVA RASTE. Tako sam ga video od prvog dana.
Voleo bih ga još jednom videti. Na sceni. U njegovom Zagrebu. Povešću i onu trojicu.PS. Izvini Johnny, al' ne mogu ti oprostiti.
by Fritz Poljicki @ 2002

Pošalji "o BJS..." na Facebook Pošalji "o BJS..." na Google Pošalji "o BJS..." na My Yahoo! Pošalji "o BJS..." na Live Pošalji "o BJS..." na MySpace Pošalji "o BJS..." na Twitter Pošalji "o BJS..." na Digg Pošalji "o BJS..." na del.icio.us

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari

  1. Lilyth (avatar)
    ...ona je svest o slkadu nesklada nesavrsenih ljudi...