Kako da popravite - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

djurdja5

Kako da popravite

Oceni ovaj blog
Raspoloženja određuju naš život. Neraspoloženje može da se uvuče u naš život skoro neprimetno poput tamnog oblaka koji se progura ispred sunca.

Osetimo se nezadovoljno i utučeno. Dajemo vam nekoliko saveta kako da popravite raspoloženje...

Dobro raspoloženje je nestalo, a uzrok je retko kad zaista poznat. Naginjemo ka tome da naše neraspoloženje shvatamo kao reakciju na neki spoljni događaj, ali zaista retko možemo da obrazložimo raspoloženja. Ipak, ona su uvek „zarazna“ jer je svako od nas iskusio kako lepo raspoloženje može da nam pokvari neko ko je ljut.

Izvor netBečki psiholog Julia Umek otkriva kako da popravimo raspoloženje.

1. Dobro se naspavajte

Kada smo dobro naspavani, lakše ćemo održati lepo raspoloženje. Nemojte da spavate ni previše ni premalo, jer to može odvesti u bolest ako se pretera. Odagnajte kradljivce sna poput teškog jela, horor-filmova i svađe, i investirajte u pripremu za okrepljujući i dobar san.

2. Jedite „hranu za dušu“

Teško jelo oduzima dobro raspoloženje. Zaista dobra hrana za raspoloženje nasuprot tome je sveže voće i povrće jer sadrže važne vitamine i minerale koji su potrebni našem mozgu za stvaranje hormona sreće. Tu spadaju, na primer, banane. Proizvodnju ovih hormona podstiču i omega-3 masne kiseline koje se nalaze u ribi poput sardina ili lososa.

Obavezno izbegavajte transmasti jer one ne samo da povećavaju nivo holesterola i otrovne su za srce, nego mogu da izazovu i depresivna raspoloženja. Ove transmasti se nalaze u brzoj hrani i određenim jelima od brašna.

3. Boje prave raspoloženje

Boje povećavaju naš dobar osećaj tako što podstiču vegetativni nervni sistem i hormonsku aktivnost. Svetao nameštaj i tapete unose više svetla u sobu. Birajte i odeću u bojama koje su za vas odraz lepog raspoloženja. Tako crvena boja virtuozno daje snagu.

4. Svesno stvorite mir

Mnogi ni ne primećuju da im nešto uporno ometa mir. Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji već je dovoljno 35 decibela pozadinskih zvukova da bi se povećao nivo stresa. Obratite pažnju na prag buke u vašoj okolini. Barem dva puta nedeljno potražite mesta koja vam poklanjaju apsolutni mir. Šetajte u šumi gde će svež vazduh učiniti čuda i podići raspoloženje.

5. Planinarenje

Najbolji put ka dobrom raspoloženju i najveći popravljač raspoloženja je planinarenje. Već sa prve uzvišice svet izgleda drugačije. Mnogi problemi odjednom izgledaju sasvim mali, a širina otvara duh za nove perspektive.

Pošalji "Kako da popravite" na Facebook Pošalji "Kako da popravite" na Google Pošalji "Kako da popravite" na My Yahoo! Pošalji "Kako da popravite" na Live Pošalji "Kako da popravite" na MySpace Pošalji "Kako da popravite" na Twitter Pošalji "Kako da popravite" na Digg Pošalji "Kako da popravite" na del.icio.us

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari

 1. gagili48 (avatar)
  Lepi saveti Djudjo. Ali da li i kolicina ljubavi u srcu utice na nase raspolozenje? Utice sigurno jer...i srce je crvene boje...
 2. pely (avatar)
  Živote zdravo

  evo me, daj mi najbolji deo sebe...
 3. Prohujalo sa vihorom (avatar)
  Oj Djurdjija
  sestro najmilija
  kad te cujem
  kako mudro zboriš
  s nogu tankih
  svet oboriš
  na vašaru prvom
  ću ti gusle da ti kupim
  pa nam zbori mudro
  dok je veka i čoveka
  živela nam na veka
 4. djurdja5 (avatar)
  Citat Original postavio gagili48
  Lepi saveti Djudjo. Ali da li i kolicina ljubavi u srcu utice na nase raspolozenje? Utice sigurno jer...i srce je crvene boje...
  srce je srce...čudo crveno kuckasto...
  hvala na komentaru