Радна акција - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

МАЧАК

Радна акција

Oceni ovaj blog
Кад сам био зелен и млад, у моди биле РАДНЕ АКЦИЈЕ. Ишао је свако кога су родитељи пуштали и ко је прошао густо сито, политичке подобности, од стране СКЈ и ССОЈ и ССН и.....још многих СС...ЈКС..ОО...и шта ти знам већ.
Имао сам среће да је мајка успела убедити оца, који се увек, свему противио, близу чега се налазио тај СК. Касније сазнах и зашто.
А на радној акцији....
Младост, лепота, песма, музика, дружење.....Све оно што жели и воли млада особа.
Први дан сазнах, да имам КОМАНДАНТА, његовог заменика, ТРАСЕРА, штаб, омладински актив и ћелију Савеза комуниста Југославије. Искрено, до тада, мислио сам да ћелија сасвим другачије изгледа.
Ујутро устајање, по војнички уз песму, фискултура, доручак, одлазак на трасу....Све уз песму. На траси, јуришамо на кубике камена и земље, који нестају испод наших руку. А на рукама жуљ до жуља. Боле жуљеви, маму им јевем,али ћутим. Не би зајаукао, нема шансе. Где то има да омладинац кука?
Песма, рад, песма, рад, ООООО РУК, рад, ОООО РУК, рад, из дана у дан.
Негде на половини смене, која је трајала цео месец, сконтам да се наша бригада поделила, мислим, фиктивно, у две групе.
У првој су: Командир, заменик, трасер, штаб, актив омладине, комунисти.
У другој групи су сви остали.
И онако младог, зеленог, заинтересовало ме, како то да жуљеве добијају само бригадири из друге групе. Испадоше ови из прве много отпорнији.
А кад мало боље размислим, видим у тој групи, татине синове, сека-персе, полтрончиће.....Немогуће да су они отпорнији од мене. И ја решим. Од сутра радим све што и они. То је једини начин како да спречим настанак нових жуљева.
Сутра дан на траси, они вичу ОООО РУК. Ја поред њих, покушавам ООО а они ми увале крамп. Треба хитно један брежуљак са пута уклонити.
Они почну певати. Ја уз њих, онако занесено, песма о Титу, певам ли певам а они ми увале колица. Треба земљу и камен одгурати. Не иде то да се само раскопа.....
Увече се бира екипа за драмску секцију. Бригада мора да спреми културно забавни програм за бригадирско вече. Кажем им, да сам члан драмске секције, да лепо рецитујем, имам петицу из књижевности....А они мени....Да је све попуњено.
И би ми јасно, како та половина не добија жуљеве. Они мажу машћу. Не само руке. Они су комплет премазани машћу и због тога су отпорни.
По повратку кући, причао сам родитељима....Све...Искрено из душе.....
НА РАДНОЈ АКЦИЈИ БРИГАДА СЕ ДЕЛИ НА ДВА ДЕЛА.
ЈЕДАН ДЕО ЦРКАВА РАДЕЋИ И НАБИЈАЈУЋИ ЖУЉЕВЕ.
ДРУГИ ДЕО ПЕВА И ВИЧЕ ООООО РУК.
УПОРНО САМ СЕ ГУРАО У ОВАЈ ДРУГИ ДЕО, АЛИ НИКАД НИЈЕ БИЛО МЕСТА.
Гледа ме мајка онако бело, ништа не схватајући,
а отац ме помилује СВОЈИМ ЖУЉЕВИТИМ РУКАМА по глави.......и ћути.
Није требао ништа да каже. Знам да је мене разумео мој стари.

Pošalji "Радна акција" na Facebook Pošalji "Радна акција" na Google Pošalji "Радна акција" na My Yahoo! Pošalji "Радна акција" na Live Pošalji "Радна акција" na MySpace Pošalji "Радна акција" na Twitter Pošalji "Радна акција" na Digg Pošalji "Радна акција" na del.icio.us

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari

 1. dusan jovic 95 (avatar)
  Ali je ipak bilo lepo Macak i nije ti otpao rep nego si postao pametniji. Sad znam sto me moji nisu pustali na RA van naseg mesta...ali ipak,ona druzenja i ..........mi smo iz proslog veka
 2. EuReKa44 (avatar)
  Izgleda mi da takva podela i dalje vazi... Cak nam vise ni ne vicu OOO-RUUK!
  Jesi li bar naucio kako se mazu ... ruke? Ma,priznaj, bilo je ,ipak,necega drazesnog u toj naivnosti i kicu,sve je manje-vise islo svojim tokom: podmazano,predvidjeno i ...onako, podjednako skromno.
 3. МАЧАК (avatar)
  Ма нећу да се фолирам. Било је лепих момената.
  Дружење, љубави, није било оволико проблема и стреса.
  Али ваљда то све иде са годинама,
  и различито гледиште на све је било онда у односу на данашња времена..
  А на жалост, нисам научио лекцију о мазању. Оста ми навика из тог доба, да увек кичму подбацујем.
  Можда је све то испало добро, тако да сам данас слободан да се понашам овако, како се понашам, да све гледам у очи, кажем шта мислим, да вичем, да имам свој став и да браним тај свој став.
 4. dusan jovic 95 (avatar)
  He,govori tiho i povedi Macka sa sobom
 5. prsan (avatar)
  Macak ti i dalje u stavu mirno