Damama - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

Svakodnevica jednog običnog čoveka

Damama

Oceni ovaj blog
Ovo je namenjeno „jakim“ devojčicama, devojkama, ženama... Mojim damama.
Uh, taman kad sam pomislio da će mi ići lako sa ovim, ponestaje mi reči... Pa, kad malo bolje razmislim, uvek je i bilo tako kad ste vi u pitanju, princeze. Ostavljate bez daha i reči muškarce. Od kada je sveta, tako je bilo. Tako je i danas, samo što ste mnogo više napredovale od nas muškaraca. Ništa novo neću reći, ali... moram bar malo o vama, današnjim modernim damama.
Drage moje, divim se vašim sposobnostima, i to zaista mislim, bez trunke ironije u ovim redovima, čisto da znate. U mnogim situacijama ste istrajnije i pametnije, upornije, vrednije od nas. I ja vam se divim, zaista. Ali... uvek postoji to ALI...
Mislim da ste preozbiljno shvatile feministički pokret, što i ne čudi, obzirom da smo mi, sa ovih prostora majstori da sve što uvedemo sa strane, toliko nadogradimo, da se čak i tvorci pojedinih ideja čude koliko smo u nekim situacijama napredni. Čak i dok pišem ovo, znam kakve će reakcije biti, što javne, što putem poruka. Umesto da vas volimo i obožavamo, počeli smo da vas se plašimo. To i same osećate, svakodnevno. Pitate se zašto vam ne prilaze muškarci, gde su nestali. Nismo nigde nestali, tu smo...
Imam dosta prijateljica, koje mi se često žale kako su same. Većina od njih su zgodne, pametne, situirane... I pitaju se u čemu je problem. Svima kažem svoje mišljenje... Pošto ste se toliko osamostalile, i preuzimate uloge muškaraca, onda to radite do kraja. Ako očekujete da u toj svojoj samostalnosti budete toliko samostalne, onda i preuzmite stvar u svoje ruke... Vi budite te koje će preuzeti inicijativu, kao što smo mi nekada... Vi prilazite muškarcima, ne očekujte da bude drugačije, Same ste to želele...Ne čekajte na nas, mi smo u dubokom ofsajdu. Gledam po gradu, ulicama, kafićima. Nekada su muškarci bili ubedljiva većina, a danas...obrnuta situacija. Ja imam svoju teoriju o tome, ne znam koliko je tačna, slobodno me demantujte ako nisam u pravu. Kao po pravilu, glavna stavka su finansije. U ovim tranzicijama, daleko bolje su prošle žene. Kako? Pojasniću...
Velike fabrike, gde su uglavnom radili muškarci, pozatvarane su, mnogo ljudi je ostalo bez posla. Muškarcima je danas mnogo teže da nađu posao nego devojkama. Gde god se okrenem, u koju banku uđem, prodavnicu, na televiziji...velika većina su žene. Gde god su došle strane firme, ima dosta žena, skoro više nego nas. Vi ste sada direktori, urednice, PR-ovi...I naravno da ste po kafićima, da vozite dobra kola, da ste lepo obučene... I naravno ima mali broj muškaraca za toliko prethodno navedenih slučajeva. Pogledajte sutra oko sebe, videćete da sam u pravu. I zato, ne čekajte na nas... Želele ste da budete tu gde ste i to što ste...ne koristite to samo za ono što vam odgovara...dok shvatite da ste vi u poziciji da vodite igru, biće kasno...Za one koje to nisu shvatile, naravno. I da, još nešto za kraj... Uvek kažem drugaricama, prijateljicama... Ima malo tih prilika koje vi sanjate, tih prinčeva na belim konjima... Imajte na umu jedno, da je bara mala, krokodila je puno... Izvinjavam se na ovakvom kraju, nije nikakvo poređenje, samo praktična poslovica, za lakše shvatanje mojih reči.

Pošalji "Damama" na Facebook Pošalji "Damama" na Google Pošalji "Damama" na My Yahoo! Pošalji "Damama" na Live Pošalji "Damama" na MySpace Pošalji "Damama" na Twitter Pošalji "Damama" na Digg Pošalji "Damama" na del.icio.us

Ažurirano 01.11.2009. u 13:11, autor: poslednjiskaut

Kategorije
25h

Komentari

 1. LJILJA MMM (avatar)
  Mnogo istine u ovom tekstu......bar sa moje tačke gledišta tj. iz ugla majke, supruge, direktora. Posmatram moju decu, koja su odrasla i njihove prijatelje i klijente koji behu mladi i sami kada su otvarali firme....a i danas ih imaju ali su i dalje sami. I slušam njihove priče......sve su na isti kalup, ona je sama, on je sam..ona za njega kaže da je statičan, nepreduzimljiv.....on za nju kaže da je isuviše jaka i samostalna za njegov ukus......svaki napredak traži žrtve, svaka batina ima dva kraja........kao i uvek, najteže je naći sredinu, kompromis sa obe strane....devojke malo unazad momci malo u napred i možda, ali samo možda, se mogu naći na sredini.
 2. dusan jovic 95 (avatar)
  Podrzavam te,u pravu si. Ima tu dosta jos reci i sazeo si temu koliko si mogao ali istina je jos surovija,ne bi se smela ni napisati
 3. EuReKa44 (avatar)
  Mozda si ti ,stvarno,ubedjen u ovu pricu,ali moje misljenje je da ovakav (skoro opsteprihvacen) stav predstavlja samo zamenu teze:muskarci su ti ,koji drze skoro svu moc,samim tim i doziraju osecaj slobode i moci kod zena.Da nije tako izaslo bi na svetlost dana i znacaj Marije Magdalene u razvoju hriscanstva;ne bi bilo toliko ugnjetavanja i nipodostovanja zena,kako na globalnoj,tako i na nasoj mikrorazini -porodici... itd,itd.
  To sto su neke zene uspele (sticajem okolnosti) da se probiju na visi stepen drustvene lestvice,predstavlja izuzetak,sto potvrdjuje pravilo.
  Tek,kad muskarci dozvole da se donesu zakoni o adekvatnim kaznama za ugnjetavanje i zlocine nad zenama,pocecu da razmisljam o tome kako se ipak tas na vagi ravnopravnosti pomera ka sredistu.
  Mozda nisam u pravu,ali statistika ,na zalost,jos uvek potkrepljuje moje misljenje.
 4. EuReKa44 (avatar)
  ..Ali,(nije da nije)cenim muskarce,a tvoje misljenje me osvezilo
 5. lejla.al.dbuni (avatar)
  U mnogim situacijama i jesmo pametnije,istrajnije vrednije i upornije i drago mi je sto si to primetio.
  Znaci da oko takvih stvari nemamo problema u ovom obliku zensko-muske komunikacije.
  Za "bare" i "krokodile" imam tumacenje:kada se oseti nemoc pred "neresevim" problemom,onda se traze obrazlozenja ili opravdanja,odnosno na snagu stupaju psiholoski mehanizmi odbrane.
  Ovog puta je to racionalizacija tipa"sladak limun-kiselo grozdje".Nadam se da vecina zna njegov sadrzaj.
  Sa takvim mehanizmom muskarac dodatno ponistava sanse pred "mocnom zenskom"..
  Napomena:
  Ono sto ti je promaklo je cinjenica da zena(nezavisno od svoje"moci" i "dominacije",odnosno okarakterisana kao "feministkinja") uvek od muskarca ocekuje da bude MUSKARAC..
  Znaci,zeli muskarca sa svim onim tradicionalnim vrednostima koje se podrazumevaju..
  (tradicionalne vrednosti su aksiomi,one su nepromenljive u vremenu odnosno ne mogu biti ili ne biti u "modi"!)
  Savet:
  Samo hrabro u napad na "mocne zenske",makar i sa minimalnom sansom da uspete!
  Jer..Poslednji skaute moj,
  "Nema neosvojivih tvrdjava,samo ima losih napadaca"..
 6. mikole (avatar)
  Slazem se da ima dosta samostalnih i snaznih zena, ali sta je sa onim ugnjetenim, finansiski nezavisnim zenama koje traze utociste po "Sigurnim kucama" i onim koje ni same sebi ne priznaju da su maltretirane.
 7. crossoverprint (avatar)
  Fino vidjeno,lepo sroceno i sa barom i krokodilima sve ide, ali ipak pevas D mol u pesmi Osmeh. Lejla je u pravu da nema neosvojivih tvrdjava, ali u zaru borbe zene izvlace tepih i najjacim muskarcima, pa opet sve zavisi od mesecevih mena i ciklusa. Tako da odgovornost za opstanak veze,braka i najvaznije, ljubavi i poverenja lezi na zeni. Pa vi, pametnice, jos samo taj deo treba da naucite od onih koji su to vekovima znali, ako ne mozete nista bolje da smislite onda bar kopirajte kad vec sve kopirate.